Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За културното наследство на Хърватия

БНР Новини
Н. Пр. Лйерка Алайбег, посланик на Република Хърватия
Снимка: Божидар Любенов

Когато английският кинорежисьор Алфред Хичкок посещава Хърватия, остава завинаги впечатлен от нейните природни красоти. За него това е страната на най-красивите залези. Заснема един от приказните залези и го популяризира по целия свят.  
Красотите на Дубровник и адриатическите плажове са отдавна известни на любителите на туризма. Но земите на Хърватия са богати и на много недвижими паметници на културата. Шест от тях са под закрилата на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура - ЮНЕСКО. Държавата се  присъединява към ЮНЕСКО на 1 юни 1992 г. и заедно с Испания е на първо място в Европа със своето нематериално културно наследство. Като изработването на дантела, джиндижифиловия хляб и други. Това е родината на световноизвестния скулптор Иван Мещрович, както и на физика Никола Тесла. Знаете ли, че хърватите са дали на света много полезни изобретения, като парашута, създаден от Фауст Вранчич и автоматичната писалка - на Едуард Славолюб Пенкала.
И вратовръзката също е измислена в Хърватия още през 17 век. По време на Тридесетгодишната война Франция привлича хърватски наемници, за да се бият на нейна страна. За да се отличат и да изглеждат по-спретнати и елегантни хърватските войници носели шалче, което връзвали по особен начин. Малко по-късно това шалче се приема за основен елемент в униформата на френската армия и не след дълго става най-налагащият се моден и търсен елемент в мъжкото облекло.
За културното наследство на Хърватия разговаряме с Н. Пр. Лйерка Алайбег, извънреден и пълномощен посланик на Република Хърватия у нас.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!