Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миков: Не сме канени за широка коалиция с ГЕРБ на срещата с Жозеф Дол

| обновено на 29.10.14 в 15:31
Снимка: БГНЕС
Другите политически формации в Народното събрание се въздържаха от конкретни коментари около последния вариант за правителство. След срещата с Жозеф Дол лидерът на БСП Михаил Миков категорично заяви, че партията няма да участва в широка коалиция. По думите на Миков, покана за такова участие към формацията не е отправяна от председателя на Европейската народна партия:

Ние сме опозиция в това Народно събрание.

По време на срещата с Жозеф Дол и представителите на БСП е обсъдена актуалната политическа ситуация след изборите и определени рискове пред България, посочи Михаил Миков:

България е член на Европейския съюз. Срещата с видни европейски политици трябва да бъде постоянна практика на всички партии, които могат в тези разговори да потърсят ползите за България.


Относно последните варианти за правителство, лансирани от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Миков каза:

Имаше достатъчно изявления по този въпрос и не бих искал в момента да коментирам различни етапни позиции, заявени от един или друг политик.

ДПС също бяха на срещата с председателя на ЕНП, но след нея се въздържаха от коментар. Не коментираха и идеята за самостоятелно правителство на ГЕРБ.

Оказа се, че ББЦ, "Атака" и ПФ не са били поканени от Жозеф Дол.  От ББЦ, чиято група в парламента е с името Български демократичен център, коментираха, че за да подкрепят правителство на малцинството на ГЕРБ, трябва да са наясно с конкретната програма на бъдещия кабинет. Заместник-председателят на групата Румен Йончев подчерта, че все още има прекалено много неизвестни.

Очакваме да поискат подкрепа за нещо конкретно, тоест за политики, за програма, за управленски формат. Искаме да знаем какво ще прави това правителство и кой го формира, защото днес разбрахме, че ПФ ту е вън, ту е вътре, не е ясно дали РБ като цяло е вътре или вън.

"Атака" не коментира, а принципната позиция на АБВ е създаването на широка коалиция между ГЕРБ и БСП.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Жозеф Дол: Трябва да се състави правителство в център-дясно с премиер Бойко Борисов

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол се срещна в Народното събрание с лидерите на ГЕРБ, на Реформаторския блок, на БСП и на АБВ. Срещата с ГЕРБ и Реформаторския блок беше обща. След нея лидерите на реформаторите отказаха..

публикувано на 29.10.14 в 12:21

Бойко Борисов: ГЕРБ е почти готова да управлява самостоятелно

ГЕРБ е вече почти готова да управлява самостоятелно, като предложи правителство на малцинството. Това е един от вариантите, които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лансира след срещата с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол ...

публикувано на 29.10.14 в 13:14