Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андерс Фог Расмусен: В НАТО обсъждаме как можем да засилим допълнително колективната отбрана

Алиансът не обсъжда военни опции за решаването на руско-украинската криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО не обсъжда военни опции по отношение на решаването на руско-украинската криза, но си запазва правото при нужда да осигури ефективна защита на съюзниците си. Това каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след среща с президента Росен Плевнелиев.

Какво още обсъдиха двамата:

Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че България трябва да инвестира в отбранителната си способност и да заделя поне 1,5% от БВП за бюджет за отбрана. Освен доставките на газ, страната ни трябва да диверсифицира и военната си техника, смята Плевнелиев. Държавният глава допусна възможността за съвместна покупка на самолети и друга техника с държави - членки на НАТО в региона. 

И от София генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Русия да изтегли хилядите си военни от границата с Украйна, както и да започне диалог за решаването на кризата:

Нашата позиция е много ясна. Правилният път напред е да намерим политическо и дипломатическо решение на кризата. Да намерим начин да вървим напред чрез диалог. Това е правилният подход. Мисля, че първата стъпка трябва да бъде Русия да изтегли своите войски и да допринесе за деескалация на ситуацията. Ние не обсъждаме военни опции, но разбира се НАТО е фокусирана върху осигуряването на ефективната защита и закрила на всички наши съюзници. Ще предприемем всички необходими стъпки, за да сме сигурни, че тази колективна отбрана е ефективна.
 
По въпроса за купуването на нови самолети от България Расмусен коментира, че решението се взема на национално равнище, но все пак уточни, че техниката ни е част от ефективната колективна защита и трябва да е съвместима със самолетите в другите държави членки:  

Аз обсъдих този въпрос с президента, с министър-председателя, с министъра на отбраната. Освен това, очаквам да го обсъдя и с външния министър. Мисля, че събитията в Украйна показват повече отвсякога, че е от първостепенна важност да се инвестира в съвременни военни способности. Разбира се, това е икономическо предизвикателство. Парите могат да бъдат спестени и могат по-добре да се използват ресурсите, ако го правим в съвместно усилие и насърчаваме регионалното сътрудничество и другите видове сътрудничества.

Расмусен отговори и на въпроса "необходимо ли е по-голямо военно присъствие в България заради кризата в Украйна":

По въпроса за военното присъствие на НАТО в момента обсъждаме как можем да засилим допълнително колективната отбрана. Предприели сме някои стъпки. Увеличихме военното присъствие в Балтийското военно въздушно пространство. Разположихме АУАКС над Румъния и Полша, за да подобрим наблюдението. Имаме по-голямо военноморско присъствие в Черно море. Всичко това служи на целта да осигурим ефективната защита и закрила на нашите съюзници. Но трябва да предприемем допълнителни стъпки и въз основа на препоръките от нашите военни власти, ще обсъждаме това в близките дни и седмици. Тези съображения може да включат осъвременяване на нашите отбранителни планове, разширени маневри и също така съответни дислокации на въоръжени сили.

Според президента Плевнелиев трябва да използваме по-ефективно съвместните военни съоръжения на НАТО на българска територия.

Малко по-късно генералният секретар на НАТО ще разговаря и с външния министър Кристиан Вигенин.























БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!