Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 30% от завършващите Медицинския университет искат да специализират в чужбина

| обновено на 25.09.14 в 09:37
Снимка: wikimedia.org

Най-желаните специалности от студентите в Медицинския университет в София са акушергинекологията, гастроентерологията, ендокринологията и вече има повече желаещи за дефицитната специалност анестезиология. По-малко кандидати има да специализират виросулогия, клинична токсикология, патология, посочи заместник-ректорът по Учебната дейност проф. Каролина Любомирова. Трябва да се увеличи броят на специализациите по държавна поръчка, смята тя.

1433 студенти редовна медицина са приети тази учебна година в Медицинския университет. 180 души са приети държавна поръчка медицина, 140 – дентална медицина и 120 фармация. Има лек спад на кандидатите заради демографския срив, но като цяло има интерес към медицината, посочи Любомирова. Над 30% от завършващите имат желание да специализират в чужбина, допълни тя.

Трябва да се променят правилата за специализация у нас, като е в чужбина – и не студентът да си плаща специализацията и да взема минимална работна заплата, за да остават младите лекари в България, каза за "Хоризонт" Георги Галев, студент в МУ в столицата и един от топ 20 на приетите студенти през 2012-а година. В момента той е пълен отличник, поканен да стажува и работи през уикендите в спешната болница "Пирогов"

Интересен факт е, че единствено в България медици и стоматолози се насочват към работа във фармацевтични фирми, заради по-доброто заплащане, докато на Запад във фармацията работят химици или други специалисти.

Чуйте от звуковия файл репортажа на Гергана Хрисчева. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!