Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината намалява вредните емисии с метрото, автобуси на метан и енергийно ефективни сгради и технологии

Столичната община изготви План за устойчиво енергийно развитие на града. С него тя поема ангажимента до 2020 година да намали вредните емисии в атмосферата с минимум с 20 процента. Планът е разработен като ангажимент, поет с присъединяването на София към Конвента на кметовете - инициатива на европейската общност, подкрепяща местните власти в прилагането на политиката за повишаване на енергийната ефективност, използване на възобновяеми енергийни източници и намаляване на емисиите на въглероден двуокис.

Около 80 на сто от крайното потребление на енергия и емисиите на парниковия газ въглероден двуокис в Европейския съюз са свързани с дейностите в градовете. Именно това налага по-голяма ангажираност на местните власти в борбата с изменението на климата и намаляване на зависимостта от външни доставки на енергия. София, като една от 27-те столици в Евросъюза, също се ангажира с общата цел - намаляване на емисиите на въглероден двуокис с 20 процента до 2020 година. При представянето на плана за енергийно развитие кметът на столицата Йорданка Фандъкова заяви, че общоевропейската цел е залегнала във всяка една от сферите, по които общината работи- зелена инфраструктура в транспорта, екологията, общинските сгради, както и при стимулирането на собствениците на частни сгради да прилагат мерките за енергийна ефективност. За начало Фандъкова изтъкна ефектите от разширението на метролиниите:

Те се изразяват в намаляване на вредните емисии на въглероден диоксид с над 130000 тона годишно и нивото на шума с 15-20 процента в тези участъци, през които преминава метрото“, каза Йорданка фандъкова.

Кметът Фандъкова акцентира и върху 30-те нови тролейбуси, които вече се движат по улиците на София, както и на предстоящото закупуване на още 50. Общината кандидатства и за покупката на 20 нови трамвая и 10 метровлака. Мисли се и за подмяна на автобусния парк.

Работим върху проект за над 100 метанови автобуса. С тях икономията на електроенергия в рамките на проекта за електротранспорта ще бъде с над 15 процента годишно", каза още столичният кмет.

През март догодина ще стартира и изпълнението на проекта за модернизиране на част от уличното осветление на София, финансиран от международния фонд "Козлодуй". "Амбицията ни е, през следващите няколко седмици да стартираме процедурата за избор на изпълнител, така че в началото на следващия строителен сезон, през март, да започнем изпълнение", каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, чието ведомство управлява проектите по фонда.

Одобрената стойност на проекта за уличното осветление на София възлиза на 3 милиона 360 хиляди евро - обясни и кметът Йорданка Фандъкова.

Спестената електроенергия, която се очаква да имаме след реализацията на проекта, възлиза на над 4,6 млн. киловатчаса годишно, а спестените средства – над половин милион лева годишно разходи за електроенергия и над 250 000 лева спестени разходи за поддръжка“, каза столичният кмет.

До 2020 година Столичната община ще обнови всичките си училища и детски градини като приложи изцяло мерки за енергийна ефективност. Това е записано още в Плана за устойчиво енергийно развитие на града. Към момента над 95 процента от общинските сгради са с топлоизолирани покриви и фасади и със сменени дограми. В 50 сгради са внедрени и пълните мерки за енергийна ефективност. Факт е и първата "зелена" детска градина - тя се намира в софийското село Долни Богров и е оборудвана със слънчеви колектори и две термопомпи. Ефектът от това е впечатляващ - коментира кметът Йорданка Фандъкова:

Една такава детска градина със същата разгърната площ и с традиционно отопление (в тези райони това е дизелово гориво) би харчила между 6000 и 6500 лева за гориво на месец и между 500 и 700 лева за електричество. За последния месец детската градина в „Кремиковци“ е дала общо 700 лева за ток, отопление и осветление“, каза Йорданка Фандъкова.

Примера на детската градина в село Долни Богров ще последват още общински сгради. Междувременно държавата също ще стимулира общините да обновяват сградния си фонд. По съвместен проект на министерствата на икономиката и финансите, ще бъдат обновени около 250 обществени сгради. Икономическият министър Делян Добрев обясни, че се надява проектът да стартира до края на годината, а общините да бъдат по-активни:

Идеята е да заделим ресурс от 100 млн. лева, а през Фонда за енергийна ефективност да финансираме общините за детски градини, училища и болници... Тези средства ще бъдат отпускани като кредити, но с изключително изгодни условия, с тригодишен гратисен период“, каза министър Добрев.

