Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова: 871 млн. лева са необходими за укрепване на свлачищата в страната

Лиляна Павлова
Снимка: БГНЕС

871 млн. лева са необходими за укрепване на свлачищата в страната. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред депутатите от Комисията по регионално развитие.

Свлачищата са регистрирани и се подържат със специален регистър. Към момента регистрираните свлачища са 1850, общата им площ е над 207 хиляди декара, така че ние говорим за една изключително сериозна критична ситуация. Недофинансиран сектор, каза Павлова.

През октомври ще стане ясно дали преминаването на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле ще става чрез 15-километров тунел или няколко по-малки тунела, редуващи се с виадукти. В момента се работи по проект и за втория вариант, предстои оценка за въздействието върху околната среда, преди да се вземе окончателното решение, каза още Павлова. 

Екип от чужди геолози, италиански, гръцки и още някакви, включително института на БАН, специалисти от Камара на строителите и български геолози, които с решение на експертен съвет на БАН, дадоха своя доклад, в който казват своите препоръки. И най-обстойното заключение е всъщност, че не трябва да е един единствен цялостен 15-километров тунел, тъй като това е опасно от сеизмична гледна точка, а препоръчват да бъде разпределено в няколко тунела и виадукта като съчетание. Това е препоръката, която имаме, и тя ще ни послужи като част от документите, с които тепърва ще се разработват и ще се избира конкретното трасе. Дали да е вариантът, който е с шест тунела и виадукта и така нататък, обясни министърът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Лиляна Павлова

Лиляна Павлова: Над 200 свлачища са се активизирали при последните наводнения

От 1850 регистрирани свлачища в страната над 200 са се активизирали от последните наводнения. Засегнати са над половин милион души - съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова . Тя посочи вариантите за финансиране за аварийно укрепване,..

публикувано на 11.02.15 в 15:08

Над 200 хил. лева са необходими за укрепване на свлачищата в Прохода на републиката

Шест свлачища край Прохода на републиката в Старозагорския участък на пътя са се активизирали след последните проливни дъждове. За укрепването им ще са необходими над 200 хиляди лева, съобщи за „Хоризонт“ Илия Златев , шеф на Областното пътно..

публикувано на 11.02.15 в 11:56

Няколко свлачища са се задействали в община Сливен

Поради активиране на свлачище на пътя от Сливен за село Бяла, асфалтът по шосето в района се е напукал. Няколко свлачища са се задействали в община Сливен, на места в Балкана има опасност от падащи камъни. Общината в Сливен е информирала..

публикувано на 09.02.15 в 15:24

Лиляна Павлова: Активирани са свлачища в цялата страна, все още нямаме пълна картина

Активизирани са свлачищни и срутищни процеси на територията на почти цялата страна, както по републикански пътища, така и на територията на общините. Това заяви пред БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова...

публикувано на 09.02.15 в 10:48