Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в страната е усложнена. Бедствено положение обявиха няколко области

| обновено на 07.03.15 в 17:53
Снимка: БГНЕС

Заради валежи червен код бе обявен за днес в областите Хасково, Кърджали и Смолян. Оранжев код е в сила за други десет области - Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище и Разград.

Десетки села в Старозагорска област са без ток заради скъсани електропроводи от мокрия сняг. Най-много селища с прекъснато електрозахранване са в общините Чирпан и Гълъбово. Трите рудника на "Мини Марица изток” са наводнени и добивът на въглища е прекъснат, съобщи за „Хоризонт” Андон Андонов - изпълнителен директор на дружеството.

Язовир "Ковачево" е достигнал 10 сантиметра под преливника си, защото поема водите от трите рудника на мини "Марица-Изток" и от ТЕЦ "Марица-Изток"-2, но е под постоянно наблюдение и контрол. 62 помпи работят в рудниците и тази нощ се очаква добивът на въглища да бъде възстановен. Централите в комплекса имат въглища на склад, но в момента са с намалена мощност заради увеличения капацитет на водно-електрическите централи. Пътнически влак закъса между гарите Змейово и Тулово. Заради скъсана контактна мрежа пътниците са били извозени с автобус. От EVN не могат да дадат отговор кога ще бъде възстановено електрозахранването на селата без ток.

Област Смолян обявибедствено положение заради обилния снеговалеж. В курорта Пампорово снежната покривка достига един метър. Областният управител Недялко Славов пред "Хоризонт":

Към настоящия момент няма бедстващи хора. Постоянно постъпват сигнали. Те се обработват от "Противопожарна безопасност и защита на населението" и приоритетно се насочват усилията там, където има медицински случаи или хора, които се нуждаят от медицинска помощ. Основното притеснение към момента си остават проблемите с електрозахранването, тъй като цели общини, фактически населени места, са без електрозахранване. Визирам Рудозем, Мадан, Златоград, Баните. В другите общини отделни населени места са също без електрозахранване. Към Златоград Пътуват към региона заместник-министърът на енергетиката и директорът на енергийния системен оператор.

Все още има трудно достъпни населени места в региона. Някои заради преспите са откъснати от света. Жители на Смолянското село Левочево алармираха, че нямат достъп до селото, което е на 7 километра разстояние от Смолянския квартал Устово. Жител на селото разказа, че пътят е затворен, а селото не е снабдено с хляб. Местните се оплакват:

Има сключен договор с фирма за снегопочистване на пътя, но тя не си върши работата. Електропроводите преминават през една страшно трудна местност. Доколкото ми е известно, стълбовете там са поставяни с хеликоптер. Не дай си Боже да има скъсване на електропроводи точно в тези места, защото не можем да очакваме нищо повече от това да се стопи снега.

Цялата налична сенгопочистваща техника е на терен, информираха от община Смолян. Приоритетно се почистват основните пътни артерии. Поетапно се работи за разчистването на снега навсякъде. В извънредната ситуация по премахване на падналите дървета по тротоари и пътища, освен специализирани екипи, се включиха и много доброволци, сред които и жени, взели резачките наравно с мъжете.

Снегът доведе до проблеми и в Кърджали. След Смолян, бедствено положение вече е обявено и на територията на цялата област Кърджали. Заповедта влезе в сила в 13.30 часа, а заради тежката зимна обстановка, областният управител Илия Илиев разпореди да бъде задействан планът за защита при бедствия. Свиква се и кризисен щаб. Все още стотици села в района са без ток. Повреди има и в подстанциите. Затворени са пътища от републиканската мрежа, а до малките населени места е трудно проходимо. Пътнически автобус по линията Пловдив-Кърджали е закъсал в преските в района на село Йончево. Там е изпратен снегорин, за да разчисти пътя. Бензиностанции в селищата, които са без ток, сега работят на агрегат, за да зареждат снегопочистващите машини. В четири общини са нарушени телефонните връзки. По данни на метеоролозите, снегът е най-много в района на село Тукацко, община Крумовград - 68 сантиметра, а в района на Кирково - над 40. От 8.00 часа тази сутрин прелива язовир "Студен кладенец" с отворена една клапа. На язовир "Кърджали" засега има свободен обем още малко над един метър.

