Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евранет+

Евранет+ - европейската радиомрежа по Радио Стара Загора с акцент върху регионалните политики и практики на институциите на Европейския съюз. Репортажи за това как политиките на ЕС променят живота в региона, какви са мненията и очакванията на хората относно ефекта от прилагането на регионалните фондове и програми на Европейския съюз.

 


СнимкаТемата днес е: Концепцията „flexicurity” на Европейската комисия като устойчив инструмент в постигането на гъвкавост и сигурност на трудовия пазар

Европейската стратегия за почасова заетост допринася за създаването на работни места в период на криза. Според ЕК, този вид заетост улеснява участието в пазара на труда. Необходимо е обаче добра правна уредба, която да гарантира, че хората ще работят на непълно работно време доброволно, и че ще им бъде предоставяна подходяща степен на социална закрила. Концепцията „flexicurity” на ЕК представлява интегрирана стратегия за постигане на гъвкавост и сигурност на трудовия пазар, чрез която да се съчетава нуждата на работодателите от гъвкава работна ръка и необходимостта на работниците от сигурност. Евродепутатът Моника Панайотова обяснява каузата на „flexicurity”.

Излъчено на 11.04.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


СнимкаТемата днес е: Борба и превенция на трафика на хора в Европейския съюз

 

Жертвите на трафик в ЕС се увеличават, но държавите не реагират бързо. Данните сочат, че с над 1500 годишно се е увеличил броят на идентифицираните и предполагаемите жертви на трафик в периода 2008–2010 година. По-голямата част от тях – 62% са жертва на трафик за сексуална експлоатация. По думите на Пиерет Папе - координатор проекти към европейското женско лоби и борбата с трафика на жени с цел сексуална експлоатация, трафикантите се възползват максимално от толерантността на европейското Законодателство.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом казва, че ЕК работи съвместно с властите за по-ефективна борба с трафика на хора. По думите на нейния говорител Мишел Черконе в момента проблемът е дефинирането на определението трафик на хора.
Новото законодателство на ЕС обхваща действия в различни области като разпоредби в областта на наказателното право, преследване на извършителите на престъпления, подкрепа на жертвите и др. В него се предвижда още създаването във всяка държава-членка на национален орган за докладване, събиране на данни и измерване на въздействието на дейностите за борба с трафика на хора.

Излъчено на 18.04.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


СнимкаТемата днес е: Нарастващото недоверие сред гражданите към европейските институции

Намалява доверието на гражданите в целия ЕС и във възможността на националните правителства и на ЕС да се справят с икономическата криза, твърди европейският омбудсман Никифорос Диамандурос на дискусия в Европейския парламент по повод Европейската година на гражданите.
Диамандурос призовава гражданите да не чакат националните правителства и европейските институции да намерят решения на проблемите, а да бъдат активни и да предприемат сами положителни мерки. Заместник-председателката на Европейския парламент Изабел Дюран също изтъква проблема със загубата на доверието на гражданите в европейските институции и смята, че трябва да се направи всичко възможно гражданите да бъдат по-активни и да разберат, че трябва да бъдат чути. Еврокомисарят по правосъдието и вътрешния ред Вивиан Рединг, която също участва в дискусията, казва, че само една трета от европейските граждани вярват, че техният глас се чува. Тя заявява, че в хилядите писма, които получава, хората протестират най-вече срещу административната тежест и пречките пред свободното движение в Европа.

Излъчено на 25.04.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 СнимкаТемата днес е: Предлаганите мерки от ЕК срещу дискриминационните практики при започване на работа в друга страна-членка на ЕС

Гражданите на Европейския съюз имат право да живеят и работят в друга страна от евросъюза. Това основно право е от полза както за работещите, така и за икономиките на страните, за чието развитие те допринасят с уменията си. По принцип гражданите на ЕС, работещи в друга страна от съюза, трябва да бъдат третирани наравно с местните жители по отношение на достъпа до работа, условията на труд, социалните придобивки и данъците. практиката показва, че голяма част от близо 11-те милиона работници имигранти в ЕС са подложени на най-различни дискриминационни практики. Подобно неравно третиране възпира хората, желаещи да работят в друга страна от ЕС. В отговор на това Комисията предлага мерки, които ще помогнат на работещите да упражняват правата си в ЕС – права, съществуващи вече 50 години и гарантирани от договорите на ЕС и Хартата на ЕС за основните права. Какви са основните мерки, които предвижда ЕК, разяснява Константин Стоянов - експерт „Европейска интеграция” и координатор на „Европа Директно - Стара Загора”.

 

 Излъчено на 02.05.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Снимка Темата днес е: Новата директива на ЕК, предвиждаща осигуряването на по-прозрачни и достъпни банкови сметки за гражданите на целия ЕС

Предвид бързия темп, с който намалява използването на пари в брой, днес банковите сметки са неразделна част от икономическия и социален живот на модерното общество. Въпреки това, според неотдавнашно проучване, около 58 млн. потребители в ЕС на възраст над 15 години не разполагат с разплащателна банкова сметка. Проучванията показват също така, че потребителите все още изпитват затруднения при сравняване на офертите и цените на разплащателните сметки, предлагани от различните доставчици на платежни услуги.
В тази връзка Европейската комисия разработи проект за директива за по-евтини, по-прозрачни и достъпни за всички банкови сметки. Как тя ще се отрази на потребителите и на сектора на финансовите услуги обяснява Константин Стоянов от Европейския информационен център „Европа Директно – Стара Загора”.

Излъчено на 09.05.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

СнимкаТемата днес е: Подобряването на координацията и ефикасността на ЕС за реакция при бедствия и кризи в Европа и по света

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действия при кризи Кристалина Георгиева откриха в Брюксел нов Център за спешно реагиране при кризи. Той ще работи денонощно седем дни в седмицата, като ще наблюдава и осигурява действията  при възникнали бедствия в Европа и по света. Европейският център за отговор при кризи ще може да се справя с до три едновременни бедствия, настъпили в различни часови зони. По думите на Румяна Грозева, ръководител на Европейския информационен център "Европа Директно" - Стара Загора, идеята за неговото създаване е залегнала още преди години и разкрива философията на ЕС.

Излъчено на 16.05.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

СнимкаТемата днес е: Домашното насилие и стратегията на европейските институции за справяне с него

Домашното насилие над жени в Европа е едно от най-широко разпространените нарушения на правата на човека, което не познава географски, финансови, културни или социални бариери. Това отбеляза Европейският парламент в писмена декларация, свързана с Конвенцията на Съвета на Европа относно предотвратяването и борбата с насилието срещу жени и домашното насилие. Становището беше изразено през ноември 2012 година, като бяха взети предвид редица факти, сред които стряскащата статистика, че всеки ден в ЕС седем жени умират заради домашно насилие. Една на всеки пет от всички жени е станала жертва на домашен терор, сочат още данните на програма „Дафне III”. Според д-р Русина Венелинова, директор на Център „Надя”, в който помощ и лечение получават хора, преживели насилие, сред най-важните мерки, заложени в Конвенцията, са превенцията и работата както с жертвите, така и с насилниците.

