Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветник на Марин Льо Пен: ЕС се отклони твърде много от първоначалната посока

Марин льо Пен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако Марин льо Пен стане президент и ако имаме управляващо мнозинство, ще поискаме предоговаряне относно еврозоната, каза в предаването "Събота 150" Людовик дьо Дан. Той е  в ръководството на Националния фронт - крайнодясната партия, която спечели евроизборите във Франция. Людовик дьо Дан е съветник в политическия кабинет на лидерката Марин Льо Пен и отговаря за европейските въпроси и международните отношения. Също така е член на Централния комитет на Националния фронт:

В плановете на Националния фронт и влиза и предоговаряне на членството в Евросъюза.

Концентрираме се върху задачата  да бъдем опозиция на федералния проект за Европа. Според нас ЕС не може да се реформира. Той се отклони твърде много от първоначално начертаната посока, поемайки по пътя на ултралиберализма и федерализма. Съюзът твърде много е подчинен на американския дневен ред и решенията на НАТО. Не такъв е националният интерес на Франция, нито пък на останалите европейски държави. Вместо да са подчинени на САЩ, страните в Европа трябва да възвърнат суверенитета си и да си сътрудничат в партньорство.

Едно е да имаш къща с широко отворени врати и прозорци, където всеки влиза и прави каквото си иска - друго е да имаш право сам да определяш кой да влиза и кой не в дома ти - това сравнение използва Людовик дьо Дан във връзка с отношението към имигрантите и допълни:
Франция е голяма държава с множество ценни ресурси и възможности. Само че виждаме как работните места напускат страната и отиват в чужбина. Виждаме как младите ни таланти също отиват да работят другаде. Впрочем, знам, че това е голям проблем и за България, където добре образованите младежи са принудени да заминават навън. Нима това е добро бъдеще за една нация? Нима ние, французите трябва да се примирим и да се превърнем в една туристическа държава? Не – ние имаме голяма икономика с много отрасли и научен потенциал, които трябва да защитаваме. Нека търгуваме, нека обменяме опит. Но този ултралиберален европейски експеримент отиде твърде далеч. Той не защитава нито френските, нито германските, нито английските, нито българските интереси. Проблемът ни е общ.

Цялото интервю с Людовик дьо Дан чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!