Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В кв. “Западен парк” искат стационарни станции за следене на чистотата на въздуха

Снимка: Архив
Исканията на протестиращите от кв. “Западен парк” са за поставяне на стационарни, а не на мобилни станции за следене на чистотата на въздуха при Виетнамските общежития, в квартала.

В тези части на София жителите редовно отчитат завишени стойности на праховите частици във въздуха. Проблемът, според тях, се дължи на всекидневното горене на всякакви боклуци, кабели, дрехи втора употреба, черчевета, и други отровни материали.

Протестиращите настояват да се постави официална измервателна станция в района, както и електронни информационни табла, които да информират хората за опасния въздух, който дишат. Настояват и за засилен денонощен контрол срещу изгаряне на опасни за здравето материали.

За какво друго настояват жителите на тези квартали и как се справят с този проблем до момента, чуйте в репортажа на Добромира Мицева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Жителите на няколко столични квартала излизат на протест заради мръсния въздух

Жители на столичните квартали "Овча купел", "Красна поляна" и "Западен парк", „Оборище“, „Младост“, излизат на протест заради мръсния въздух. Според тях замърсяването идва от Виетнамските общежития и квартал "Факултета", където всеки ден се горят..

публикувано на 19.12.17 в 08:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес президентът връчва на ИТН третия проучвателен мандат за формиране на правителство

Изчерпват се шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Парламентарната група на "Има такъв народ" получава последната възможност да формира кабинет.   Днес президентът Румен Радев връчва на формацията третия проучвателен..

публикувано на 29.07.24 в 09:01

Понеделник започва със слънце, вечерта - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Северна България ще започне да се развива купеста, към вечерта над Централна Северна и Североизточна и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, съобщиха от НИМХ...

публикувано на 29.07.24 в 07:35

Джазът и Банско – неразделни и през 2024

Джазът отново се настанява в Банско и ще остане там от 3 до 11 август. Още в 11 часа джазът на младостта очаква своята публика на сцената в парка на Банско. Следват различни джаз преживявания у така – до след полунощ. „ Традиция и развитие – това е..

публикувано на 28.07.24 в 18:08
Пирдоп

Промишлен район с дадености за туризъм

Днес гостуваме на община Пирдоп и пръв гост и наш домакин е кметът Ангел Геров : "Наследник сме на първото обществено училище, към края на Възраждането е построено първото училище, по-късно е построено и класно училище. Градът се е разраствал и оттук..

публикувано на 28.07.24 в 11:01

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други..

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт..

публикувано на 27.07.24 в 13:55