         

Излъчено на 23.05.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

СнимкаТемата днес е: Мерки на Европейския съюз за подпомагане на пострадалите от престъпления

Всяка година милиони хора в Европейския съюз стават жертва на престъпления. Според данни на Евростат годишно се регистрират близо 30 милиона престъпления против личността или собствеността, като за много от тях никога не се подава сигнал. Престъплението често засяга повече от едно лице, като близките на жертвата също са потърпевши, макар и непряко. Именно заради това може да бъде направено заключението, че всяка година има около 75 милиона жертви на престъпления. Предвид изключително притеснителната статистика, Европейската комисия предприе серия от мерки за подпомагане на жертвите на престъпления. Пострадалите от група умишлени престъпления като тероризъм, нанасяне на тежка телесна повреда, трафик на хора, изнасилване и други могат да получат психологическа подкрепа, защита, и финансово подпомагане. В случай на смърт, от подкрепа могат да се възползват роднините на жертвата. Освен всичко това, Европейският съюз си даде ясна сметка за необходимостта от осигуряването на адекватна правна помощ на пострадалите. Това беше и една от причините да бъде приета Директива за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления. Какво гласи тя разяснява юристът в Българския хелзински комитет Мирела Заричинова:

        

Излъчено на 30.05.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

СнимкаТемата днес е: 13-то издание на „Зелената седмица” в Брюксел - най-голямата ежегодна конференция за европейската политика в областта на околната среда

В Брюксел отвори врати най-големият екологичен форум „Зелена седмица”, организиран от Европейската комисия. Той ще продължи в дните от 4 до 7 юни. Комисарят по въпросите на околната среда Янез Поточник обяви 2013 г. за „Година на въздуха”, в течение на която ще се преразглежда политиката на ЕК за въздуха, като се поставя акцент върху намирането на начини за запазване на качеството на въздуха в контекста на повишаващото се производство в индустрията, нарастващата урбанизация, изгарянето на изкопаеми горива и изменението на климата. Независимо от постигнатия през последните години напредък, някои от нормите за качеството на въздуха все още силно се надвишават в най-гъсто населените райони на ЕС, особено от замърсители като прахови частици, приземен озон и азотен диоксид. По думите на Константин Стоянов, експерт „Европейска интеграция” и координатор на „Европа Директно - Стара Загора”, в тазгодишната конференция около 3000 участници ще търсят обещаващи решения за подобряване на качеството на въздуха.

Излъчено на 06.06.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Инициативи на ЕК за подобряване на медийната среда в страните членки и предложенията на неправителствените организации за повече плурализъм и свобода на медиите

Проблемът със свободата на медиите и независимата журналистика става обект на все по-задълбочени дискусии в европейските институции. В началото на тази година стартира онлайн подписка за първата Европейска гражданска инициатива, фокусирана върху свободата на медиите и плурализма. Това е нов инструмент за демократично участие на гражданите във вземането на решения в рамките на ЕС, който позволява при събрани над едни милион подписа по определена тема, тя да бъде директно разгледана от Европейската комисия като законодателно предложение.

Част от мерките на инициативата са свързани с конкретни промени в законодателството, които да гарантират прозрачност на собствеността на медиите, недопускане на монополно положение на пазара, въвеждане на определение за конфликт на интереси, гарантиране на независимостта на надзорните органи. Като официално продължение на този дебат Европейската комисия отвори две обществени консултации за плурализма и свободата на медиите и за независимостта на аудиовизуалните органи. Предложения по темите могат да се изпращат до 14 юни 2013 година. Какви са още възможните решения за подобряване на медийната среда споделя Мария Черешева -заместник-председател на Асоциацията на европейските журналисти в България.

Излъчено на 13.06.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Предложените от ЕК мерки за повишаване на безопасността в ядрения сектор чрез въвеждане на задължителни стрес тестове на всички АЕЦ в Европа

На територията на ЕС има 63 атомни електроцентрали и 132 ядрени реактора в експлоатация. Сред най-големите производители на енергия от АЕЦ за Европа е Франция, която заема първото място с 58 действащи реактора, следвана от Великобритания със 16. След ядрената злополука във Фукушима през март 2011 г., държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС поискаха от Комисията да извърши стрес тестове на всички АЕЦ в Европа и да преразгледа законодателството на ЕС в областта на ядрената безопасност. В средата на месец юни т.г. Европейската комисия предложи да се направят изменения в директивата за ядрена сигурност, с които да се определят общи цели за намаляване на рисковете и защита на гражданите и околната среда. Част от тях предвиждат задължителни проверки на атомните електроцентрали на всеки шест години и изработване на строги планове за управление при аварии. По думите на експерта по опазване на околната среда Петко Ковачев, в новата директива се поставя и въпросът за повишаване на прозрачността в ядрения сектор.

Излъчено на 20.06.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Следобедни адреси” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Новата информационна кампания на Европейската комисия за правата на пътниците

За пръв път тази година милиони летуващи в ЕС ще бъдат защитени с всеобхватен набор от права, независимо дали пътуват със самолет, влак, кораб или автобус. До 28 юни ще има прояви за откриване на кампанията в 4 европейски града, сред които Атина-Пирея и София. Еврокомисарят Сийм Калас, отговарящ за мобилността и транспорта, заяви: „За милиони европейци отпуската е време за добре заслужена почивка и много от тях ще пътуват без никакви проблеми. Понякога обаче нещата се объркват. Това лято за пръв път почиващите могат да пътуват в цяла Европа — от Лондон до Лисабон или Любляна, знаейки, че правата им на пътници са защитени от законодателството на ЕС независимо от това за къде и с какъв обществен транспорт пътуват. Пътниците обаче трябва да познават своите права, за да могат да се възползват от тях. Настоящата кампания ще им предостави повече информация по въпроса”. Директорът на Европейския потребителски център в България Игнат Арсенов разяснява каква точно защита ще имат пътуващите в границите на еврозоната:

Излъчено на 27.06.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Следобедни адреси” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Комисията по земеделие на ЕП гласува за по-облекчени условия за производството на тютюневи изделия

Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент гласува проектостановище по доклада относно сближаването на законовите, подзаконовите и административните разпоредби на държавите членки за производството, представянето и продажбата на тютюневи и свързани с тях изделия. Членовете на земеделската комисия на ЕП приеха по-облекчени условия от тези, предложени от Европейската комисия, за производството на тютюневи изделия, свързани с размерите на потребителските опаковки на цигари, на информационните съобщения и предупредителните надписи за пакетите. Българският евредепутат от ЕНП Мария Габриел предложи измененията в защита на сектора на тютюнопроизводство, които бяха приети. Мария Габриел призова да бъдат предприети мерки за ограничаване на вноса на тютюневи изделия, включително от трети страни, които не отговарят на разпоредбите на настоящата директива.

Излъчено на 04.07.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Следобедни адреси” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Как функционират представителствата на Европейската комисия в страните-членки на Европейския съюз

Популяризиране на ползите от членство в ЕС и възможностите, които това предоставя за подобряване на живота на гражданите, са основните задачи на Представителствата на ЕК в страните-членки. Дейността им е насочена към това да дават информация за различни европейски програми, за възможностите за образование и квалификация на младите хора, за правата като граждани на ЕС и правата на потребители, както и да разяснява новите политики на европейските институции. Как се осъществяват конкретно тези дейности разказва Огнян Златев, председател на представителството на ЕК в България. 

Излъчено на 11.07.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Следобедни адреси” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е:  ЕК отпуска допълнителни средства за кампанията за устойчива градска мобилност

Европейската комисия обяви още 18 действия, организирани от участници в кампанията за устойчива градска мобилност „Използвай правилния микс”, за които ще бъде отпуснато финансиране по програма „Интелигентна енергия — Европа“. Основната цел на инициативата е да се популяризират предимствата при комбинирането на различни видове транспорт за всяко пътуване. За всяка дейност, свързана с подобряването на градската мобилност, ще бъдат предоставени суми в размер до 7000 евро. Те трябва да се използват за осъществяването на разнообразни дейности за насърчаване на устойчива градска мобилност: от курсове по каране на колело през съвместно ползване на автомобил до забавни занимания за деца и още много други. Както и през миналата година, право на участие имаха групи лица, училищни институции, неправителствени организации и др. Държави като България, Гърция, Италия, Латвия, Румъния и Великобритания не бяха включени в кампанията, тъй като на тези държави вече е предоставена целева подкрепа за организиране на национални кампании. Подробностите около кампанията разяснява експертът по „Европейска интеграция” Константин Стоянов.

