Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяват унищожените от взрива гори край Петолъчката

Снимка: БГНЕС

Част от унищожените при взрива край "Петолъчката" горски площи отново ще бъдат залесени, съобщават от община Стралджа. При експлозията на 5 юни 2012 година бяха изпепелени стотици декари смесена гора.
По спечелен проект по Програмата за развитие на селските райони се предвижда да бъдат залесени близо 160 декара с черен бор. В момента се почистват терените в района на река Мараш и хижа "Люляк", а през следващата пролет ще се посадят дръвчетата. Стойността на проекта е 58 000 лева, но се очаква в залесителната кампания да се включат и местни фирми и граждани.
След взрива, традиционният певчески фолклорен събор "Мараш пее" вече не се провежда в едноименната местност. В хижа "Люляк", която също беше засегната от експлозията, все още броят на туристите не може да достигне предишните посещения. Очакванията са след залесяването, районът отново да стане привлекателно място за отдих, каквато слава е имал десетилетия наред, предаде сътрудникът ни Даниела Костова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Наближава фестивалът „Цветовете на джаза“ в Стара Загора

Малко повече от месец до емблематичния фестивал „Цветовете на джаза“ в Стара Загора „Цветовете на джаза“ дава среща на колоритни родни джаз изпълнители, обичани и с нетърпение чакани от публиката. На едно от най-магичните места за Стара Загора -..

публикувано на 26.04.24 в 12:03

МВР с мерки за безопасни празници

Комплекс от мерки за гарантиране на обществения ред, сигурността и безпроблемното придвижване на гражданите по време на предстоящите празници – Лазаровден, Цветница, Великден, 1-ви май, Гергьовден са планирани и предстои да бъдат осъществени от..

публикувано на 26.04.24 в 11:11

В Хасково заседава старият общински съвет

Днес за първи път в Хасково заседава старият Общински съвет с мандат 2019-2023 година. Това се налага заради касирането на изборите и назначаването с указ за провеждането на нови на 23 юни. Дневният ред съдържа 20 точки. В началото на заседанието..

публикувано на 26.04.24 в 10:07

Подреждат изложба в село Остра могила

Народно читалище „Пробуда-1927г“ в старозагорското село Остра могила за първи път представя изложба на творци живеещи или свързани със селото. Картини, приложно изкуство и дърворезба са подредени в експозицията. Събитието ще започне с водосвет..

публикувано на 26.04.24 в 09:27

Градушката удари и село Шивачево

Ледена покривка на места се образува след падналия град и пороен дъжд вчера следобед в град Шивачево, община Твърдица. Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта.  Очаква се градушката да е нанесла щети по насажденията извън града, каза..

публикувано на 26.04.24 в 08:41

Щети след градушката и в старозагоркото село Калояновец

Щети нанесе снощната градушка и в старозагорското село Калояновец. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора Радостина Калчева, кмет на селото. Сигнали са подадени за унищожени овошки, картофи и ягоди. Направен е обход само на селото, а..

публикувано на 26.04.24 в 08:41

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт (НОИ) ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес . Очаква се да бъдат  налични преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по..

публикувано на 26.04.24 в 08:26

Цена на агнешкото над 28 лв не е нормална, от производител излиза 10-12 лв

Продължават да падат цените на зеленчуците и плодовете, най-сериозно при краставиците. Те ще и продължат да поевтиняват. Това каза за Радио Стара Загора председателят на ДКСБТ Владимир Иванов. Потребителската кошница тази седмица е точно толкова,..

публикувано на 26.04.24 в 08:20

Предимно слънчево време ни очаква в последния работен ден

През деня ще е предимно слънчево. След обяд главно над планинските райони ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми . Ще духа слаб предимно северен вятър. Максималните температури ще са между 16° и 21°. В планините ще..

публикувано на 26.04.24 в 05:00

Градушката нанесе щети над земеделски площи и в село Баня

Силна градушка удари новозагорското село Баня вчера следобед. Късовете са с големината на яйца. Нанесени са изключително тежки поражения. Напълно унищожена е реколтата от пшеница, картофи и рози.  Земеделецът Генчо Колев сподели, че загубите от..

публикувано на 26.04.24 в 04:54