Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Атанасова: Сърбите лъжеха, че арестуваните не са поискали връзка с българските власти

Белград
Снимка: Уикипедия

Българи бяха арестувани по подозрение в заплаха за сигурността на Сърбия. Сънародниците  ни са имали намерение да протестират срещу незачитането на човешките права в Китай по време на международната икономическа среща на върха, която се провежда в сръбската столица Белград. Милена Атанасова от българската "Фалун Дафа" асоциация, която поддържа връзка с арестуваните българи, разказа в предаването "Преди всички", че все още са задържани в Центъра за задържане на чужденци.

Вече се нарушава самата конституция на Сърбия, според която без съдебно решение никой не може да бъде задържан повече от 48 часа. Сръбската полиция ги е очаквала в хостела, те са предварително задържани, не са хванати в никакво престъпление, отнети са им телефоните и не им е било давано право на обаждане. През целия ден в понеделник сръбските власти лъжеха, че те не са поискали връзка с българските власти. Те са задържани, без да са извършили престъпление.

Евродепутатът Андрей Ковачев обясни, че Европейският парламент е изключително чувствителен към правата на човека, независимо къде се намират хората.

В подкомисията по човешки права имахме три изслушвания по темата репресии на хора в Китай и търговията с органи. Ние следим с голяма загриженост това, което се случва. ЕС е демократичен съюз, който е пример в целия свят за това как трябва да се отнасяме към правата на човека. Ние, с тези партньори като Китай, сме поддържали политически диалог и сме отваряли винаги темата за правата на човека и сме изисквали от тях те да се спазват.

Чуйте мненията от звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!