Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Близнашки отрече да е в конфликт с президента

| обновено на 30.08.14 в 15:04
Снимка: БГНЕС

Премиерът Георги Близнашки отрече да е в конфликт с президента Росен Плевнелиев заради работния вариант на документа „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“. В проекта на Министерството на отбраната руската политиката по отношение на украинската криза се разглежда като заплаха за сигурността на България. Министър-председателят разпореди проектът да бъде оттеглен. Близнашки коментира темата в село Боженица, където участва в традиционен народен събор.

Георги Близнашки подчерта, че няма принципни разногласия по това, че ЕС и НАТО трябва да втвърдят позицията си спрямо Русия заради последните събития в Украйна:

Ние нямаме принципни разногласия по повод на това, че както Европейският съюз, така и НАТО трябва да втвърдят своята позиция спрямо Русия, що се отнася до последните събития в Украйна. В чисто практически план бяха набелязани мерки, евентуално за включване на различни нови формирования, които НАТО има. Това, което внесе дисоданс, е стратегическият момент за това кой е източник на опасност за България. Оставаме не просто пълноправни, но и пълноценни участници в северноатлантическия пакт.

Служебният премиер отрече да е в конфликт с президента заради документа, свързан с отношенията между България и НАТО. Първоначалният вариант на документа беше оттеглен по настояване на Близнашки. Текстовете се доработват. Документът ще бъде готов утре и ще бъде разгледан на заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет в понеделник.

И двамата сме на мнение, че става дума за един начален, работен вариант. Друг е въпросът, че използвахме различни изразни средства, за да изразим своето отношение към този вариант. Все пак нека не се забравя, че макар и служебен министър-председател, аз нося политическата отговорност за този документ. Това, което ще приемем в понеделник сутринта, не е окончателният текст. Това е консолидираният проект, който по-късно ще бъде внесен в Народното събрание, за да могат основните политически партии да се произнесат по него.

От думите на служебния премиер стана ясно, че страната ни би подкрепила санкции на ЕС срещу вноса на луксозни стоки от Русия:

Разбира се, че ще подкрепим, ще направим всичко необходимо, за да може в крайна сметка политическото ръководство в Русия да се съобрази със световното обществено мнение. Но заедно с това ние си даваме сметка, че не може на основата на тази кризисна ситуация да се правят далекоотиващи заключения.

Кристалина Георгиева има шанс да получи престижен пост в Европейската комисия, заяви премиерът Георги Близнашки.

Кристалина Георгиева е един доказан професионалист. Това, че беше номинирана повторно дава страхотен шанс на България, независимо дали ще стане външен министър или ще заеме друг пост, този пост ще бъде влиятелен. Дори да не успеем да получим поста на външен министър, който, знаете, че се съпровожда с поста вицепрезидент на Европейската комисия, ние ще имаме шанс тя да поеме много по-отговорен ресор от досегашния. Това е важното, това е голямото, това е значимото. И като българи мисля, че трябва да стоим консолидирани до последния момент зад тази кандидатура.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!