 

 Излъчено на 18.07.2013 г след 16.30 ч. в предаването „Следобедни адреси ” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е:  Каква е ролята на европейския обмудсман и кога гражданите на ЕС могат да се обръщат към него

Ролята на европейския омбудсман е да извършва проверки по жалби от граждани на ЕС, дружества, неправителствени организации, асоциации и други организации относно случаи на лошо администриране в дейностите на институциите, органите службите на ЕС. Лошото административно управление включва всички прояви на недобро или неправилно административно поведение от забавяне при плащанията по проекти на ЕС до необоснован отказ за предоставяне на документ или информация. Омбудсманът често пъти се възприема като връзка между европейските граждани и администрацията на ЕС. Ако жалбата засяга национални, регионални и местни органи на управление и европейският омбудсман не може да помогне, той насочва гражданите към подходящия орган, към който могат да се обърнат. От началото на този месец новият Европейски омбудсман е Емили О'Райли. Тя е и първата жена, заемаща този пост от 1995 г. насам. Още за работата на Европеския омбудсман разказва обществения посредник на Стара Загора Павлина Делчева.

Излъчено на 25.07.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Следобедни адреси” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Търсене и намиране на работа в ЕС

Как да търсим и намираме работа в Европейския съюз? Един от начините е чрез ЮРЕС-мрежата. Мрежата осигурява информация за търсещи работа и за работодатели. Основните услуги, които предлага са съдействие и консултиране, в т.ч. информация за работни места, връзка с работодатели, информация за пазара на труда на територията на ЕС, Европейското икономическо пространство и Швейцария. За работа през ЮРЕС мрежата се кандидатства чрез обяви в микросайта на ЮРЕС в портала на Агенцията по заетостта, директно чрез ЮРЕС-портала на ЕК и чрез териториалните бюра по труда. Подробностите разяснява Елена Видинска – главен експерт в Агенцията по заетостта и ЮРЕС-съветник.

Излъчено на 01.08.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Следобедни адреси” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е:  Европейската гражданска инициатива

След влизането в сила на Лисабонския договор европейските граждани вече могат да предложат на Европейската комисия промяна в законите на съюза.Това е възможно с Европейската гражданска инициатива и събирането на 1 милион подписа. Сред инициативите, които се организират в момента, са “Европейската инициатива за медиен плурализъм” и инициативата “Висококачествено европейско образование за всички”. Още за Европейската гражданска инициатива и нейния регламент разказва Даниела Божилова от DemocracyInternational.

Излъчено на 08.08.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Следобедни адреси” на Радио Стара Загора.


 

 Темата днес е:  Препоръките на Европа за предоставяне на допълнителни честоти за безжичен пренос на данни

Според ново проучване на Европейската комисия все повече хора използват безжичен интернет и тази тенденция ще продължи. 71 % от целия европейски безжичен пренос на данни в ЕС през 2012 г. е осъществен при използването на смартфони и таблети посредством Wi-Fi. Изненадващите резултати показват как по-ниските разходи за потребителите при използване на Wi-Fi точки за достъп водят до промяна в тяхното поведение и се препоръчва да бъде предоставен допълнителен радиочестотен спектър в ЕС за задоволяване на нарастващото търсене. Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус заяви: „Безжичният интернет има огромен успех.Той е от полза за всички. Ще направя така, че Европейската комисия да помогне за разпространяването на употребата на Wi-Fi посредством предоставяне на допълнителен радиочестотен спектър и по-облекчено регулиране.“ Експертът по „Европейска интеграция” Константин Стоянов и координатор на „Европа Директно - Стара Загора” с подробностите по темата.

Излъчено на 15.08.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Следобедни адреси” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Германия настоява за спешно създаване на нов закон за защита на личните данни в интернет, който да се прилага във всички държави от ЕС

Германия призова за спешно създаване на по-строги правила в Европа и света за защита на личните данни в интернет. Причината са неотдавнашните разкрития на 29-годишния Едуард Сноудън, бивш сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ, който изнесе стряскащи детайли относно тайни американски шпионски програми. По този повод германският канцлер Ангела Меркел призова европейските държави да уеднаквят законите си за защита на личните данни. Целта на тази мярка е да бъде затегнат контролът върху това, как световните компании като Facebook и Google боравят с личните данни на потребителите си. Въпреки това, такъв закон може да повлияе негативно на огромния дигитален рекламен пазар, тъй като информацията, събирана от потребителите в интернет, се използва от рекламните агенции за по-точно рекламиране и предлагане на определени продукти и услуги, заяви белгийският експерт по дигитален маркетинг Жюдит Криспен.

Излъчено на 22.08.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Следобедни адреси” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Разбират ли гражданите на ЕС еврожаргона

Аки комюнотер, комитология и субсидиарност - думи от т.нар. еврожаргон, които често се употребяват от институциите на Европейския съюз, използват се активно и в политиката, но остават напълно непознати за широката общественост. Това е и една от причините гражданите на Европа да се чувстват все по-отдалечени от Европейския съюз и решенията, които взимат избраните от тях политици. Към момента в ЕС има 28 страни-членки, 24 официални езика и един общ комплект законодателни актове. Euranet Plus направи собствено проучване по въпроса дали промяната на тона на бюрократичния език може да помогне за преодоляване на пропастта между Европейския съюз и неговите граждани. Говорителят на Европейската комисия Пиа Хансен и други запознати лица от Брюксел коментираха този казус.

Излъчено на 29.08.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Следобедни адреси” на Радио Стара Загора.


 Темата днес е: Сирийските бежанци в България

Вътрешният министър на България Цветлин Йовчев предупреди, че ако кризата в Сирия се разрасне, страната ни може да очаква близо 10 000 бежанци до края на годината. По думите му към момента, бежанците от Сирия са около 1400. Най-често имигрантите се насочват към Ливан, Йордания, Турция, Ирак и Египет. България е първата европейска външна граница, която пресичат. Все повече бежанци се насочват и към Германия и Щвеция.

Еврокомисарят по хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева съобщи, че общият брой на сирийските бежанци в съседните държави и Европа надхвърля 2 млн. и на този фон броят им в България е минимален. По закон България предлага четири вида закрила на чужденци – убежище, статут на бежанец, хуманитарен статут и временна закрила. При залавянето им в страната, нелегалните имигранти настояват за статут на бежанци, което им осигурява правото на нормални жизнени условия, социално подпомагане и здравеопазване. Процедурите за определяне на статут на бежанец продължават от 3 до 6 месеца, каза Димитър Захариев, директор на бежанския център в новозагорското село Баня. През това време центровете в страната работят над капацитета си, а Агенцията по бежанците търси начини за тяхното разширяване. Повече за възможностите това да се случи и каква е атмосферата в бежанския център в село Баня разказва Елена Балабанова:

Излъчено на 5.09.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: България 2020 и концепцията на новата Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж"

Едно от големите предимства и предизвикателства пред всяка страна – членка на ЕС, включително и България, е възможността за използване на фондовете на ЕС. Независимо от факта, че Европейският съюз като цяло представлява просперираща икономическа общност, налице са различия в състоянието и развитието на над 250-те региона в Съюза. Именно премахването на тези несъответствия и предоставянето на гражданите на ЕС на равни възможности за достъп до качествено образование и обучение, е основната цел на регионалната политика, или както още се нарича, политика на сближаване. Съгласно европейското законодателство Оперативната програма е одобрен от Европейската комисия документ, определящ стратегията за развитие на държавата членка чрез използването на набор от приоритети, финансирани от един структурен фонд. Новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, заложена в следващия програмен период (2014 – 2020 г. ) на България, отговаря на основните цели на Европа 2020, свързани с повишаване на инвестициите в наука и иновации. Целите и приоритетите на програмата разяснява Христиан Даскалов, член на експретната група по разработване на оперативната програма.

Излъчено на 12.09.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Следобедни адреси” на Радио Стара Загора.


