Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40% от търсещите закрила у нас се самоопределят като уязвими

Снимка: БГНЕС
40% от търсещите закрила у нас се самоопределят като уязвими, сочи доклад на неправителствения сектор. Най-силно засегнати са децата, непридружените непълнолетни, бременните, възрастните и хората, преживели изтезание, психическо, физическо и сексуално насилие.

478 са бежанците, интервюирани по проекта на фондациите "Център за правна помощ - Глас в България" и "Център за подпомагане на хора преживели изтезание“. Според доклада на неправителствените организации на едва 7 на сто от тези хора е била приложена процедура по идентификация и само 6% са били насочени към организация, която да посрещне специфичните им нужди.

Интервютата са провеждани само и единствено в конфиденциална среда. 26 въпроса. По време на интервюто присъства само интервюистът, преводачът и интервюираното лице, без никакви други лица, никакви представители на други организации или държавни институции с цел стимулиране на интервюирания до най-голяма откровеност, казва Борислав Димитров, който е част от екипа, осъществил проучването.

Анкетираните лица са от 18 страни. Най-много са сирийците - почти половината.

Част от анкетираните споделят, че при срещите си със служители на Държавната агенция за бежанците са били обект на расистки коментари, а понякога преводачът не е владеел съответния език достатъчно добре. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!