Като друга мярка на държавата за намаляване на вредните емисии в атмосферата, министърът на икономиката посочи програмата за енергийна ефективност за малкия и средния бизнес, по която за енергийна ефективност на фирмите се отпускат 150 млн. евро държавна помощ и още 150 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие. За подпомагане на общините да санират своя сграден фонд има и още един проект.

Наред с мерките за енергийна ефективност и обновяването на обществения транспорт, София ще намалява вредните емисии в атмосферата и с бъдещата си интегрирана система от инсталации за третиране на отпадъците. Част от нея вече започна да се изгражда.

Това е модерен екологичен проект. Инсталацията за третиране на разделно събрани био отпадъци е с капацитет 20000 тона годишно. Другата инсталация, която се изгражда, за зелени отпадъци, е с капацитет приблизително 24 тона годишно. При процеса се получава топлинна енергия от изгарянето на метана и ще се произвеждат 9000 мегаватчаса електроенергия годишно, както, разбира се, и компост, който ще се използва в нашите паркове и градини“, добави Йорданка Фандъкова.

В плана за устойчиво енергийно развитие на Столичната община до 2020 година са заложени и мерки за стимулиране на гражданите да обновяват своите домове, както и да използват енергийно ефективни електроуреди. Чрез подобряване на системата за градски транспорт и развитието на велоалейната мрежа, общината смята да откаже и голяма част от столичани да използват личните си автомобили за придвижване в града, които в момента са сред най-сериозните замърсители на въздуха.

Чуйте репортажа на Красимир Мартинов.
По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново издание на Книга на фамилния бизнес в България

Излезе ново издание на Книга на фамилния бизнес в България. Фирмите, включени в Книгата на фамилния бизнес, идват от различни индустрии, нареждат се сред пазарните лидери, показват значителен растеж във времето и имат амбиция за развитие на международните пазари. Общото между всички тях е и, че бизнесът им е успял да надживее няколко кризи, а..

публикувано на 17.09.24 в 18:00

Христомир Сърбинов: Фокусът на I Am Sofia е обърнат към хората, за да събере богатството на нашия град

Чрез откритото мобилно студио на Радио София, продължаваме да се срещаме с личностите свързани с културния живот на града. Основен акцент в днешните празнични срещи е фестивалът IAm Sofia и събитията които ще бъдат представени в неговата програма. Христомир Сърбинов е човекът, който решава да създаде този фестивал, в който да обедини..

публикувано на 17.09.24 в 16:51

"ЕкоОбщина – устойчив град и общество" стартира за пети път

Конкурсът "ЕкоОбщина – устойчив град и общество" стартира своето 5-то издание в България. През септември и октомври 2024, в рамките на събитието ще бъдат организирани семинари по екологични политики на общините и ще бъдат прожектирани поредица от филми за околната среда, отворени за всички с вход свободен. Посолството на Франция в България и..

публикувано на 17.09.24 в 15:25

София отбелязва своя празник

В деня, в който Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София, и на който градът ни отбелязва своя празник, жители и гости се стекоха, за да присъстват на церемонията по издигане знамето на столицата, която се състоя на площад "Св. Александър Невски". По-рано Столичният общински съвет проведе..

публикувано на 17.09.24 в 15:06

"Лигата на разказвачите" и "Писатели без книги" ще възродят разказваческия дух

Поредната среща с участник във фестивала I Am Sofia, който ще оцвети следващите дни в нашия град. Той е Стефан Касев, който участва във фестивала с форматите "Лигата на разказвачите" и "Писатели без книги". "Два формата, които се завръщат под някаква форма. Зад "Писатели без книги" стои колегата Нинко Кирилов. И двата са насочени към разказване..

публикувано на 17.09.24 в 15:05

Преоткриваме София на временния инфопункт #soInfoIntoSofia в градина "Кристал"

Празничното студио на Радио София днес е разположено в градина „Кристал“, където е и временният инфопункт #soInfoIntoSofia, който цели три седмици ще гостува там с истории за символите на София и отворена сцена за културни събития. Мобилният павилион отваря врати с празнична програма и официално откриване от 16.00 часа. Инициативата е..

публикувано на 17.09.24 в 14:05

Художничката Любов Тотева ще бъде част от фестивала I Am Sofia

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с художничката Любов Тотева, която е свързана със София по много линии и с днешния празник. "Обичам старите улици, старите сгради, старите кътчета на София", сподели тя. Израснала в столицата, намира уют в старите сгради, които носят духа на града. Уличката, по която обича да минава се нарича..

публикувано на 17.09.24 в 13:52