Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Джеймс Джоунс: Главното оръжие на господин Путин е енергетиката

Снимка: БГНЕС

НАТО да поеме водеща роля в енергийната сигурност и САЩ да помогнат на източноевропейците срещу газовата и петролна зависимост от Русия. За това призова бившият командващ силите на Алианса в Европа генерал Джеймс Джоунс. Той участва в кръгла маса в София, посветена на предизвикателствата пред Северноатлантическия пакт. Главното оръжие на господин Путин е енергетиката. Той се възползва от уязвимостта на Европа и нейната енергийна зависимост от Русия. Знам, че в България това е голям проблем, каза американският генерал Джеймс Джоунс, който допреди няколко години съветваше президента Обама, след като се оттегли от активна военна служба.

Стратегическа цел на Съединените щати и Канада трябва да бъде да помогнат на европейците да намалят зависимостта си от руски нефт и газ
, призова Джоунс, имайки предвид революцията на добив от шистови скали, която ще направи до няколко години Америка по-голям производител на петрол от Саудитска Арабия.

Енергийната сигурност сега е също толкова важна, колкото и военната сила
, предупреди бившият натовски генерал и предложи на следващата Среща на върха на Алианса да участват и енергийните министри на страните-членки, наравно с колегите си от отбраната и външните работи.

Репортажа на Никола Миладинов, излъчен в предаването "Нещо повече", можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!