Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С деца на открито

Как общински училищен двор от паркинг да се превърне в игрище и фитнес

Снимки: Безопасни детски площадки

До 29 юни продължава дарителската кампания "Шампионите на Горна баня тренират заедно" на сдружение "Безопасни детски площадки".

Мая Цанева - един от създателите на организацията, припомни пред Радио София, че целта е обновяването на един общински двор в Горна Баня, на ул. "Христо Стефчов" №2 и превръщането му в спортна площадка с игрища за волейбол и баскетбол, както и изграждането на стрийт фитнес, които пък да спомогнат за… ами за много неща. За да имат възможност младежите, които живеят в двете преходни жилища в сградата, към която е двора, да спортуват, да прекарват време на открито и да играят волейбол, баскетбол или пък футбол с децата и младежите от квартала. Те са на възраст от 14 години до момента, в който завършат училище и сред тях има младежи от Афганистан, от Украйна и от България. А спортът е най-краткият път за създаване на приятелства и на общност.

"Живеем в модерен свят, в който все повече няма граници и мисля, че вече дори не трябва да говорим за интеграция, а за възможности – и за тези младежи, но и за нас като общество, а и за квартала да се опознаем, да общуваме, да се обогатяваме взаимно. Тези младежи трябва да имат равен достъп до всичко това, до което имат достъп и нашите деца като свободна общинска структура. И ако тези пространства за спорт се намират в двора им, това ще засили тяхното усещане за дом и принадлежност", убедена е Мая Цанева.

Тя смята, че тъй като често държавата и общините нямат достатъчно средства за изграждането на достатъчно подобни спортни съоръжения, когато има "гражданска енергия да се създават такива пространства, трябва да се възползваме от това".

Мая Цанева сподели, че сдружението има желание да постави и съоръжения за рехабилитация за деца с двигателни проблеми в двора, тъй като (освен преходните жилища) има и дневен център за работа с деца с различни трудности (двигателни, а също и с аутизъм), който има изградена по проект прекрасна база за работа на закрито, но "както лекарите и специалистите препоръчват, децата задължително трябва да прекарват повече време и навън и затова се надяваме да съберем средства и за това".

Ако искате да се включите в кампанията, на която Радио София с радост е медиен партньор, можете да го направите тук

Мая Цанева разказа и за проекта на сдружението Безопасни детски площадки „София учи на открито“ за картотекиране на класни стаи и арт-пространства на открито, като вече има събрани и описани 45 такива в училища и детски градини из цялата страна (и подробно разказва хубавата история за Детска градина 17 "Д-р Петър Берон" във Варна с много добри хрумвания и практики).

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посетителите ни с времето се превръщат в участници

Беглика фест 2022: Огледала. Лора Тодорова, организатор ни въвежда в идеята: "Фестивалът в този си формат е вече 3-4 години. КОВИД-годините промениха фестивала. Форматът се оказа успешен. Програмата продължава да се пълни. Отдавна не е събитие, което може да се изконсумира за няколко дни. Посетителите ни с времето се превръщат в участници. Имаме..

публикувано на 13.08.22 в 11:50
Богородица, Атон

Да не допускаме злото да надделее

Празникът Голяма Богородица -15.08 е и краят на постите. Повече за значението на празника от доц. Костадин Нушев – преподавател по Богословие в СУ – на живо от Света гора: "Чудотворните икони присъстват в ежедневието ни, хората отиват на място, където ще получат благословение. С литийно шествие ще изнесем иконата от Троянския манастир до мястото на..

публикувано на 13.08.22 в 10:39

Зелена сол без сол

Панаир на солта, рожден ден на резервата Атанасовско езеро и Годишни награди за биоразнообразие и климат, които ще се случат на 13 август на симбиотичното пространството на Атанасовското езеро. Подробности от Радостина Ценова от фондация „Биоразнообразие“: "Зелената сол е последната ни гордост. Опитваме се да създаваме продукти с добавена стойност...

публикувано на 13.08.22 в 09:53

Първият пълнометражен филм на Теодор Ушев “φ1.618“ акцент в кино-литературния фестивал „Синелибри“

От 8 до 30 октомври ще се проведе кино-литературният фестивал „Синелибри“ под мотото „Преоткритото време“ . Осмото издание на Международния фестивал ще се състои в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Един от акцентите тази година е „ φ1.618“ - първият пълнометражен филм на Теодор Ушев . Лентата е вдъхновена от..

публикувано на 12.08.22 в 19:02

Били Кобъм в Банско

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 12.08.22 в 18:24

Разширяват ул. "Филип Кутев", коригират река Драгалевска

От понеделник - 15 август, започва изграждане и разширение на ул. "Филип Кутев" от ул. "Атанас Дуков" до ул. "Сребърна" , с дължина над 0.6 км, съобщават от Столичната община. Участъкът се намира на юг от кв. "Хладилника". Успоредно с улицата ще се извърши и корекция на река Драгалевска и реконструкция на мостово съоръжение. По време..

публикувано на 12.08.22 в 17:25
Добромир Живков

Коалиция между ПП и ДБ има потенциал да формира бъдещия победител на изборите

На предстоящите парламентарни избори можем да очакваме сходна картина, като тази която имахме в 47-ото НС, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ социологът Добромир Живков . „А именно разделение по отношение на желанието на част от партиите за смяна на модела на управление на ГЕРБ , а от другата страна коалиция на статуквото, която да се..

публикувано на 12.08.22 в 16:50