Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниска избирателна активност на сърбите от Северно Косово в парламентарните избори на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предсрочните парламентарни избори в Косово протичат нормално и без инциденти, съобщават както неправителствените организации, наблюдаващи хода на вота, така и властите в Прищина. Както съобщи пред екипа ни министърът на вътрешните работи на Косово Байрам Реджепи, властите са осигурили 6000 полицаи, които да контролират обществения ред по време на изборния ден.

В северната част на Косово се намират частите на европейската мисия на ЮЛЕКС. Също така и военните части на КФОР са в северните части на страната, но тяхната задача е да подпомагат европейската полицейска мисия ЮЛЕКС. 

В доминираното от сърби Северно Косово избирателната активност през целия ден бе много ниска и се движеше между 2-6 процента. Най-ниска е в Звечан, недалеч от етнически разделения град Митровица. Репортерският ни екип забеляза патрулите на КФОР през цялото време в Митровица пред избирателните секции, чиято задача бе да пресекат натиск  върху избирателите да не гласуват от страна на сръбските националисти. 

Не така обаче беше в сръбските райони в централно и южно Косово, където през целия ден избирателната активност беше доста по-висока. Сърбите имат 10 гарантирани места по конституцията на Косово, но стремежът на Белград е те да получат над тези места, за да могат да влияят реално върху преговорите между албанските партии за състава на новото косовско правителство. Изборите в Косово са тест за демокрацията в страната, коментира президентът Атифет Яхияга, която призова съгражданите си масово да гласуват. Надпреварата между албанските партии е между водената от премиера Хашим Тачи Демократическа партия и Демократичната лига на Иса Мустафа. Не е изключено формацията на Тачи да победи на изборите, но да не може да състави правителство, защото повечето албански партии не искат да правят коалиция с Тачи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Изборите в Косово за нов парламент започнаха без инциденти

Изборите в Косово за нов парламент започнаха без инциденти. Чуждестранните наблюдатели ще следят дали сърбите от Северно Косово ще гласуват. Изборите ще бъдат тест и за правителството на Хашим Тачи и водената от него коалиция. За първи път..

публикувано на 08.06.14 в 12:27