Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Цветков: Ако има консенсус, може да бъдат гарантирани парите на държавни и общински предприятия в КТБ

3
Борис Цветков
Снимка: БГНЕС

От БНБ са дали на политиците само опорни точки какво трябва да съдържа новият закон, който да стабилизира банковата система след случая КТБ, но са избягали от проблемите с тяхното ръководене на банкат.

Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ депутатът от Коалиция за България Борис Цветков. Според него не е справедливо очакването, след като години наред държавата е била заклеймявана като лош стопанин, сега тя да трябва да накара обществото да заплаща грешките на добрите стопани. Според политика,  засега няма убедителни аргументи в подкрепа на искането да бъдат гарантирани влоговете на частни фирми и лица в КТБ над 100 хил. евро. Ако бъде постигнат консенсус обаче, може да бъдат гарантирани парите на държавни и общински предприятия, каза той:

Законът гарантира на всеки до 100 000 евро. Ще им бъдат изплатени до последния лев. При това положение възниква следващият важен въпрос – какво правим с обществените средства – средствата на държавата, държавни или общински фирми, пари на болници, кооперативни сдружения. Може би, въпреки че законът не го предвижда, за средствата, които са на държавата и на обществени структури, защото все пак хора ще чакат сигурно оттам осигуровки или пенсии или други, може държавата да обсъди и, ако има консенсус, да се подкрепи и за тях.

Народният представител от ГЕРБ Александър Ненков също каза, не е виждал текстове, предложени от БНБ и такива не са входирани в парламентарната група на партията. Има обаче въпроси, които будят съмнение:

Бих разгледал казуса с КТБ от 2 страни. От една страна, БНБ и нейното ръководство не са си свършили работата. Тук аз нямам никакви съмнения. Второто е, че и държавата е спомогнала това да се случи с нейните действия или бездействия през последните месеци. Преди да вземаме каквито и да било решения относно какво трябва да се покрие от дълга на КТБ, то трябва да е много ясно кои са най-големите длъжници на тази банка. 

Ненков е на мнение, че големите депозити не бива да бъдат гарантирани безусловно:

Ако с лека ръка променим закона и покрием депозити, това означава, че за вбъдеще няма да има никакъв  дисциплиниращ характер. Това означава, че всяка една банкова институция ще може да си раздава кредити по какъвто начин тя иска, очевидно контролът не е достатъчно добър, и в крайна сметка българският данъкоплатец ще плаща нечии други грешни решения.

Цветков заяви, че иска в Народното събрание да бъде създадена временна анкетна комисия, която да изясни фактите около действията и бездействието на институциите около казуса с КТБ. С тази молба той се е обърнал към председателя на НС Михаил Миков. Цветков помоли и Ненков да обсъди предложението със своята парламентарна група въпреки малкото време, с което разполага парламента. Ненков заяви, че от такава група би имало смисъл.

И двамата политици са на мнение, че исканите от УС на БНБ повече правомощия не може да бъдат гласувани без сериозно обсъждане.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия