Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК настоява за законови промени, които да налагат наказание за участието в картели

Снимка: БГНЕС


Комисията за защита на конкуренцията настоява за законови промени, които да налагат наказателна отговорност за участието в картели. Председателят на регулатора Петко Николов назова редица европейски практики, които налагат дори затвор за картелна дейност. Равносметката за работата на комисията през изтеклата година показва фокус върху фирмите от енергетиката.

Преди депутатите, журналистите чуха за работата на Комисията за защита на конкуренцията през годината.

В пъти по-добра успеваемост в областта на санкциите в сравнение с миналата година - 30 млн. лв., събрани в сферата на антитръста и 5 млн. - за нелоялна конкуренция, отчете председателят Петко Николов. Той обаче подчерта, че само усилията на Комисията в областта на картела не помагат и е крайно необходимо вече вменяването на наказателна отговорност на ръководителите на фирми, участвали в доказани забранени споразумения на пазара. Идеята е от години, и макар че е игнорирана до момента от властта, преди около два месеца отново е повдигната, съобщи Николов.

В 19 от 28 страни - членки на ЕС практиката съществува от десетки години. Най-строг е законът във Франция, където картелите се наказват с ефективно лишаване от свобода и резултатите са налице. Дори в съседна Македония от години не са установявани подобни случаи, посочи Петко Николов.

По стечение на обстоятелствата, акцентът в дейността на комисията през годината е паднал върху енергетиката - с наложената санкция на "Булгаргаз" от 23 млн. лв. и с проверките в трите електроразпределителни дружества за господстващо положение на пазара.

Работата по казуса с ЕРП-тата е стигнал до съгласуване с ЕК. Окончателното произнасяне по него на българския регулаторен орган се очаква през март следващата година.

По отношение на горивата, които са непрекъснато в зрението на Комисията, сега надзорът ще е още по-засилен, заради спада в цените на горивата по бензиностанциите и евентуалните изкушения пред търговците.

Подробности чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!