Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Здрави и активни


  • Слушайте Радио София, за да бъдете здрави!


Публикации

Защо не бива да пием алкохол по време на полет?

Дори малки количества алкохол могат да предизвикат пристъпи на паника в самолета, казва Сергей Волга, главен лекар в медицинската клиника на международното летище "Шереметиево". Установено е, че дори малките дози алкохол предизвикват..

обновено на 23.06.22 в 13:46

5 храни които е добре да консумираме на гладно или на празен стомах. И те са?

Освен, че е важно е да внимаваме каква храна приемаме, добре е да знаем по кое време на деня е подходящо да консумираме определени храни.  Всеизвестно е, че закуската е важно хранене, в зависимост от нейното количество и съдържание, тя може да ни..

публикувано на 21.06.22 в 16:50

Кои храни са вредни за децата, а и с какво?

Някои храни имат вредно въздействие върху имунитета и здравето за децата. Според експерти на първо място е захарта. Консумацията на няколко лъжици захар, би могла да понижи имунитета при децата от 4 до 6 часа. Вредно въздействие върху детето..

публикувано на 17.06.22 в 17:15

Да се чувстваме добре на 50. Кои са факторите, които влияят?

Известно е, че метаболизмът естествено се забавя с възрастта. Специалистите посочват няколко вредни фактора, които е добре да знаем, за да се чувстваме добре, когато достигнем до 50-годишна възраст. Мнението им е цитирано от портала за..

обновено на 16.06.22 в 11:49

Консултирайте се с лекар, преди да приемате витамини и добавки

В ежедневието ни, изпълнено с динамика и стрес, приемът на  витамини след хранене е обичайно действие, почти толкова регулярно, колкото ранното сутрешно кафе, което рядко пропускаме. Добре е да знаем, че прекаленият прием на витамини може да бъде..

публикувано на 14.06.22 в 14:21

Едно яйце на ден понижава риска от инсулт. Гарантирано!

Консумацията на яйца намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт, сочи проучване на Пекинския университет.   Учените установили, че ако консумираме дори по едно яйце дневно, това ще увеличи "добрия" холестерол в организма, известен..

публикувано на 13.06.22 в 16:10

Как да облекчим сковаността и зрението при работа пред компютър

Все по-голям процент от работата в съвременния свят извършваме пред компютъра. Често това може да е свързано с продължително взиране в екрана на монитора, което от своя страна може да се окаже предизвикателство за нашия организъм. Главата и шията..

публикувано на 09.06.22 в 12:02

5 правила за предпазване от болести, предавани чрез храната

Смята се, че над 200 болести могат да се предават чрез храната. Освен че застрашават здравето, заболяванията, причинени от храни , водят и до материални разходи. Организацията на обединените нации изчислява, че опасната храна струва на бедните и..

публикувано на 08.06.22 в 12:56

През лятото е добре да ограничим мазните, пикантни и пържени храни

Усвояването на тежки храни от организма изисква по-голяма метаболитна активност, което може да е предпоставка за повищаване на телесната температура. Лекарите често съветват, че през лятото трябва да ограничим храните, които са трудни за..

публикувано на 07.06.22 в 13:52

Дъвката без захар – убиец на бактерии

Стоматологът д-р Алексей Антипенко съветва  да заместим употребата на дъвки със съдържание на захар, с  дъвки без захар, като разкрива, че именно те обезсилват бактериите в устата и ги унищожават. "Бактерията възприема молекулата на заместителите..

публикувано на 06.06.22 в 13:35