Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По официални руски данни, близо 400 хиляди са бежанците от Източна Украина

 Никой не може да каже дори приблизително какъв е броят на украинските бежанци в Русия.  Причината за това е в преплитането на много лични съдби и връзки,  тъй като десетки хиляди жителите на Донбас имат в Русия роднини, приятели или делови партньори. Всеки украински гражданин може спокойно да пресече руската граница и да остане в страната 90 дни и затова е трудно да се отличат хората, които бягат от войната и тези, които по лични причини посещават Русия.  В Държавната дума вече действа Щаб за оказване на помощ на бежанците- негов председател е  Атарий Аршба- член на Комитета по гражданско и процесуално законодателство и експерт по разрешаване на конфликти и интеграция на сънародниците.
  Според нашите оценки броят на хората, които са прекосили границата, бягайки от войната, вече са около 400 хиляди. И докато някои господа на Запад се опитват да представят тези хора за  туристи, за нас това е истинска хуманитарна катастрофа. В тази ситуация нашата държава трябва да предприеме всички най-необходими действия. Ние в Държавната дума създадохме щаб, в който влизат специалисти от най-различни области, предвид социалните, здравни и законодателни задачи, които трябва да решаваме. Поканихме за съдействие и представители на имиграционните и на граничните служби, както и психолози. Проведохме няколко заседания и решихме, че на първо време е най-важно да имаме правдива информация от регионите, където се намират украинските бежанци. Затова решихме нашите депутати от ВорОнежска, БЕлгородска и РостОвска област да участват най-активно в работата на създадените по места оперативни щабове. Много от бежанците буквално се пръснаха из страната и живеят с надеждата, че след някой друг ден ще се върнат в родината си, но това едва ли ще се случи скоро предвид продължаващите бойни действия. Най-важното днес е да се окаже помощ на тези хора да преодолеят шока. Това, което се случи с тях, е по-лошо от пожар. Цели семейства буквално за секунди със скъсани чанти трябваше да бягат, а тези, които останаха също се оказаха в друга страна. И тук не е важно дали си прекосил границата или не- можеш да бъдеш бежанец и в своята родина. А тези хора още никой не е преброил колко са.
  Украинските граждани пресичат руската граница без визи или други формалности и затова е трудно да се определи кои се нуждаят от помощ като бежанци и кои отиват при своите близки и роднини. За проблемите, които възникват пред украинските бежанци и за това как те ще се решават от руските власти разказа председателят на Комитета по социална политика и трудови въпроси в руската Държавна дума Андрей Исаев.
  Според договора от 1997 година между нашите две страни, украинците могат да пребивават в Русия до 90 дни. Наясно сме, че сега да искаме от тези хора да се връщат обратно след като са избягали от хуманитарната катастрофа, е нереално.  Затова федералната имиграционна служба издаде заповед този срок да бъде удължен до 180 дни. По-нататък ще действаме според ситуацията.  Също така се договорихме с властите, че тези, които по обективни причини са нарушили срока на пребиваване, няма да подлежат на административно наказание и депортиране. Решихме и друг важен въпрос, свързан с възможността бежанците да си намерят работа. По закон чуждестранните граждани нямат право да се обръщат за помощ в центровете по заетост, но след преговори с Министерството по труда беше решено тези правила да се променят при търсенето на временна работа от хората които са избягали от войната в Украйна. 48 % от бежанците са деца в училищна възраст и ще трябва да се решава въпросът за тяхното обучение. Образователните програми в Русия и в Украйна са коренно различни. Адаптирането ще бъде трудно, особено по такива предмети като история. Проблеми възникват и с кандидат студентите, които няма как да се справят с нашите изпити. Министерството на образованието ще разработи специална приравнителна програма и ще предостави 1 500 хиляди места като държавна поръчка.  Не по-малко сложен е въпросът със студентите, които искат да продължат у нас своето обучение.
  Питам г-н Исаев и за плановете на руското ръководство в близките месеци и по-точно каква ще бъде съдбата на бежанците, когато лятото свърши, защото сега лесно се строят и оборудват палаткови лагери.
  Рзбира се никой няма да остане в палатка през зимата. Съответната подготовка е в ход и хората ще получат покрив над главите през студените месеци  на година. При това Русия продължава да се надява, че конфликтът ще бъде разрешен до настъпването на есенно-зимния период и ние полагаме всички усилия това да се случи. Но ако бежанците останат в Русия, освен че всички ще имат топли жилища, ще им бъде осигурена и временна работа.
  И още нещо- много руски семейства изразяват желание да приемат в домовете си бягащите от войната украинци. Създадена ли е организация в помощ на тези хора.
  Що се касае до семействата и готовността им да предоставят жилище на бежанците, тази дейност се организира от Обществената палата на Русия. Чрез своите регионални структури тя координира работата на място, събирайки информация и по този начин своя нов дом на руска земя вече са намерили десетки хиляди украински бежанци. 
Интервютата - в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!