Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Константинов: Методиката за преброяване при избора на народни представители е грешна

Снимка: БГНЕС

Методиката за преброяване на резултати при избора на народни представители е грешна. Това е позицията на проф. Михаил Константинов, изразена на първото заседание на Изборния граждански борд, което бе проведено веднага след създаването му по-рано днес.

Представители на институции, неправителствени организации и експерти участваха в първото заседание на Изборния граждански борд към МС, в началото на което присъства и служебният премиер Георги Близнашки.

Всички критики, всички препоръки, които ще се отправят от Изборния борд, незабавно ще бъдат разгледани от официалните институци. Крайната цел е да проведем едни свободни и демократични избори, които да дадат легитимен резултат, който се приема от всички и не се оспорва от никого.

Председателстващият заседанието Емилия Друмева обясни критериите, по които са поканени участниците в изборния борд:

Качеството на конкретната организация, че е регистрирана в ЦИК за наблюдател на предходните избори.

Професор Михаил Константинов предупреди, че публикуваната в Изборния кодекс методика за определяне на резултатите при избори за народни представители е грешна. Бордът трябва да даде препоръка и разумно предложение на ЦИК, смята Константинов:

При определени разпределения на гласовете по избирателни райони публикуваната методика не работи. Това е неприятно, тъй като тогава ЦИК трябва да решава. Вярно, в методиката има текст, че ако нещо не работи, решава ЦИК, но това не е математика. Това е смешно. Затова моят апел е още сега ЦИК да каже какво ще прави, ако това се случи. Защото, ако това се случи, и за един единствен мандат, който не го знаем дали е в Благоевград или в Силистра, ще сринем доверието в изборния процес.

Второто заседание на Изборния борд ще бъде в понеделник. Очаква се участниците да обсъдят информационно-разяснителната кампания за предсрочните парламентарни избори, формирането на избирателните списъци и проверката на личните данни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!