Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни изследвания за таласемичен ген предлага Националната хематологична болница в София

| обновено на 16.12.14 в 12:31
Снимка: БГНЕС
Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София предлага на младите хора, бъдещи родители, да научат повече за заболяването таласемия и да си направят безплатни изследвания. Голяма част от носителите на заболяването на кръвта, което се наследява, не подозират за това, тъй като са приктически здрави хора.

Чрез кръвен тест, наречен електрофореза на хемоглобин, може да се установи с голяма точност наличието на таласемичен ген или друга аномалия в структурата на хемоглобина.

Таласемията е наследствено заболяване на кръвта. Съществуват разновидности, които варират от безсимптомно носителство или лека анемия, до тежка форма, наречена таласемия майор или анемия на Кулей.

В прикачения звуков файл можете да чуете обясненията на Зоя Петкова - химик в лабораторията на болницата, която е първата в страната, започнала преди 40 години да прави диагностика на наследствените заболявания на кръвта. Петкова съветва и младите семейства, които нямат деца, да направят безплатния тест, който е и почти безболезнен. Ако поне единият родител няма таласемия ген, то детето ще бъде здраво. В противен случай са необходими чести кръвопреливания.

Д-р Мирела Ранчелова разказва, че тази година у нас са се родили 4 деца с таласемия. Лечението на заболяването е тежко, но страдащите от него водят пълноценен живот. 

Подробности можете да научите от прикачения звуков файл. 

За информация и записване: тел. 02/9701215 и 02/9701217




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!