Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия предприема мерки за стабилизиране курса на рублата

Руският президент определи рязкото поевтиняване на рублата през последните дни като спекулативно и заяви, че властите предприемат необходимите мерки за нейното стабилизиране.

Според Владимир Путин спекулативните скокообразни колебания на рублата, които сега се наблюдават на руския валутен пазар, в скоро време ще бъдат прекратени, тъй като те не се дължат на фундаментални икономически причини и фактори. 

В края на миналата седмица доларът и еврото достигнаха до нови рекордни нива, като американската валута проби бариерата от 48 рубли, а еврото за кратко се търгуваше за над 60 рубли. След тези изявления на руския президент тази сутрин на Московската борса рублата тръгна умерено нагоре. 

Руската централна банка също предприема мерки за стабилизиране на рублата. Нейният председател заяви, че няма причини за по-нататъшно обезценяване на националната валута, за да бъде постигнато равновесие в платежния баланс след поевтиняването на петрола. Сегашните резки колебания банкерите по-скоро обясняват с появилата се паника на валутните пазари, когато много хора започнаха да обръщат своите спестявания в твърда валута, за да ги защитят от обезценяване.

От началото на годината доларът и еврото са поскъпнали в Русия с близо 30%, като същевременно властите засега успяват да държат инфлацията в рамките на предварителните очаквания. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В Пекин започва среща на лидерите от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество

В Пекин днес започва срещата на лидерите на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество. Китайският президент Си Цзинпин ще посрещне лидерите на 21 държави, сред които Владимир Путин и Барак Обама . Сред страните от..

публикувано на 10.11.14 в 07:45