Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Горанов категорично отхвърли искането да бъдат актуализирани парите за съдебната власт

| обновено на 26.02.15 в 13:44
Снимка: БГНЕС
След двучасов спор с членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) министърът на финансите Владислав Горанов категорично отхвърли искането да бъдат актуализирани парите  за съдебната власт. Горанов се позова на финансовото състояние на държавата и оспори текст от закона, който обвързва увеличение на заплатите на магистратите със средната работна заплата.

Съдебните кадровици искат допълнителни 24 милиона лева за актуализация на заплатите, които не са повишавани от 2012-а година.

Най-коментираният текст от Закона за съдебната власт беше член 218, който според тях не се спазва освен по отношение на заплатите на главния прокурор, председателите на ВАС и ВКС и шефа на следствието.


Използвайки финансово счетоводни примери, Горанов се опита да обясни защо е неадекватно заплатите в съдебната власт се обвързват със средната работна заплата и предложи да лобира за споменатия член, за да не се влиза в колизия с един, по думите му, несъответстващ на финансовото състояние на държавата текст. После даде обикновен пример, първо, със себе си, а после с правосъдния министър.

Правото е доста по-комфортна тема от икономиката и доста по-субективно от гледна точка на реалността. Аз често се шегувам, и ме упрекват затова, но, ако в закона запишем, примерно, че правосъдният министър е крокодил, и това се приеме от Народното събрание, дали живия живот ще превърне Христо, който е един симпатичен колега, в крокодил.

Финансовият министър беше категоричен, че държавата няма пари за индексации и се върна към вчерашния дебат в парламента за дълга.

Аз не мога да печатам пари, само Мая Манолова може, каза той на съдебните кадровици. Те реагираха остро. Един от тях - Незабравка Стоева, попита на какво се дължи иронията на Горанов - дали опит да сплаши магистратите, или оценка за работата им, а може би поредно потвърждение, че съдебната власт не е независима.

Горанов беше попитан, защо не е накарал НАП, например, да се активизира по събиране на 35-те милиона вземания на съдебната власт. Финансовият министър обеща да поговори с шефа на НАП и напомни, че агенцията събира парите на 169 държавни органа и тези пари, за които се очаква да бъдат събрани от съдебната власт са нищо на фона на 12-те милиарда, които се събират от ДДС и преки данъци.

Категорично отказа да се говори за пари, но все пак обеща да се среща със съдебните кадровици всеки път, когато искат, включително да дебатират и по размера на съдебните такси. Правосъдният министър влезе в ролята на посредник и каза след срещата:

Това, което достигна до мен след всички цитати, емоции и импресии, беше необходимостта и разбирането, че ние трябва да положим всички усилия да намерим необходимите средства.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ВСС обсъжда оставката на Владимира Янева. Днес решават и кой ще я замести временно

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще обсъди молбата на Владимира Янева да бъде освободена от длъжността председател на Софийския градски съд. Очаква се още днес да бъде решено кой ще поеме поста ѝ временно, до избора на титулярен ръководител. До тази развръзка..

публикувано на 26.02.15 в 07:56

Душана Здравкова: Трябва да опитаме да погледнем модела "КОЙ?" в съдебната система

Трябва да се опитаме да погледнем модела "КОЙ?" в съдебната система, заяви Душана Здравкова , бивш председател на варненските Районен и Окръжен съд и съдия. Тя написа ново отворено писмо, след като излезе с позиция при назначаването на Владимира Янева..

публикувано на 26.02.15 в 13:19