Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорни или копирани от холивудските филми – нека има повече сватби

Снимка: Архив
Карнавалите и колорита на костюмите и маските у нас и по света - тази седмица това е фокусът на „Радиоприемница“.

В този контекст не бива да пропускаме и сватбите със своята характерност на ритуали и костюми, облеклото на различните участници.
Какви се тенденциите напоследък? Сватба в народна носия или с класическа бяла рокля?

Традиционна българска сватба или реплика на ритуал от някой филм?
Какъв е изборът на младоженците днес?

Събеседници са сватбените агенти Мария Липчинска и Моника Димитрова, както и етномузикологът и фолклорист към БАН доц. Веселка Тончева.

Сватбите отново са на мода. Хората много се женят – акцентираха с усмивка сватбените агенти. – Още има почитатели на съжителството на семейно начала, но все повече бракове се регистрират през последните години.

Като че ли се завръща традицията да се вречеш на някого, да искаш да останеш дълго или цял живот с него, да сложиш халка на пръста му…

Забелязва се привнасяне на елементи от западните традиции при сключване на брак, но сватбените агенти не виждат нищо лошо в това. Филмите очевидно влияят на децата, които растат и в един момент – те вдигат сватба. В същото време има традиционни български детайли в ритуала, които неизменно присъстват: разчупването на питата, народните хорá …

Западното влияние е от близо 90-100 години, допълни доц. Веселка Тончева. Бялата сватбена рокля не е „откритие“ от последните години. Въпреки народните танци, обаче сватбата днес е по-скоро в друг план, не в рамката на традиционното, фолклорното. Във фолклорната култура елементите и действията, обредните предмети и символиките са много повече. Съвремието е редуцирало много от тях. Богатството на чисто българския традиционен ритуал е свързано и подчинено на благопожеланията към младото семейство – за щастие, за деца, за дълъг семеен живот… И вярата играе съществена роля – ако нещо не се направи по правилата – бъдещото благополучие се поставя на карта… Днешната сватба е много по либерална, позволява много повече импровизация.

Мария Липчинска и Моника Димитрова допълват, че понякога днешните младоженци избират тема, която доминира по време на сватбата – ретро, великият Гетсби, или цветова, на която се подчинява аранжирането на украсата, цветята, менюто… Може да изберат екзотично или дори екстремно място, за да бъде по-запомнящо преживяването.

Предпочитанията са за летни сватби, понякога дори и по вечерно време. Но колкото по-неочаквано е времето или мястото (море, планина, под вода, във въздуха), толкова е по-широко полето за импровизация.

Нека има повече сватби, независимо дали фолклорни или „бели“ - пожела доц. Тончева. За българина отколе сватбата е ключов момент в живота. Изборът на партньор, на спътник е от изключително знамение за възпроизводството и продължение на рода. Огромният информационен поток и интернет сякаш ни накара да търсим и да се върнем към себе си. Преоткриваме традициите с нови очи…

Разговора с Мария Липчинска, Моника Димитрова и доц. Веселка Тончева чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - Змей Горянин и Соня Змеицата

Адресите на любовта - Змей Горянин и Соня Змеицата: Поредица исторически романи, издател заедно с Елин Пелин на сп. "Българска марка", преводи и... затвор след 9 септември. Забранено му е да публикува под псевдонима, под който е познат. Живее над две десетилетия в манастир. Какво е опасното? Обвинен заедно с Фани Попова-Мутафова във "великобългарски..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57