Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българката Костадинка Кунева е европейски депутат от гръцката партия СИРИЗА

Снимка: БНТ
Радвам се, че гръцката общественост ме подкрепи и ще работя на едно ново ниво. Това каза Костадинка Кунева, която стана евродепутат от гръцката партия СИРИЗА в предаването "Хоризонт до обед".

Все повече ще чуваме името на Костадинка Кунева като европейски депутат, защото партията на новата гръцка левица СИРИЗА я постави на избираемо място в своите листи и Кунева е вече европейски депутат от Гърция. Нещо повече, за нея гласуваха над 60 хиляди избиратели и преференциалният вот й гарантира четвърто място в листата с гръцките депутати в бъдещия Европейски парламент. Това е безпрецедентно в нашата европейска история. За първи път наша съгражданка става европейски представител от партия на съседна държава.

Един голям процент от българската интелигенция се изнесе от България. Голям процент от жените работят на много по-ниско ниво. Мисля, че всеки човек, където и да се намира, ако е човек с достойнство, може да го постигне
, коментира Кунева.

За СИРИЗА тя каза:

Това е сбор от хора с различно мислене, те съумяват да се сработят и да постигат успехи. Моята цел е да защитавам хората със слабо социално състояние. Гръцкото общество има културата, обича да помага на ближния. 


Костадинка Кунева стана символ на синдикалните борби в Гърция, след като беше атакувана с киселина през декември 2008-а година. Днес, шест години по-късно, тя стана депутат в Европейския парламент. Старата гръцка левица в лицето на ПАСОК също е отправяла покани към Кунева, но за разлика от партията - мастодонт, Костадинка вижда в новата гръцка коалиционна левица СИРИЗА повече възможности за малки формации, които тръгват от долу нагоре и наистина са загрижени за хората.

Нивата на солидарност и съчувствие към малките хора е много високо в Гърция, каза Костадинка Кунева.

Подобно на много наши сънароднички, които, за да издържат семействата си, живеят и работят в чужбина много под квалификацията си, Костадинка Кунева заминава за Гърция, за да помогне за лечението на своя син. Историк по образование, тя започва работа като чистачка. Започва да се бори за правата на мигрантите - работници. Атакувана е с киселина в опит да бъде отказана от синдикалната й дейност. Тази смела жена заяви, че ще продължи да отстоява каузата на обикновените хора в Европейския парламент и че ще продължи да защитава правата на работниците - мигранти. 

Интервюто на Ирина Недева с Костадинка Кунева може да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!