Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Здрави и активни


  • Слушайте Радио София, за да бъдете здрави!


Публикации

Ограничете чая, алкохола и кафето, за да се предпазите от дехидратация и тромбоза

Редовната консумация на кофеин може да доведе до увеличаване на вискозитета на кръвта и по този начин да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци. Това заяви в ексклузивно интервю за „Daily Express“ водещият съдов хирург професор Марк Уайтли...

публикувано на 14.07.22 в 11:34

Витамин D - как да си го набавим в здравословни граници

Несъмнено витамин D е важен за нашия организъм. Една от най-важните му функции е да осигурява усвояването на калция от храната. 10-20% от необходимото количество витамин D се набавя от храната, а останалата част се синтезира в кожата под..

публикувано на 12.07.22 в 15:14

На възраст 50+ наблегнете на зелените зеленчуци

Когато достигнем възрастта 50+, е добре да увеличим хапването на зелени зеленчуци, които са доста важни за здравето. Това твърди диетоложката Моли Хембри. Списък с пет зеленчука, които са особено полезни на тази възраст, тя предостави в изданието „Eat..

публикувано на 11.07.22 в 10:37

Учени установиха поносимите температурни стойности за тялото в най-горещите дни

Учени и други наблюдатели са обезпокоени от зачестилите случаи на екстремни горещини, съчетани с висока влажност на въздуха , известна като "температура на мокрия термометър" - температурата, отчетена от термометър, покрит с плат, напоен с..

публикувано на 07.07.22 в 13:09

В горещините хората със сърдечно-съдови проблеми да бъдат особено внимателни

"В горещините пациентите със сърдечно-съдови заболявания трябва да са особено внимателни към тялото си , защото при високи температури се променя съдовият тонус. Топлината може да промени дори и действието на лекарствата“, твърди кардиологът д-р..

публикувано на 06.07.22 в 11:24

Здравословният сън намалява риска от сърдечно-съдови проблеми

Американската асоциация за сърдечно-съдови заболявания преразгледа препоръките си за идеалната продължителност на съня.  Досега учените определяха идеалното количество нощна почивка за здравето на сърцето и на организма като цяло,   но става ясно,че..

публикувано на 04.07.22 в 16:33

Офталмологът съветва: Не носете тъмни очила в метрото

Свалете слънчевите очила в метрото. Оцветените стъкла натоварват много очите , особено ако навън е горещ слънчев ден, съветва офталмологът д-р Татяна Елисеева. Тя обяснява,че слънчевите очила не бива да се свързват с летния слънчев ден. През..

публикувано на 01.07.22 в 11:28

Прясното сирене предотвратява натрупване на мазнини в черния дроб

Сиренето предотвратява натрупването на мазнини в клетките на черния дроб , твърди диетологът д-р Нурия Дижанова, пише списание „Уорлд Плъс“.  Според нея аминокиселината метионин , която се намира в този продукт, освобождава черния дроб от излишните..

публикувано на 30.06.22 в 15:52

Как да се предпазим от високия холестерол?

Известно е, че високият холестерол се появява, когато човек има твърде много мастни вещества в кръвта си. В крайна сметка тези отлагания се разрастват, което затруднява преминаването на достатъчно количество кръв през артериите. Понякога те могат да се..

публикувано на 29.06.22 в 11:25

Ментата – мощен антиоксидант с ползи за здравето. Вижте за какво помага!

Ментата е добре познато и широко разпространено растение. Тя е мощен антиоксидант и спомага за детоксикацията на организма, повишава устойчивостта му към болести. Използва се за стоматологични, орални, козметични и много други цели, влиза в състава..

публикувано на 27.06.22 в 13:25