 

  Темата днес е: Защо Европейският парламент постави таван на квотата за производството на биогорива

Европейският парламент одобри поставянето на таван на производството на биогорива от традиционни източници и призова за преминаване към ново поколение такива, добивани от определени видове отпадъци. Растящата употреба на обработваема земя за производството на суровини за биогоривата предизвиква увеличаване на емисиите от парникови газове. Научни изследвания показват, че тези емисии могат да намалят поне отчасти ползите от биогоривата за околната среда, когато се вземе предвид целият цикъл от тяхното производство до потреблението им. Това е и един от основните аргументите на евродепутатите, които са гласували за поставянето на таван на квотата за биогорива. Според настоящото законодателство страните-членки трябва да направят така, че възобновяемите енергийни източници да бъдат с дял от поне 10% от енергийното потребление в транспорта към 2020 г. Според приетия от Европейския парламент текст биогоривата от първо поколение (т.е. тези, произведени от хранителни култури) не трябва да надхвърлят 6% от окончателното енергийно потребление в транспортния сектор към 2020 г. По темата Моника Съртонева разговаря с Борислав Сандов, съпредседател на ПП „Зелените”.

Излъчено на 19.09.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


Темата днес е: Европейската комисия не подкрепя облекчаване на режима за тютюнопушене в България

Европейската комисия няма да приветства действията на новото българско правителство за облекчаване на пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места в България. Това става ясно от отговора на еврокомисаря по здравеопазването Тонио Борг до българския евродепутат от ГЕРБ и Европейската народна партия Моника Панайотова. Тя изпрати запитване до ЕК през юни. Поводът бе, че от няколко месеца в България текат дебати за евентуални промени в здравния закон, отменящи частично пълната забрана за пушене на обществени места. Евродепутатът Моника Панайотова представя отговора на Европейската комисия на нейното питане:

Излъчено на 26.09.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Целите на новата стратегия на Европейския съюз за горите 2014–2020 г.

Горите, които покриват 40 % от територията на ЕС, са ключов ресурс за подобряване на качеството на живот, създаване на работни места, опазване на екосистемите и осигуряване на екологични ползи за всеки. В тази връзка Европейската комисия прие нова Стратегия на Европейския съюз за горите за периода  2014–2020 година. Следвайки нов подход, стратегията обръща внимание на проблематични аспекти на начина, по който горските ресурси се използват за генериране на стоки и услуги. Досегашната стратегия на ЕС за горите датира от 1998 година. Защо се наложи да се направи ревизия на стратегията и какви са нейните основни цели разяснява проф. д-р Иван Палигоров - председател на Съюза на лесовъдите в България:

Излъчено на 03.10.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е:  Предложения на ЕК за справяне със „социалния туризъм” в рамките на Европейския съюз
 
Пет конкретни предложения даде Европейската комисия  за справяне с така наречения „социален туризъм”. Сред предложените мерки е издаването на наръчник за борба с браковете „от съчувствие”, както и за правила за установяване на уседналост - състояние, което дава правото на получаването на бюджетни помощи. Комисията отбелязва, че гражданите на ЕС, установили се в друга държава от Общността, следва да получават еднакво отношение с местните жители. Същевременно чужденците от ЕС разполагат с по-ограничени възможности за кандидатстване за социални помощи, за да бъдат предпазени местните бюджетни системи. Възможните решения Комисията представи на срещата на Съвета на Европа по вътрешни работи в Люксембург на 8 октомври. България се обявява срещу всякакви забрани, които възпрепятстват свободното движение на граждани на Евросъюза. Това бе позицията, изразена от вътрешния министър Цветлин Йовчев на форума в Люксембург.
 
 
Излъчено на 10.10.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора. 

Темата днес е: Съвместният проект на БДЗП и EVN България за опазването на царския орел по програма LIFE+

Преди броени дни бе сключено партньорско споразумение между Българското дружество за защита на птиците и EVN за изпълнение на съвместен проект, финансиран от програма LIFE+ на Европейската комисия. Целта е да се опази популацията на застрашения вид царски орел, а също и намаляване на смъртните случаи на птици, причинени от контакт с електроразпределителната мрежа. Параметрите на проекта разяснява Светослав Спасов от БДЗП, ръководител на проекта LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България”.

Излъчено на 17.10.2003 Г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Защо няма да има директни европейски плащания за пчеларите в България?

Европейският парламент е единствената институция, която защити предложението на българските пчелари за създаване на директна субсидия на пчелно семейство. Такава субсидия не съществува в нито една от държавите-членки на Европейския съюз и за съжаление другите две институции – Съветът на министрите и Европейската комисия, отхвърлиха предложението. Това означава, че сега пчеларите са изправени пред много голяма трудност – какво ще бъде бъдещето на сектора. Основните средства, на които те разчитат, е национална програма за пчеларството, която работи с голям процент успеваемост на средствата, но е крайно недостатъчна. Това заяви евродепутатът от Европейската народна партия Мария Габриел.

Излъчено на 24.10.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Кризата със сирийските бежанци и мерките, които Европейският съюз може да приложи за справяне със ситуацията

Средиземноморските страни-членки на Европейския съюз - Малта, Италия, Кипър, както и балканските държави  България и Гърция, са изправени пред сериозно предизвикателство заради нарастващия бежански поток от Сирия. Някои от страните вече предприеха мерки за подсигуряване на външните си граници. Гърция започна строеж на 10-километрова стена по най-натоварените участъци от границата си с Турция, за които е известно, че са предпочитани от трафикантите за прекарване на бежанци. Българското правителство също взе решение за строеж на 30-километрово съоръжение около гр. Елхово, за да ограничи миграционния поток. Това се наложи, след като стана ясно, че до края на годината в България се очаква да влязат между 6 и 7 хиляди бежанци. Според евродепутата Ивайло Калфин, Европейският съюз помага, но недостатъчно. Нужно е допълнително съдействие, което не се изразява само в пари, каза още той и посочи някои от мерките, които ЕС може да предприеме за справяне със ситуацията:

Излъчено на 31.10.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Възможностите, които предлага новата Директива за трансгранично здравно обслужване

От 25 октомври 2013 г. всички европейски граждани имат право на лечение – преглед, консултация, операция или изследвания, в която страна-членка на Европейския съюз пожелаят. Това стана възможно с дългоочакваното влизане в сила на европейската Директива за трансгранично здравно обслужване. С новата директива отпада и изискването за предварително одобрение на плановото лечение в чужбина. Всички европейски страни имаха на разположение 2 години, за да съобразят законодателството си с нея. Недко Недев разговаря с евродепутата Антония Първанова за възможностите, които директивата предлага на европейските граждани:

Излъчено на 07.11.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Работата на Европейската сметна палата

Европейската сметна палата извършва одит на финансите на ЕС. Тя е създадена през 1975 г. и е със седалище в Люксембург. Палатата има право да проверява всяко лице или организация, което работи със средства на Европейския съюз. В Европейската сметна палата работят общо 800 служители, включително преводачи и администратори, както и одитори. Още за работата на Палатата разяснява Илиана Иванова, която представлява България в тази европейска институция.

Излъчено на 14.11.2013 г. след 16.30 ч. в предаването "Час пик" на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Възможностите, които предлага новата европейска програма „Еразъм+”

Само преди дни Европейският парламент даде одобрението си за „Еразъм+” — новата европрограма в областта на образованието, обучението, младежта и спорта, която ще стартира през януари. Целта на програмата е да се подобрят уменията и пригодността за трудовия пазар на близо 4 милиона европейски граждани. Продължителността й е седем години, като предвиденият бюджет възлиза на 14,7 милиарда евро. Одобрените кандидати по „Еразъм+” ще получат финансово подпомагане, благодарение на което ще могат да се обучават и работят, включително като доброволци, в чужбина. За идеята на програмата и нейните цели Недко Недев разговаря с Ясен Спасов, експерт от Националния център за развитие на човешките ресурси.

