Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Симеонов: Сделката за ЧЕЗ е нагласена, но законна

| обновено на 02.03.18 в 15:54
Снимка: БГНЕС

Сделката за ЧЕЗ е нагласена, но законна. Такава позиция изрази в социалната мрежа Фейсбук вицепремиерът Валери Симеонов. Според Симеонов за компанията "Инерком" на Гинка Върбакова е гарантирал чешкият металургичен магнат Зденек Земан, а банкови институции са се съгласили да кредитират Върбакова, тъй като бизнесът на ЧЕЗ у нас е достатъчно доходоносен. Предложението на премиера Борисов държавата да участва с дял в сделката просто ще даде допълнителна увереност и гаранция на международната банка и в това няма нищо лошо, гласи още позицията на Симеонов. 


Обединените патриоти ще се срещнат с парламентарната група на ГЕРБ, за да обсъдят промени в Закона за енергетиката, с които държавата да си върне контролния механизъм при сделки като сделката с ЧЕЗ. Според Каракачанов промените могат да влязат в пленарна зала още през следващата седмица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Красимир Каракачанов

Каракачанов: Не виждам защо Петкова трябва да бъде жертвана

Вицепремиерът Красимир Каракачанов отново изрази мнение, че няма основание оставката на енергийния министър Теменужка Петкова да бъде приета. Според Каракачанов тя не може да носи отговорност за нещо, което не може да контролира по закон.  "Аз го..

публикувано на 02.03.18 в 14:20

Борисов е разговарял с чешкия си колега за възможността за придобиване на ЧЕЗ от държавата

В изявление на чешкия премиер Андрей Бабиш, препратено до "Хоризонт" от чешката правителствена пресслужба, се казва, че премиерът Бойко Борисов е разговарял с чешкия си колега за възможността за придобиване на електроразпределителното дружество на ЧЕЗ от..

обновено на 02.03.18 в 15:19
Иван Иванов

Иванов: КЕВР се интересува от лицензионната дейност на ЧЕЗ, не кой държи акциите

Комисията по енергийно и водно регулиране няма отношение към сделката за продажбата на ЧЕЗ. Това заяви във Велико Търново председателят на държавния енергиен регулатор Иван Иванов, като подчерта, че КЕВР няма правомощия да спре сделката. "Акциите –..

публикувано на 02.03.18 в 16:20

Теменужка Петкова: Хората да не се притесняват от смяната на собственика на ЧЕЗ

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова , която заяви преди дни, че подава оставка, подчерта, че гражданите трябва да са напълно спокойни и няма риск за доставките на ток въпреки смяната на собственика на ЧЕЗ. "Сменят се собствениците не само на..

публикувано на 02.03.18 в 15:12

Сделката за ЧЕЗ и нейната обществена цена

"Проблемът с напускането на ЧЕЗ е този, който е ключов за бизнеса в България - липсата на държава, на предсказуемост, на ясни правила, на правна сигурност и все по-големи и оправдани съмнения, че когато се случи една такава сделка, то непременно някой от..

публикувано на 02.03.18 в 14:49