Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Хърсев: При бюджет, предвиден с дефицит, страната няма възможност да откаже вземане на дълг

Снимка: БГНЕС

В основни линии, промените в българското законодателство следват европейското. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ финансистът д-р ик. Емил Хърсев по повод промените в Закона за гарантиране на влоговете.

Някъде, за съжаление, аз мисля че не е удачно, ние се оказваме пионери. Например във въпросната разпоредба за веднага – мълниеносно разплащане - в рамките на 2 седмици след установяване на затруднение в плащанията на една банка.

България е единствената страна, в която банките са оставени без защита от една централна банка и нямат възможност за рефинансиране, каза Хърсев. Цялата банкова система в Гърция се крепи на европейското рефинансиране, допълни той.

Ако България беше част от еврозоната, КТБ щеше да работи и до днес. Сигурен съм в това. При нея проблемът беше в нарушена ликвидност, очевидно.

Фондът за гарантиране на влоговете трябва да се опитва да внедрява практики на федералната корпорация за защита на депозитите в САЩ, които са по-напредничеви от тези в Европа, каза Хърсев.

Не е вярно, че в България се създава втора централна банка. Ние нямаме нито една централна банка в момента. БНБ не изпълнява функциите си на централна банка.

Финансистът е категоричен, че спешно трябва да бъде назначен подуправител на БНБ с ресор „Банков надзор“. Според него темата за ратификацията на нов дълг е „напълно измислена” и споразумението ще бъде подписано до дни:

Разбира се, че не става въпрос да се взема решение за външен дълг. Става въпрос за решение за регулиране и ратифициране на едно споразумение, което касае обслужването на външния дълг. В много парламенти по света се забелязват опити за демонстрация на популизъм, когато се обсъждат подобни решения, свързани с финансите. Очевидно, че страната, при този бюджет, предвиден с дефицит, няма възможност да се откаже от това да взема външен дълг. Тя има предстоящи падежи и трябва да ги погасява. Аз мисля, че в рамките на следващите няколко дни тази вълна от популизъм ще премине.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!