Излъчено на 21.11.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Подпомагане на европейски културни проекти чрез новата програма на ЕС „Творческа Европа”

Нова програма на Европейския съюз „Творческа Европа” ще подпомага творци и специалисти в областта на европейското кино, телевизия, музика, литература, сценични изкуства и културно наследство. Продължителността на програмата е 7 години - от 2014 до 2020 г.

Бюджетът й разполага с 1 милиард и 460 млн. евро. Целта на финансирането е популяризиране на европейското културно и езиково многообразие и възможността творците да се приспособят към цифровата епоха и да открият нови пазари и аудитория в международен план. Камен Балкански е директор на българския офис на програма „Медия” и според него новата инициатива ще помогне за създаването на нови работни места в евросъюза. Програмата „Творческа Европа” не е насочена към конкретния творец или специалист в областта на културата и индивидуални кандидатури няма да се приемат. Ще бъдат одобрявани проекти, с които ще може да се кандидатства за финансиране, обяснява още Камен Балкански. Програмата „Творческа Европа” ще помогне на над 250 хиляди творци да представят творбите си в други страни, 4500 книги ще бъдат преведени, което ще даде възможност на авторите да пробият на нови пазари. Малки предприятия, работещи в областта на изкуството, ще получат достъп до банкови заеми на обща стойност 750 млн. евро.

 

Излъчено на 28.11.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Какви ще бъдат трудовите и социалните права на българи и румънци след отпадане на ограниченията от 1 януари 2014 г.

Не повече от 10 000 българи ще потърсят реализация на трудовия пазар в страните-членки на Европейския съюз, в които от 1 януари 2014 г. ще отпаднат ограниченията за достъп. Това става ясно от анализите на КНСБ, направени на база данни от Националния статистически институт за населението на страната. Рубриката „ЕВРАНЕТ ПЛЮС” днес е на тема какви ще бъдат трудовите и социалните права на българи и румънци след отпадане на ограниченията. Отговорът на тези въпроси потърси Нели Ангелова в разговор с Атанаска Тодорова, главен експерт „Пазар на труда” в КНСБ.

Излъчено на 05.12.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

 Темата днес е: Предимства и недостатъци на новия бюджет на Европейския съюз

С много компромиси и трудни преговори е белязан новият бюджет на Европейския съюз, който обхваща периода от 2014 до 2020 година. За първи път в историята на Съюза разходите се намаляват до 959 млрд. евро, като това е с 3% по-малко спрямо сегашния седемгодишен бюджет, който е малко над 1 трлн. евро. Бюджетът предвижда 959 млрд. евро разходи по поети ангажименти и 908 млрд. евро за реални плащания. Това прави общо с около 34 млрд. евро по-малко от предишната седемгодишна финансова рамка. Няколко са важните решения, които пряко се отнасят към най-бедните страни. Един от активните евродепутати, пряко свързан с преговорите между отделните фракции в парламента - европейските институции и докладчик на Европейския парламент по бюджета, е Ивайло Калфин, който определи и някои от приоритетите, постигнати с новата финансова рамка.

Излъчено на 12.12.2013 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Дискриминационна ли е мигрантската политика на Великобритания към българи и румънци ?

Евродепутатът Моника Панайотова призова Великобритания да спре дискриминацията и спекулациите за мигрантска вълна от българи и румънци. В изказването си пред Европейския парламент миналата седмица тя изтъкна, че Великобритания не може да нарушава договорите на ЕС и същевременно да се ползва от достиженията на Вътрешния пазар. В аргументите си пред евродепутатите Моника Панайотова изтъкна, че според официалните данни огромна част от мигрантите от България и Румъния са икономически активни и мигрират с цел работа. С нея разговаря Любозара Цветкова:

Излъчено на 19.12.2013г. след 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Европарламентът предлага 400 евро минимален доход в Европа

Да бъде въведен минимален доход - общ за всички страни членки на Европейския съюз. Това ще предложи Европейският икономически и социален съвет на Европарламента. Общият минимален доход трябва да е между 400 и 1000 евро според държавата. Тепърва ще се уточнява дали доходът ще е на член от семейство или ще става дума за минимално заплащане. Новият праг трябва да влезе в сила до 5 години. Целта е по този начин да се стигне до сближаване на доходите и да се спре миграцията на работници. Това е темата на рубриката “ЕВРАНЕТ ПЛЮС” днес, а подробности разяснява Атанаска Тодорова, експерт „Пазар на труда” в КНСБ. С нея разговаря Нели Ангелова.

Излъчено на 26.12. след 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Водещите събития в Европейския съюз за изминалата 2013 година

Приемането на многогодишната финансова рамка на Европейския съюз, която предвижда приоритетите на Европа за следващите 7 години се очерта като водещо събитие за отминалата 2013 година според българските евродепутати. Друга водеща тема е силната емигрантска вълна, която поставя на изпитание цялата Шенгенска зона за сигурност и в частност България като външна граница на Европейския съюз.
Според евродепутатът от Европейската народна партия Моника Панайотова, сред водещите събития е и Съветът по отбрана от декември, който във външнополитически план очертава ролята и влиянието, което Европейския съюз иска да има на международната сцена. С нея разговаря Любозара Цветкова.

Излъчено на 2.01.2014 г. след 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Европейските избори и тяхната роля за бъдещото развитие на Европа

Предстоящите европейски избори и бъдещото ръководство на Европейската комисия, която остава водещата европейска институция, ще определят до голяма степен накъде ще върви идеята за Европейския съюз и за цялата общност. Изборите ще определят и как ще се управлява Европа. Заради по-малкия бюджет предизвикателствата и затрудненията пред европейските институции ще бъдат повече, смята българският евродепутат от Партията на европейските социалисти Илияна Йотова.

Излъчено на 9.01.2014 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

 Темата днес е : Програмата на ЕС „Хоризонт 2020”

 15 милиарда евро ще бъдат инвестирани в проекти, създаващи работни места, само през първите две години от програмата на ЕС за изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Програмата „Хоризонт 2020“ започна в края на миналата година с обявяване на първите конкурси за проекти, търсещи финансиране. През следващите 7 години ще бъдат отпуснати 80 милиарда евро на университети, научноизследователски организации и предприятия за подпомагане на изследванията, посветени на нови продукти и услуги. Надеждата е с тези значителни инвестиции да се даде тласък на европейската икономика на знанието и да се стимулират научните пробиви, помагащи на Европа да върви в крак със своите световни конкуренти. Христо Христов от Представителството на ЕК в България обяснява целите на програмата.

Излъчено на 16.01.2014 г. след 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Европейският съюз проверява бежанските центрове в България

Делегация от Комисията по граждански свободи на Европейския парламент е на мисия в България, за да направи оценка на ситуацията на търсещите убежище лица и бежанците, като се фокусира върху пристигащите от Сирия. Председател на делегацията е Франк Енгел от ЕНП, като в мисията участват и български евродепутати, сред които Светослав Малинов, Мария Габриел, Илияна Йотова и Станимир Илчев. От 20 до 23 януари делегацията инспектира бежанските центрове: Военна Рампа, Харманли и бежанския лагер в с. Пъстрогор. Целта е да се види как страната ни се справя с бежанската вълна. За съжаление обаче сигналите по тази тема в Европейския съюз не са добри, каза евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов.

Излъчено на 23.01.2014 г. след 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Новата инициатива на Европейския съюз за борба с младежката безработица - „Гаранция за младежта”

Европейската комисия предлага мерки в подкрепа на усилията, които държавите членки полагат, за да се справят с неприемливо високите нива на безработица и социално изключване сред младите хора, като им предлагат възможности за работа, образование и обучение. В съответствие с исканията, отправени от Европейския съвет и Европейския парламент, в изготвения от Комисията пакет от мерки за младежката заетост е включено предложение за въвеждане на „Гаранция за младежта”. Чрез нея ще бъде възможно да се осигури добро предложение за работа, включване във форма на продължаващо образование или провеждане на стаж за младежи на възраст до 25 години.
На тези мерки акцентира и българският евродепутат от Партията на европейските социалисти Илияна Йотова, която изтъква и други приоритети на ПЕС за 2014 година.

