Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Срещата на върха на градовете и регионите в Марсилия

Гражданите – в сърцето на Европа или как извънредните ситуации се решават най-ефективно от местните власти

Снимка: cor.europa.eu

Най-мащабното събитие на годината в сферата на регионалното взаимодействие премина под знака на съпричастността с Украйна. От декларацията за подкрепа и призива за задействане на механизма на ЕС за гражданска защита и хуманитарна помощ (което вече е факт), Манифеста от Марсилия, който изисква една Европа, която предпазва и развива правата на своите граждани, през включванията на Виталий Кличко със специално обръщение към събраните в Марсилия кметове и местни лидери с призив за съвместна защита на европейските ценности, и на заместник-кмета на Мариупол Сергей Орлов, който разказа, че украинската армия воюва с руската армия, но руската армия воюва с Украйна като нация; през представители на асоциацията на регионите в Украйна, които разясняваха от какво точно и как имат нужда, до кметовете на някои от градовете в Полша (Лодз и Гданск) и Румъния (Клуж), през които минава голяма част от украинците, които напускат страната си. Финландската група от Комитета на регионите пък разказаха за това какво е да имаш толкова голяма граница с Русия, как забраната за търговия от финландска страна се отразява на местната икономика и как се повишава доверието и желанието Финландия да стане член на НАТО.


От зададения дневен ред ключови бяха кохезионните фондове, както и прилагането на зелената сделка на локално ниво и дигиталната трансформация. Председателят на Европейския комитет на регионите (главен организатор на събитието) Апостолос Цицикостас коментира Европейския фонд за регионално развитие (20 милиарда евро), с помощта на който и в момента могат да се финансират временното настаняване, социалните услуги и останалите мерки за интеграция на потока бежанци от Украйна. Той подчерта обаче, че кохезионната политика (с нейните 392 милиарда евро) е мощно оръжие за моментален отговор на кризисни ситуации и за реализиране на дигиталната трансформация. Цицикостас припомни и че 40% от кохезионните средства по програмите за 2014 – 2020 са неусвоени и трябва да бъдат до 2023 – и заради пандемията и заради късното разписване на програмите. 

„Не трябва да има дублиране на фондове и средства с различни правила, но с еднакви цели“, заяви той и отново акцентира върху местната власт, която всъщност е на първа линия при всеки проблем и неговото решаване. 

„Централизацията ще забави Европа, координацията и партньорството ще я движат напред“ - думи на Апостолос Цицукостас. За единния отговор на Европа, която е по-обединена от всякога и за новото бъдеще, което се кове сега пък говори френския президент Еманюел Макрон в специално обръщение към форума.

Сред ключовите теми по време на паралелните кръгли маси бяха дългосрочните партньорства между регионите и развитието на местната демокрация, устойчивите здравни политики (за да могат да се посрещат кризисни ситуации), по-прецизното насочване на фондове към селските райони (които, за да бъдат достатъчно привлекателни за живеене, на първо място трябва да имат инфраструктура и отлично интернет покритие). 

Особено интересен беше панелът за дигиталното изграждане на устойчиви общности. Тук се включи дистанционно и кметът на София, Йорданка Фандъкова (с акцент върху гражданското участие и привличането в столицата ни на един от световните суперкомпютри), а основни коментиращи на темата бяха представители на Финландия, Франция и Германия, като фокусът беше върху дигиталните умения. 

Изследванията показват, че над 30 милиона европейци имат лимитиран или никакъв достъп до интернет, а 27 милиона нямат достатъчни дигитални умения, което е основният проблем. Намаляването на разликите между градските и селските райони, демократизирането на дигитализацията и достъпът до интернет и дали той да бъде записан сред основните човешки права бяха някои от основните насоки.

Българското участие може да бъде отбелязано и с Ева Майдел (в панела за жените в местната власт) и, разбира се, специалното включване на българския еврокомисар Мария Габриел.

Иновациите, като неделима част от икономическия напредък (и тяхната относителна липса в Южна Европа), също бяха на дневен ред, както и трансграничните взаимодействия и програми и тяхното развитие до 2050.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурс превръща кратък разказ в анимация

Фондация "Елизабет Костова" организира конкурс "Литература в движение", който е за кратък български разказ. След подбор на журито спечелилата творба ще бъде адаптирана в анимационен филм. Срокът за кандидатстване е 27 октомври 2022 г., а текстовете могат да са от утвърдени или дебютиращи автори, като дължината им трябва да бъде около 3000..

публикувано на 03.10.22 в 19:55

Сдружението на спедиторите навърши 30 години

Национално сдружение на българските спедитори (НСБС) навърши 30 години. Събитието беше отбелязано на 29 и 30 септември 2022 г. с богата програма. Подробности по темата пред Радио София разказа Момчил Антов, директор на НСБС. Основната част е била на 30-ти, като тогава е била проведена международна конференция, на която са присъствали над 150..

публикувано на 03.10.22 в 19:05

"Вечер на добродетелите" се провежда за 13-та поредна година

На 31 октомври 2022 г. Фондация "За нашите деца" организира за 13-та поредна година "Вечер на добродетелите". Събитието е под мотото "Пазители на детството". Подробности за инициативата пред Радио София разказа Диляна Манева. "Вечер на добродетелите" е нашето най-голямо благотворително събитие. Правим го от 2009 г. насам, като това е един..

публикувано на 03.10.22 в 17:43
Центърът на София обичайно е задръстен от автомобили.

От Столична община представиха успешни решения за справяне с трафика

Как да паркираме по-бързо в тесните улици на столицата и какви са решенията за по-добро управление на автомобилния поток? По темата пред Радио София говори Димитър Петров от Дирекция "Управление и анализ на трафика" към Столична община. Той сподели, че заради липсата на светофарни уредби, както например по бул. "Цариградско шосе" се затруднява..

публикувано на 03.10.22 в 17:07
Страхил Делийски

Страхил Делийски: Не сформирането на правителство ще е най-сложното

Колкото повече са партиите в парламента, толкова повече са вариантите за коалиции. Затова, ако мислим за това, не трябва да сме песимисти за новото Народно събрание и изпълнителната власт, коментира пред Радио София политологът Страхил Делийски : "И не става дума за аритметика. От доста време в българския политически живот политиката..

публикувано на 03.10.22 в 15:36

Първан Симеонов: Правителството ще е компромисно. Ако въобще има правителство

Твърди се, че на вчерашните парламентарни избори избирателната активност е най-ниската за последните 32 години. А вярно ли е, сигурни ли сме в това? Това съмнение изрази пред Радио София изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов . И обясни повода за провокативния си въпрос – ако зад 1 процент са 25 000 гласа, значи..

публикувано на 03.10.22 в 14:54

Филм за 70-годишния Георги Мамалев в 100-годишното кино "Влайкова"

Най-новият документален филм на Олег Ковачев е посветен на обичания актьор Георги Мамалев. И е съвсем естествено заглавието да гласи "С усмивка в живота" . Филмът е по случай 70-годишнината на Мамалев (навърши ги на 5 август т.г.) и ще може да бъде гледан премиерно на 4 октомври в кино "Влайкова" от 18:30, благодарение на..

публикувано на 03.10.22 в 13:50