Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Здрави и активни


  • Слушайте Радио София, за да бъдете здрави!


Публикации

Консумацията на повече солена храна – сигнал за здравословен проблем

Ако обичаме да похапваме повече солени храни , това може да е сигнал за възникнал здравословен проблем.  Диетологът Елена Соломатина изброи възможните здравословни проблеми, които може да са предпоставка за внезапното влечение към солената храна:..

публикувано на 03.06.22 в 13:10

Ароматизира, тонизира и лекува тялото: Жасминът – познат и непознат

Още в древен Китай жасминът е смятан за лек. В наши дни неговият аромат и лечебни свойства също са широко известни. Смята се, че мирисът на жасмин възстановява енергийната обвивка на човека, т.е. човешката аура. Затова ароматът му се смята..

публикувано на 02.06.22 в 12:54

С боровинки запазваме ума бистър и при напредване на възрастта

Известно е, че храната която консумиране оказва влияние на организма с течение на времет о. Някои храни могат да увредят паметта ви и да увеличат риска от невродегенеративни разстройства, докато други могат да помогнат за предотвратяване на когнитивни..

публикувано на 01.06.22 в 13:57

Човешкото сърце може да се самовъзстановява след инфаркт

Нови изследвания разкриват, че имунният отговор на организма и лимфната система са от решаващо значение за начина, по който сърцето се самовъзстановява след инфаркт . Ключово е откритието за ролята на макрофагите - специализирани клетки, които..

публикувано на 31.05.22 в 11:24

Алкохолът на плажа крие опасности

Консумацията на алкохолни напитки на плажа може да причини двойна вреда на организма, смята Евгений Брюн, главен психиатър-нарколог към Министерството на здравеопазването на Русия, цитиран от БГНЕС. "В жегата на плажа, в отпуснато състояние,..

публикувано на 30.05.22 в 11:21

Не пренебрегвайте коремните болки

Гастроентерологът д-р г Сергей Черемушкин  разяснява кога болката в корема изисква преглед при специалист и кога може да изчакаме да премине от само себе си. Специалистът предупреждава, че в случай на остра коремна болка не трябва да се колебаем  да..

публикувано на 27.05.22 в 17:02

Какво трябва да включва здравословната ни закуска?

Закуската е най-важното хранене, затова е добре тя да бъде балансирана във всички хранителни вещества, тоест откъм протеини, мазнини и въглехидрати.  Това твърди руската диетоложка и гастроентероложка Нурия Дианова , цитирана в руски медии.  Тя..

публикувано на 27.05.22 в 10:15

Кои храни помагат за хидратиране на тялото в горещите дни?

Предстоят по-топли, дори горещи летни дни, в които тялото се нуждае от колкото е възможно повече течности, които освен чрез директното пиене на вода, можем да си набавим и чрез някои видове храни. Диетолозите откриват, че има такива с високо..

публикувано на 26.05.22 в 15:19

Страдащите от безсъние с по-голям риск от когнитивни проблеми

При хората, страдащи от безсъние, съществува по-голям риск да развият когнитивни проблеми на по-късен етап от живота си, според ново проучване, проведено във Финландия и включващо 3748 участници.  "Резултатите ни показаха, че симптомите на..

публикувано на 26.05.22 в 11:19

Недостигът на йод намалява интелекта

"Хората, които живеят в условия на йоден дефицит и не получават йодна профилактика, имат с 10-13% по-нисък коефициент на интелигентност", твърди заместник-директорът на Националния институт по ендокринология към Министерството на здравеопазването на..

публикувано на 25.05.22 в 15:55