Излъчено на 30.01.2014 г. след 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Защо корупцията в България остава широко разпространена?

В годишния си доклад за борбата с корупцията, Европейската комисия предлага на България да предпазва институциите за борба с корупцията от политическо влияние и да назначава управленските им кадри съобразно прозрачна процедура, основаваща се на качествата на кандидатите. Освен анализ на ситуацията във всяка държава — членка на ЕС, Европейската комисия представя и две обширни проучвания на общественото мнение.

Повече от три четвърти от европейските граждани и 84 % от българите са съгласни, че корупцията е широко разпространена в тяхната страна. Заключението в доклада е, че корупцията нанася щети за 120 милиарда евро всяка година на ЕС. Според изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници” Калин Спасов, докладът не бива да бъде подценяван от българските политици.

Излъчено на 06.02. след 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Невъзможността на България да се справи с бежанската вълна

Българската държава не се справя с бежанската вълна и затова е необходимо допълнително финансиране от ЕС. Вината очевидно лежи споделена между предишното и сегашното правителство. Такава е позицията на българският евродепутат от ЕНП Светослав Малинов след инспекцията на българските бежански лагери от представители на Европейския парламент. Тя се проведе в страната от 20 до 23 януари.

По думите на Малинов, сме се оказали неподготвени на всички нива, но и европейското законодателство не е синхронизирано за държавите, които се оказват най-близо до страните, откъдето идват бежанците. Евродепутатът призовава Комисарят Малстрьом по никакъв начин да не отслабва контрола и натиска върху българското правителство.

Излъчено на 13.02.2014г. след 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: ЕК иска по-ефективни мерки срещу бракониерството на диви животни и растения

Обществена консултация за начините, по които ЕС може да се бори по-ефективно срещу трафика на видове от дивата флора и фауна, започват от Европейската комисия. Това се прави в отговор на увеличаващите се напоследък бракониерство и незаконен трафик на диви растения и животни в световен мащаб, които в момента са достигнали безпрецедентни равнища за някои видове. Престъпленията, свързани с видове от дивата флора и фауна, са изключително доходоносни, а наказателното преследване за тях е рядкост.

Променящите се мащаби на проблема породиха въпроси за начините, по които ЕС може по-ефективно да се бори с трафика на видове от дивата флора и фауна. Затова Комисията търси мнения по 10 въпроса, свързани с трафика на диви растения и животни, включително доколко е адекватна съществуващата рамка, какви инструменти могат да подпомогнат настоящите усилия за борба с този проблем, как ЕС по-специално може да помогне чрез подобряване на знанията и данните и каква е възможността за по-големи санкции.

Резултатите от тази консултация и от конференцията, която ще се състои на 10 април 2014 г., ще бъдат включени в прегледа на съществуващите политики и мерки на ЕС в тази област, с цел той да играе по-ефективна роля в борбата с проблема. Мнението на българските природозащитни организации изрази Димитър Градинаров от Българското дружество за защита на птиците.

Излъчено на 20.02.2014 г. след 16.30 ч. в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Тема днес е: Европейският ден на редките болести

28 февруари се отбелязва като Европейски ден на редките болести в повече от 30 държави. По данни на Европейския съюз в България повече от половин милион души страдат от редки заболявания. 

Дадена болест или нарушение се определят като редки в Европа, когато те засягат не повече от 1 на 2000 души. Въпреки това, тъй като броят на различните заболявания е висок – между 6000 и 8000, взети заедно, те засягат значителен дял от населението.

В Европейския съюз около 30 милиона души страдат от редки болести, като много от тях са деца. Нито една от страните членки обаче не може да развие сама капацитет – и професионален и като възможност за диагностика и лечение, за да обгрижва адекватно засегнатите пациенти, убедена е евродепутатът д-р Антония първанова. Категорична е, че страните членки трябва да обединят усилия. По тази причина Европарламентът прие Директива за предоставяне на трансгранични услуги и права на пациентите. По настояване на Антония Първанова голяма част от страните членки изготвиха до края на 2013 година Национални планове за редките болести. Засега България не е сред тях.

Излъчено на 27.02.2014г. след 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Евродиректива с по-строги норми за вредните емисии влиза в сила през 2016 г.

През 2016 г. влиза в сила евродиректива, която налага по-строги норми за изхвърляните в атмосферата въглеродни и азотни емисии. Според евродепутата от ЕНП Владимир Уручев най-засегнати ще бъдат топлоцентралите и промишлените предприятия на територията на ЕС, чиито горивни инсталации работят на твърдо или течно гориво. 

Операторите на тези предприятия ще трябва да инвестират значителни суми, за да ограничат отделянето на замърсители във въздуха, в противен случай ще бъдат принудени да намалят или спрат своите производствени мощности. Това ще предизвика и неизбежно увеличение на цената на електроенергията за крайния потребител. Колко строги са заложените в евродирективата норми и кои държави-членки на ЕС ще бъдат сериозно засегнати от нея – отговорите от евродепутата Владимир Уручев.

Излъчено на 6.03.2014г. след 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Законодателни инициативи на ЕС, свързани с управление на риска от природни бедствия и човешка дейност

От началото на тази година действа законодателен пакет на ЕС, свързан с управление на риска от природни бедствия и от човешка дейност. Промените касаят предимно силна превенция и обмяна на добри практики за преодоляване на екстремни метеорологични условия - наводнения, свлачища, земетресения, както и от човешка дейност – пожари, транспортиране на опасни вещества, трудови и производствени злополуки, в т.ч. атомни аварии. В рамките на европейското законодателство се създава и доброволно обединение на екипи при реакция в екстремни ситуации. Това каза Огнян Златев, Ръководител на Представителството на ЕК в България. В тази връзка е и реализацията на проекта PrismA на ЕК – „Насърчаване и изпълнение на стратегии за управление и оценка на риска”, в който партньори на АРИР Стара Загора са Холандия, Португалия и Естония. Основна цел на проекта е да се създадат механизми за максимално бърза обмяна на информация за рисковете и съответно начините как да се реагира при съответния риск, каза при представянето му Нико ван Ос, Регион по безопасност Юг, Холандия. Проектът "Присма" предоставя възможността да бъдат ползвани вече разработени и оценени от ЕК стратегически документи, анализи и добри практики от различни страни-членки.

Излъчено на 13.03.2014г. след 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Начало на информационната кампания за предстоящите евроизбори

На 25 май тази година ще се проведат изборите за Европейски парламент. Тогава 400 милиона души ще могат да дадат своя глас за нов парламент. Новите избрани 751 европейските депутати, не само ще определят посоката на европейската политика в следващите 5 години, но и ще изберат лидера на изпълнителния орган на Европейския съюз — председателя на Европейската комисия. Мотото на изборите за Европейски парламент е „Този път ще е различно”. С какво евроизборите през 2014 година ще са по – различни разказва Христо Христов от Представителството на Европейската комисия в България.

Излъчено на 20.03.2014г. след 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Дебатът около предстоящите европейски избори

Икономическата политика, безработицата, образованието и иновациите ще са сред дебатираните теми в изборите за нов Европейски парламент. Европейските избори трябва да бъдат конкретен дебат за това пред какво е изправена и ще бъде занапред Европа, смята евродепутатът от Европейската народна партия Мария Габриел. Според нея ЕС трябва да набляга на политиките по доходите, необходимостта от растеж и създаване на нови работни места.

