Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 храни които е добре да консумираме на гладно или на празен стомах. И те са?

Снимка: Архив

Освен, че е важно е да внимаваме каква храна приемаме, добре е да знаем по кое време на деня е подходящо да консумираме определени храни. 

Всеизвестно е, че закуската е важно хранене, в зависимост от нейното количество и съдържание, тя може да ни тонизира, но може и да развали деня ни.

Органите ни се нуждаят от време, за да се събудят и да се "раздвижат", казва диетоложката Ловнет Батра от Ню Делхи. Тя е съставила списък с храни, които ускоряват метаболизма и са страхотно "гориво" за тялото, за да имаме успешно начало на деня.

Диетоложката изброява няколко храни, които можем да консумираме на закуска, или пък на празен стомах:

Бадеми – те са богати на най-важните витамини и минерали и е много полезно да изядем 5 до 10 бадема, след дълъг период без ядене. Те осигуряват много хранителни вещества и чувство на ситост през деня. За по-пълно усвояване от организма, можете да накиснете бадемите във вода, защото така те имат още по-голяма сила – кората им  съдържа танин, който подобрява усвояването на хранителните вещества, а когато бадемовата кора е добре накисната, хранителните вещества се отделят по-лесно, съветват специалисти.

Мед с топла вода - Всеизвестно е, че тази комбинация подобрява храносмилането и има благоприятен ефект върху имунната система, а когато се приема на празен стомах – има чудесен ефект върху обмяната на веществата. Комбинацията от вода и мед, понякога с добавка на лимон, има много малко калории, осигурява енергия и насърчава детоксикацията.

Стафиди – Те  съдържат висока концентрация на калий и желязо. Ако ги накиснем във вода за една нощ, това ще увеличи усвояването на хранителните вещества. Тъй като стафидите са пълни с естествени захари, те повишават енергията сутрин и ни подготвят за останалата част от деня. Освен това помагат за регулиране на нивата на кръвната захар.

Диня – Идеалното време да й се насладим е сутрин. Тоест, идеално е да я ядем на гладно, защото е много богата на електролити, лека е и има много различни хранителни вещества.

Семена от Чиа - Тези малки семена съдържат всичките девет незаменими аминокиселини, а също и есенциални мастни киселини, магнезий, желязо, витамини от група В. Препоръчително е семената от чиа да се приготвят предишната вечер, или след това да се оставят да престоят във вода или мляко, за да набъбнат, след което се смесват с пресни плодове.

Източник: БГНЕС


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Леле, да идем на фестивал с укулеле!

За шести път София е домакин на любопитния фестивал Uke Fest , в който има много настроение и музика, а както и името подсказва главна роля почти във всички събития е малката симпатична китарка, по-правилно казано – укулелето. Дата е 15 септември (неделя), а началото – 11 часа, обяви пред БНР-Радио София Юлия Лилова , която освен сред..

публикувано на 10.09.24 в 09:49

Шести конкурс "Български архитектурни награди" на съсловната камара

Най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който отличава добрите практики и качествените произведения на архитектурното изкуство у нас без значение на техния бюджет, размер или функция за шести път ще отличи най-добрите след по-малко от 10 дни (на 19 септември). До края на днешния ден е срокът за подаване на документи за..

публикувано на 10.09.24 в 09:02

Част от ж.к. „Фондови жилища“ - до 12 чàса без вода

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности на ул. „Йосиф Щросмайер“, ж.к. „Фондови жилища“, от „Софийска вода“ предупреждават, че днес се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на ул. „Скопие“, от ул. „Подполковник Калитин“ до ул. „Йосиф Щросмайер“ . При продължителност на строително-ремонтните дейности над..

публикувано на 10.09.24 в 07:55

Дъжд носи и захлаждане

Днес времето в страната ще бъде облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Западна България и Родопите. Ще има и гръмотевици. В Източна България ще остане без валежи. Ще духа слаб, в Източна България до умерен югоизточен вятър. По-късно през деня в западната половина на..

публикувано на 10.09.24 в 07:15

"Грийнпийс" – България набира доброволци заради климатичната криза

"Грийнпийс" – България и Националната асоциация на доброволците в Република България организират отворена среща на тема "Какво е да си доброволец по време на климатична криза?" Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията. Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 16:40
Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР с празничен концерт за Деня на независимостта

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието е на 18 септември от 19:00 ч. в Голямата зала на Софийската опера и балет. Концертът се организира от БНР и Сдружение "Реформ Юнион Клуб"  с подкрепата на Столична община...

публикувано на 09.09.24 в 16:13