Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галина Карагьозова: Очакваме информация от много източници, за да можем да решим етичния казус "Ченалова"

Снимка: БГНЕС

Съдебната система отново е централна новина. Висшият съдебен съвет започва спешна проверка на сигурността на всички системи за случайното разпределение на делата, а сроковете са кратки. Това беше резултат от призиви, включително и от страна на изпълнителната власт. Галина Карагьозова, член на ВСС, която взе участие в проверката, свързана със случайното разпределение на делата в СГС, заяви в предаването "Преди всички", че констатациите в доклада при извършената предишна проверка дават категоричен отговор на въпроса за несъвършенството на продукта, който осигурява разпределението на делата. 

Сегашната работа, която започва със събирането на работна група, включваща широк кръг специалисти, цели не да се прави нова проверка, а да се намери най-подходящото – от техническа, финансова и правна страна, кой продукт да се ползва в бъдеще. В системата действат няколко електронни деловодни системи. Работата на тази работна група е да прецени доколко може да се ползва отделно модулът за случайно разпределение на делата. Модулът също не е одитиран от гледна точка на неговата сигурност и това трябва да се направи сега. Системата за управление на делата има предимството, че информацията за случайното разпределение е обединено с информацията за движение на делата. Но, ако трябва да се въдвори цялата деловодна система АСУД, трябва да се закупят лицензии за всяко едно работно място, което е много скъпо. Но всичко трябва ясно да се постави на масата. Срокът е много сгъстен, ние затова дадохме втора резервна дата до 5 януари, обясни Карагьозова. 

По повод публикации, че политиците сериозно обсъждат смяната на състава на ВСС Карагьозова отговори, че не коментира неназовани източници. Готова съм да коментирам в експертен диалог всяко предложение за развитието на съдебната система. Но такива подметнати в пространството неща не се нуждаят от коментар. Ще продължим да работим, доста неща е започнал Съветът. 

На въпрос дали започва цялостна ревизия на работата на съдия Ченалова, тя каза, че започва цялостна ревизия на Търговското отделение на Градския съд. 

За да решим етичния казус "Ченалова", сме разпоредили събирането и на много друга информация. Очакваме информация от много източници, за да можем да решим казуса.

Интервюто на Силвия Велкова с Галина Карагьозова можете да чуете от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!