Излъчено на 27.03.2014г. след 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Гражданите на кои страни членки на ЕС са най-активни гласоподаватели на европейски избори и какво предприема ЕП, за да мотивира избирателите

Деветнайсет от 28-те страни членки на Европейския съюз са с избирателна активност под 50% на последните избори за Европарламент. С най-висока избирателна активност е Люксембюрг – 90,75%, следвана с минимална разлика от Белгия. Това обаче не е случайно, защото гласуването в тези държави е задължително, посочи Теодор Стойчев от информационното бюро на Европейския парламент.

Почти половината от новите страни членки, присъединени в периода 2004-2007 година са имали избирателна активност под 30%. Би могло да се търси зависимост между активността на избирателите от една страна и от друга – дали тя е по-нов или по-стар член на европейското семейство, допуска Теодор Стойчев. Гласуват ли обаче гражданите във всички стари държави членки, кои от тях има най-висок процент участвали в евровотовете, и кои фактори предопределят активността чуйте в звуковия файл:

Излъчено на 3.04.2014г. след 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Мониторинг на изборите за Европейски парламент правят от Института за социална интеграция

Мониторинг на предстоящите избори за Европейски парламент насрочени за 25 май ще бъде направен от Института за социална интеграция и Фондация за европейски прогресивни изследвания. Целта е провеждането на прозрачен, демократичен и честен вот, а институтът прави подобно наблюдение за трети път по време на избори. 

Мониторингът следва три етапа на наблюдение – на изборното законодателство, медиен мониторинг и наблюдение на изборния ден.

Един от елементите на наблюдението е в каква степен ще се подобри обучителният процес в рамките на Централната избирателна комисия, Регионалната избирателна комисия и Секционна избирателна комисия. Друг съществен елемент от изборното наблюдение ще бъде и работата на районните комисии в избирателните райони, които ще се наблюдават.Какъв ще е фокусът на медийния мониторинг разяснява социологът Стефан Георгиев.

Излъчено на 10.04.2014г. след 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Важни срокове за евроизборите на 25 май 2014г.

Предизборната кампания за евроизборите на 25 май 2014г. се открива 30 дни преди изборния ден, т.е. на 25 април 2014г. Тогава общинските администрации в България обявяват избирателните списъци, които отразяват новите заявления за гласуване в съответната община. Избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес до 14 дни преди изборния ден или до 10 май 2014г. С полезна информация за важните срокове и условия ще ви запознае Константин Стоянов, експерт от Европейския информационен център „Европа директно” – Стара Загора.

Излъчено на 17.04.2014г. след 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Потенциалът на "mHealth" / мобилно здраве/ – предимства и ползи за здравето на европейските граждани

В търсене на повече права за пациентите и по-добро здравеопазване в Европа парламента  постигна споразумение на второ четене със Съвета и Европейската комисия относно бъдещата директива за правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване.

В качеството си на главен докладчик за групата на АЛДЕ (Алианс на либералите и демократите в Европа), българският евродепутат д-р Антония Първанова изигра основна роля за споразумението и аргументирано  заяви подкрепата си за гарантиране на правна сигурност и по-добро здравно обслужване на пациентите в Европа, както и за по-нататъшен напредък в сферата на електронното здравеопазване и оценката на технологиите в здравеопазването. Тя положи сериозни усилия в дебата по доклада за намаляване на неравнопоставеността в здравеопазването в Европа, като настоява за по-нататъшни действия на европейско ниво.  Д-р Антония Първанова посочва какви са предимствата за бързината и качеството на диагностиката и лечението на пациентите, когато лекарите или медицинските специализирани екипи са далеч от мястото, на което се намира нуждаещия се и какви са конкретните приложения в ежедневието на всеки пациент

Излъчено на 24.04.2014г. след 16.30 ч.  в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Чува ли се гласът на младeжите в Европа?

Липсата на участие и представителство на младите хора в политиката на Европейския съюз и в евроизборите става все по-осезаема и тревожна. В момента в Европейския парламент има само двама евродепутати под 30 годишна възраст, а последният евровот през 2009 г. отчете, че едва 30% от европейските младежи са гласували. Като причини за това се посочва липсата на дискусия и интерес към проблеми, които директно засягат младежта. Какво мислят обаче младежите в Европа и чува ли се техният глас според тях. Това попитахме граждани на възраст до 26 години от три европейски държави – България, Хърватия и Гърция.

Излъчено на 1.05.2014г. след 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


Темата днес е: ЕС с нови правила за защита на потребителите

 

Защитата на безопасността и правата на потребителите са приоритет във всички политики на ЕС. За следващата програма в областта на защита на потребителитеза периода 2014-2020 г. Европейската комисия предложи бюджет от 197 мил. евро, това се равнява приблизително на 7 цента на потребител на година. От 13 юни 2014 г. влизат в сила нови правила относно правата на потребителите в целия ЕС, съгласно приетата през 2011 година от Европейския парламент и Съвета на Европа директива, гарантираща правата на потребителите във всички страни - членки на ЕС. Повече по темата от директора на Европейския потребителски център в България Игнат Арсенов.

Излъчено на 8.05.2014г. след 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Евроскептицизъм в навечерието на изборите за Европарламент

С наближаването на изборите за Европейски парламент зачестяват проучванията на общественото мнение в страните – членки за степента на доверие в Европейския съюз. Последните данни на Евробарометър показват, че голяма част от хората имат положително отношение – 34 на сто, с 3% повече в сравнение с есенното проучване през 2013-та година. Гражданите на 20 от 28-те държави – членки очакват икономическото положение в собствените им страни да се подобри през следващите 12 месеца.
Друго проучване – на американския институт „Пю” (Pew Research Center), направено в 8 европейски държави сред 7 600 души, сочи, че одобрението за ЕС е спаднало с 15% за една година – от 60 на 45 на сто.
Темата за евроскептицизма до този момент като че ли не е в центъра на общественото внимание в България и това е обяснимо според политолога Първан Симеонов.

Излъчено на 15.05. в 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: За важността на "преюдициалното запитване" в Европейския Съд и съюз

Преюдициалното запитване позволява на юрисдикциите на държавите членки, в рамките на спор, с който са сезирани, да се обърнат към Съда в Люксембург с въпрос относно тълкуването на правото на Съюза или валидността на акт на Съюза. Съдът не решава националния спор. Националната юрисдикция трябва да се произнесе по делото в съответствие с решението на Съда. Това решение обвързва по същия начин останалите национални юрисдикции, когато са сезирани с подобен въпрос.
Повече по темата разказва адвокат Ивелина Илиева, зам.-председател на Асоциация за правна защита.

Излъчено на 22.05.2014г. след 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: За приоритетите на новата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014- 2020 г.”

Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност 2014- 2020 г” ще бъде представена в Европейската комисия, която трябва да я одобри и да бъде стартирана официално. Акцентът на програмата ще е към инвестициите в предприемачеството, иновациите и енергийната ефективност. Общата цел на програмата е да се развие динамична икономика, да се създаде конкурентоспособна на европейския и световния пазар икономика, предприятията да бъдат динамични и да могат да се конкурират с тези на европейския пазар. Специфичните цели на програмата са да се насърчи предимно иновацията, да се повиши ефективността на предприятията и да се подобри бизнес средата у нас, което да доведе до повишаване на конкурентоспособността. За приоритетите на програма „Иновации и конкурентоспособност 2014- 2020 г” събеседник е експертът в Областен информационен център- Стара Загора Велизара Джакова.

Излъчено на 5.06. в 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Как решението на България да спре изпълнението на проекта „Южен поток” ще се отрази на останалите страни, през които преминава трасето на газопровода?

Европейската комисия приветства съобщението на българския премиер Пламен Орешарски, че е спряна работата по “Южен поток”, съобщи говорителят на Европейската комисия Сабине Бергер. В същото време сайтът Юрактив съобщи, че италианският премиер Матео Ренци е бил движещата сила зад съвместно писмо до Европейската комисия в подкрепа на „Южен поток” от лидерите на държавите, през които би трябвало да премине газопроводът. Как спирането на проекта от страна на България ще се отрази на останалите европейски страни? Според Димитър Абаджиев, който представляваше България в международното дружество за изграждането на друг газопровод – „Набуко”, България трябва да следва най-вече своя интерес като държава и този на гражданите си.

