Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алекс Алексиев: Докладът за изтезанията на ЦРУ е политически, републиканците го опровергаха

Снимка: БГНЕС

Докладът на Комисията по разузнаването на американския Сенат от разследването за ЦРУ не съдържа нова информация, която да не е била публикувана в медиите и преди. Документът от 6700 страници, разказващ за мъчения и отвличания, е изключително политически, дело на демократите в този съвет. Републиканците направиха собствен доклад, който опровергава точка по точка казаното от хората на Фенстейн. ЦРУ също излезе с доклад, който опровергава тези твърдения. Това каза за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания и вицепрезидент на Американския център за политика на сигурността Алекс Алексиев.

Това, което е най-спорно, е, че Даян Фенстейн казва, че ЦРУ са държали държавата, дори самия президент, в неведение, което е чиста лъжа. В момента почти всички бивши шефове и заместник-директори на ЦРУ свидетелстват, че те самите са давали сведения на този съвет. Освен това е добре известно, че главният прокурор нае през 2009-а година един много известен американски прокурор да разследва всички тези обвинения. Той ги разследва три години и 2012-а година реши, че няма абсолютно никакви нарушения, които заслужават да се върви по-нататък със съд и прочее. 

Алексев, който е експерт по национална сигурност, допълни, че не са интервюирани главните личности, отговарящи за програмите. Изтезания със симулиране на удавяне са били използвани само срещу известни терористи и то изключително рядко, а употребата им не е отричана, отчете той и припомни, че хиляди хора пострадаха от атентатите в САЩ, а дори имаше информации, че терористи са опитвали да внесат атомно оръжие в САЩ.

Демократите ще загубят много от това, защото всички проучвания, правени от социолози, показват, че американският народ вярват много повече на ЦРУ, отколкото на Конгреса. В същото време, от гледна точка на републиканците, доверието в тях в областта на националната сигурност, е много по-високо от това в демократите.

Тайните служби на САЩ също са тренирани със симулиране на удавяне, за да знаят какво може да им се случи, ако попаднат в плен.

Интервюто с Алекс Алексиев може да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!