Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Възстановяват унищожените от взрива гори край Петолъчката

Снимка: БГНЕС

Част от унищожените при взрива край "Петолъчката" горски площи отново ще бъдат залесени, съобщават от община Стралджа. При експлозията на 5 юни 2012 година бяха изпепелени стотици декари смесена гора.
По спечелен проект по Програмата за развитие на селските райони се предвижда да бъдат залесени близо 160 декара с черен бор. В момента се почистват терените в района на река Мараш и хижа "Люляк", а през следващата пролет ще се посадят дръвчетата. Стойността на проекта е 58 000 лева, но се очаква в залесителната кампания да се включат и местни фирми и граждани.
След взрива, традиционният певчески фолклорен събор "Мараш пее" вече не се провежда в едноименната местност. В хижа "Люляк", която също беше засегната от експлозията, все още броят на туристите не може да достигне предишните посещения. Очакванията са след залесяването, районът отново да стане привлекателно място за отдих, каквато слава е имал десетилетия наред, предаде сътрудникът ни Даниела Костова.

Още от категорията

Спокойна е пътната обстановка в Старозагорска област

Пътната обстановка в Старозагорска област тази сутрин е спокойна, няма затворени пътища и въведени ограничения на движението. На прохода "Шипка" времето е ясно, пътната настилка е заледена и обработена, а видимостта е добра. Добра видимост има и..

публикувано на 23.01.20 в 06:59

Близо 150 млн. е проектът за Бюджет 2020 на община Стара Загора

Макрорамката на проекта на бюджета на община Стара Загора за 2020 година е 148 364 818 лева. В тези средства са включени субсидията за делегирани от държавата дейности и собствени приходи, дейности, финансирани с общински приходи, както и преходният..

публикувано на 23.01.20 в 06:35

Язовир "Жребчево" е пълен към 35 % от обема

Близо 138 млн. куб. м е нивото на язовир „Жребчево“ към момента, съобщи в интервю за Радио Стара Загора управителят на „Напоителни системи" - Сливен инж. Пламен Иванов. Той уточни, че това е около 35% от обема на язовира, който се използва предимно за..

публикувано на 22.01.20 в 18:14

За седмица глобиха близо 1000 за превишена скорост в област Сливен

По разпореждане на директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков са предприети действия по засилен контрол на скоростта на територията на областта. От 13-ти до 19-ти януари са издадени 992 електронни фиша за превишаване на разрешената..

публикувано на 22.01.20 в 17:52

Изложба на металопластика бе открита за първи път в Сливен

За първи път в Сливен бе открита самостоятелна изложба металопластика на художника Панайот Кършев. Представените в галерия „Май“ творби са на тема градски пейзажи и икони. На откриването присъства Сливенският владика Йоаникий. Кореспондентът ни в..

публикувано на 22.01.20 в 17:46

Питейна вода изтича край кв. "Три чучура-Север"

Питейна вода се лее месеци наред заради спукан захранващ водопровод недалеч от старозагорския квартал "Три чучура-Север“, сигнализираха слушатели на Радио Стара Загора . Репортерска проверка установи, че има авария, заради което водата се стича по..

публикувано на 22.01.20 в 17:33

Старозагорски депутат се обяви срещу вота на недоверие

Независимият народен представител Спас Панчев няма да подкрепи инициирания от БСП вот на недоверие срещу правителството на премиера Бойко Борисов. Това обяви самият той в ефира на Радио Стара Загора. От левицата поискаха оставката на правителството..

публикувано на 22.01.20 в 17:05
СНИМКА: Твърдица, НЧ

Близо 40 винопроизводители ще участват в конкурса "Винария 2020" в Твърдица

36 винопроизводители са представили над 60 проби вино собствено производство за участие в конкурса „Винария 2020“ на община Твърдица и местното читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ . Професионално жури от енолози от голяма винарска изба в региона ще..

публикувано на 22.01.20 в 15:52

Над 70% от розовото масло стои непродадено в трезорите

Тежките за розопроизводството метеорологични условия и трудностите с осигуряването на работна ръка са най-сериозните проблеми в сектора, коментира в интервю за Радио Стара Загора председателят на Професионална асоциация на розопроизводителите в..

публикувано на 22.01.20 в 14:26

Откриха част от снаряд край Стралджа

Част от снаряд е открит в близост до град Стралджа. Районът е отцепен от полицията в очакване на специализирано военно подразделение, което да обезвреди боеприпаса. За това информира кореспондентът на Радио Стара Загора в Ямбол Даниела Костова...

публикувано на 22.01.20 в 12:54