Излъчено на 12.06. в 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: Европейската комисия и групата на Европейската инвестиционна банка дадоха началото на ново поколение финансови инструменти в помощ на новаторските фирми.

 

През следващите 7 години се очаква благодарение на продуктите “InnovFin – финансиране от Европейския съюз за новатори” да бъде осигурено финансиране на стойност над 24 млрд евро за научноизследователска и развойна дейност на малки, средни и големи предприятия и организатори на проекти за научноизследователска инфраструктура.
С това финансиране се очаква да бъдат подкрепени до 48 милиарда евро крайни инвестиции в научноизследователската и развойна дейност.
Европейският съюз традиционно подпомага с бюджета си тези дейности като двигател на цялата европейска икономика, обясни говорителя на Европейската комисия в България Христо Христов. Финансирането по всички инструменти ще се определя от търсенето, без предварително да се разпределят средства по сектори, страни или региони.

Излъчено на 19.06. в 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


 

Темата днес е: По-евтин роуминг от 1 юли в страните от Европейския съюз

 

От началото на следващия месец влиза в сила нова цена на мегабайт за пренос на данни в роуминг - от 45 на 20 евроцента. Освен това от 1 юли някои мобилни оператори в Европа ще дадат възможност да се избира отделен договор за роуминг, преди да пътувате, а когато е възможно, ще ви позволят да изберете местен мобилен оператор при използването на пренос на данни в роуминг.


Максималните цени за обаждания, текстови съобщения и сърфиране в интернет от 1 юли намаляват по следния начин:

  • Изходящи гласови повиквания (на минута) от 0,24 евро на 0,19 евро;
  • Входящи гласови повиквания (на минута) от 0,07 евро на 0,05 евро;
  • Изпращане на SMS (за SMS) от 0,08 евро на 0,06 евро;
  • Интернет (изтегляне на данни, за MB) от 0,45 евро на 0,20 евро;

През април Европейският парламент гласува таксите за роуминг в ЕС да бъдат премахнати до Коледа на 2015 г. Мярката е част от по-широкото предложение на Еврокомисията – регламентът „Свързан континент“ (единен пазар в областта на далекосъобщенията). Окончателното споразумение по него се очаква да бъде постигнато до края на 2014 г.
Регламентът „Свързан континент“ беше предложен от ЕК през септември 2013 г. Той има за цел да ни доближи действително до единен пазар на далекосъобщенията в ЕС. Това е пътят към наистина обединена и свързана Европа – пространство, за което се работи още от 2007 г, каза Христо Христов, говорител на Представителството на Европейската комисия у нас.

Излъчено на 26.06. след 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.


Темата днес е: Европейски паспорт на уменията – нов инструмент за намиране на работа в ЕС

 

Европейската комисия представи нов онлайн инструмент – европейски паспорт на уменията в областта на хотелиерството и ресторантьорството. Паспортът дава възможност за преодоляване на езиковите бариери от страна на работниците и работодателите, както и за сравняване на уменията на работниците с цел улесняване на набирането на персонал в сектора. Той вече е достъпен на Европейския портал за професионална мобилност EURES на всички официални езици на ЕС. В бъдеще ще има паспорти и за други сектори. През април 2014 г. в ЕС имаше над 5 милиона безработни младежи на възраст под 25 години, като общото равнище на младежката безработица бе 22,5 %. Това засилва в още по-голяма степен значението на подкрепата за сектори, които традиционно предоставят възможности на младите хора, като например сектора на хотелиерството, ресторантьорството и туризма. Този нов виртуален инструмент е първият от поредица от паспорти, насочени към сектори на европейската икономика, за които е характерна висока мобилност. Подробностите разяснява Елена Видинска – главен експерт в Агенцията по заетостта и ЮРЕС-съветник:

АУДИО:

Излъчено на 3.07. след 16.30 часа в предаването „Час пик” на Радио Стара Загора.

 

По публикацията работи: 674


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Децата и радиото

Радио Стара Загора стана част от програмата на безплатния образователен STEM лагер, организиран от ИТ Академия Стара Загора. Ученици от 4 до 6 клас ни бяха на гости, за да научат повече за това как и кой работи днес в радиото, а и как са изглеждали..

публикувано на 05.07.24 в 13:47

Благотворителна кулинарна изложба "Детство без насилие"

Благотворителна кулинарна изложба - базар под надслов "За децата на Казанлък" организира сдружение „Жените на Казанлък“, тази вечер от 17:30 ч. в Младежки дом. Всички средства  ще бъдат използвани в подкрепа на кампанията за създаване на защитено..

публикувано на 20.06.24 в 15:23
Маргарита Крумова, директор отдел „Туризъм“ в община Стара Загора.

Историята на старите сгради в Стара Загора разказват на безплатен тур

На 22 юни, в събота, от 10.00 ч. в Стара Загора ще се проведе безплатен градски тур на тема “Старите сгради разказват“. Той е част от инициативата на Туристически информационен център „Стара Загора- неразказани истории по правите улици“.  Желаещите..

публикувано на 20.06.24 в 14:45

С тържествено заседание откриват 50-ото Народно събрание

50-oто Народно събрание ще бъде открито с тържествено заседание. Политическите сили в новия парламент ще представят в декларации водещите си приоритети. Първото заседание на 50-то Народно събрание ще бъде открито в 9 часа от най-възрастния депутат –..

публикувано на 19.06.24 в 08:12

6 декара "бюфет" за храна на пчелите направи на своя територия старозагорска фирма

6 декара безплатен бюфет за храна на пчелите осигури на своя територия предприятие в областта на автомобилостроенето в Стара Загора.   Преди около година и половина старозагорският завод започва работа по проект, свързан с биоразнообразието,..

публикувано на 18.06.24 в 08:35

За вредите от употребата на алкохол се информираха старозагорски ученици

Регионална Здравна Инспекция, Стара Загора, организира превантивна кампания в днешния ден, за да запознае учениците от 9 училища в града за тежките последици от употребата на алкохол. Събитието е част от Националната програма за профилактика на незаразните..

публикувано на 17.06.24 в 17:30

"Балканът пее и разказва" с Радио Стара Загора от Гурково

Гурково ще бъде домакин на юбилейния празник „Балканът пее и разказва“ –  единственото фолклорно събитие с ротационно домакинство между старопланинските градове Елена, Котел, Трявна, Дряново, Твърдица и Гурково. Организатор на празника е Община..

публикувано на 14.06.24 в 14:12

Сред номинираните в „Хижа на годината“ е хижа “Бузлуджа“- стара

Започна гласуването за кампанията, стимулираща планинския туризъм - „Хижа на годината“. Сред номинираните хижи и заслони се нарежда и хижа „Бузлуджа“-стара. Тя е номинирана в две категории от общо девет – „Най-добра хижа, обслужвана с автомобил“ и..

публикувано на 12.06.24 в 09:00

Ниска избирателна активност сред българите в Обединеното кралство

7 хиляди 290 души са гласували на изборите за Народно събрание до 12 часа по Гринуич  в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Това съобщи Зорница Рангелова, координатор за изборите в района на Лондон: В сравнение с други години..

публикувано на 09.06.24 в 16:15
с. Бъдеще, община Стара Загора

Бъдещето, за което гласуват в село Бъдеще

В старозагорското село Бъдеще хората се надяват на по-добро бъдеще, подавайки гласа си за нов парламент – у нас и в Европа. То включва по-добри пътища и тротоари, а също - промяна и „нещо по-различно“ според гласоподавателите там днес, 271 на брой по..

публикувано на 09.06.24 в 11:39