Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фолклорни или копирани от холивудските филми – нека има повече сватби

Снимка: Архив
Карнавалите и колорита на костюмите и маските у нас и по света - тази седмица това е фокусът на „Радиоприемница“.

В този контекст не бива да пропускаме и сватбите със своята характерност на ритуали и костюми, облеклото на различните участници.
Какви се тенденциите напоследък? Сватба в народна носия или с класическа бяла рокля?

Традиционна българска сватба или реплика на ритуал от някой филм?
Какъв е изборът на младоженците днес?

Събеседници са сватбените агенти Мария Липчинска и Моника Димитрова, както и етномузикологът и фолклорист към БАН доц. Веселка Тончева.

Сватбите отново са на мода. Хората много се женят – акцентираха с усмивка сватбените агенти. – Още има почитатели на съжителството на семейно начала, но все повече бракове се регистрират през последните години.

Като че ли се завръща традицията да се вречеш на някого, да искаш да останеш дълго или цял живот с него, да сложиш халка на пръста му…

Забелязва се привнасяне на елементи от западните традиции при сключване на брак, но сватбените агенти не виждат нищо лошо в това. Филмите очевидно влияят на децата, които растат и в един момент – те вдигат сватба. В същото време има традиционни български детайли в ритуала, които неизменно присъстват: разчупването на питата, народните хорá …

Западното влияние е от близо 90-100 години, допълни доц. Веселка Тончева. Бялата сватбена рокля не е „откритие“ от последните години. Въпреки народните танци, обаче сватбата днес е по-скоро в друг план, не в рамката на традиционното, фолклорното. Във фолклорната култура елементите и действията, обредните предмети и символиките са много повече. Съвремието е редуцирало много от тях. Богатството на чисто българския традиционен ритуал е свързано и подчинено на благопожеланията към младото семейство – за щастие, за деца, за дълъг семеен живот… И вярата играе съществена роля – ако нещо не се направи по правилата – бъдещото благополучие се поставя на карта… Днешната сватба е много по либерална, позволява много повече импровизация.

Мария Липчинска и Моника Димитрова допълват, че понякога днешните младоженци избират тема, която доминира по време на сватбата – ретро, великият Гетсби, или цветова, на която се подчинява аранжирането на украсата, цветята, менюто… Може да изберат екзотично или дори екстремно място, за да бъде по-запомнящо преживяването.

Предпочитанията са за летни сватби, понякога дори и по вечерно време. Но колкото по-неочаквано е времето или мястото (море, планина, под вода, във въздуха), толкова е по-широко полето за импровизация.

Нека има повече сватби, независимо дали фолклорни или „бели“ - пожела доц. Тончева. За българина отколе сватбата е ключов момент в живота. Изборът на партньор, на спътник е от изключително знамение за възпроизводството и продължение на рода. Огромният информационен поток и интернет сякаш ни накара да търсим и да се върнем към себе си. Преоткриваме традициите с нови очи…

Разговора с Мария Липчинска, Моника Димитрова и доц. Веселка Тончева чуйте в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Данита Заричинова: Действаме за чиста пролет

Кампанията „Действаме за чиста пролет“ обединява двадесет и четири организации. Те имат една обща цел – нулеви отпадъци. Тяхната мисия е да активизират хората да направят стъпка към по-малко отпадъци. Организират се почиствания в които участват и малки местни групи както и дискусии как да оставим чисто.  Това каза Данита Заричинова от..

публикувано на 22.04.21 в 18:22

Неостаряващи класики и нови заглавия в пролетната програма на 25-ия София Филм Фест

Шедьоври на съвременното кино и неувяхващи класики включва пролетната програмата на 25-ия София Филм Фест, който ще се проведе от 23 април до 13 май. Голяма част от по-старите филми са мастерирани и няма как да се видят по друг начин, освен на голям екран, коментира пред Радио София Светлана Дамянова от „Арт фест“. Сред заглавията,..

публикувано на 22.04.21 в 17:13

В експлоатация влиза нова спирка "Горна баня"

С пускането от 24 април на продължението на метролиния №3 до Горна баня, в експлоатация влиза и новоизградената жп спирка “Горна баня”, на която по постигната договореност между БДЖ, НКЖИ, Столичната община и „Метрополитен“ ЕАД, ще спират всички влакове пътуващи по направлението между София и Перник. По този начин ще бъде създадена удобна връзка между..

публикувано на 22.04.21 в 16:15

Има ли Covid-19 в българските ферми за норки

Преди година избухна първото огнище на Covid-19 във ферма за норки в Нидерландия. До днес над 400 са засегнатите ферми и около 20 милиона са убитите норки само в Европа. В общо становище от Световната здравна организация (СЗО), Световната организация за здраве на животните и Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ОПЗ) се предупреждава,..

обновено на 22.04.21 в 15:59

Българската поп рок група Innerglow посреща пролетта с нова песен

Българската поп рок група Innerglow посреща пролетта с нова супер свежа песен – Lost и стилно лирик видео към нея. Това е първата нова песен на бандата за 2021 г. и разкрива една по-различна страна от познатия досега стил на Innerglow.  По изключение, в тази песен групата оставя настрана синтезаторите и залага на акустичните китари...

публикувано на 22.04.21 в 15:55
Светлозар Желев

България не е заела подобаващото ѝ се място на световната литературна карта

"Де е България? Литература между глобално и локално" е темата на дигиталната международна конференция, която се провежда на 22 и 23 април, а неин организатор е Национален център за книгата - НДК. Във форума ще участват чуждестранни издатели на преводна литература, преводачи на българска литература на чужди езики и представители на институции, подкрепящи..

публикувано на 22.04.21 в 15:37

Ядете ли яйца с код 3 в щампата?

Дни преди Великден членове на сдружение “Кампании и активизъм за животните в индустрията” (КАЖИ) организират пърформънс , разкриващ истината зад клетъчното отглеждане на кокошки-носачки за яйца. Инициаторите целят да информират обществото и потребителите за облика на фермите за производство на яйца с клетъчно отглеждане. Към момента..

публикувано на 22.04.21 в 15:12