Продължават валежите от сняг в Хасковска област. Десетки села без ток и вода,блокирани са пътища и река Мартинка до Димитровград преля. Властите не обявяват бедствено положение. 90 машини почистват първокласните пътища, но след тях отново снегът се трупа. Международният път Е-80 към Турция е блокиран от превозни средства, които попаднаха в капан. Затворени са основните пътища от Хасково към Кърджали. Река Мартинка преля от скъсана дига при Димитровградското село Брод и затвори пътя Димитровград-Симеоновград. Екипи наблюдават високите води на реката. Засега няма опасност от наводнение на близките населени места.

Над 100 села в областта са без ток. Причината е в падналите 30 стълба и скъсаните електропроводи. 28 екипа на EVN отстраняват повредите, но заради затворените пътища нямат достъп до авариите. 16 помпени станции спряха работа заради липса на електричество. Десетки села, захранващи се от тях, са без вода. Най-много са в общините Минерални бани и Харманли. Прогнозите са, че валежите ще продължат и утре. Засега властите не са обявили бедствено положение.

И Велинград остана  без ток  заради авария. Спряно е електрозахранването и в множество населени места в региона. Екипи търсят мястото на аварията, но обилният снеговалеж затруднява работата. Без ток са и селища в Батак, Белово, Лесичево и Стрелча. Проблеми има и в района на Панагюрище. Снежни преспи и паднали дървета са причината за затварянето на пътищата от Велинград към Сърница, Цигов чарк и Юндола. Като цяло обстановката е усложнена, каза началникът на кризистния щаб комисар Иван Панайотов.  Снегът продължава да вали и в Пазарджик. Пътищата са трудни за предвижване. В града няма и таксита. Всички екипи на Пътна полиция и пожарна безопасност са на терен. Препоръчва се ограничаване на пътуванията.

50 населени места са без ток в Пловдивските общини Първомай, Родопи и Асеновград. Областният управител Розалин Петков съобщи, че най-тежка е ситуацията в Лъки, където снежната покривка е над 1 метър. В някои от селата, където е спряно електричеството няма и вода, каза областният управител. Той уточни, че навсякъде работят аварийните екипи на EVN, но във по-високите места достъпът им до съоръженията е затруднен. В Лъки няма връзка и с мобилните оператори.  Възможно е там да бъде обявено бедствено положение, допълни Розалин Петков. От областното пътно управление съобщиха, че е затворен за всички видове превозни средства пътят Асеновград-Кърджали. В момента е затруднено придвижването от Белащица към Бяла черква. Пътят се разчиства,  техника работи и по разчистването на пътя от село Скобелево, към Върховръх, където са блокирани над 20 туристи, съобщи дежурният в Община Родопи.

Възстановено е движението на влаковете в отсечката "Пазарджик-Стамболийски". От  Националната компания "Железопътна инфраструктура" съобщават, че контактната мрежа все още не е поправена в участъците Тулово-Змейово, Мост- Книжовник, Велинград - Цветино, Разлог - Белица, Якоруда - Аврамово и Цветино - Аврамово. Аварийни  екипи разчистват  пътя и работят за възстановяването на повредите.

Усложнена е пътната обстановка в района на Белоградчик. През цялата нощ и в момента не спира снеговалежът и снежната покривка вече е около 50 см. Голям проблем създават навяванията, защото в планината духа много силен вятър. Това каза заместник-кметът на община Белоградчик Антон Трифонов:

Скоро не сме имали такъв голям сняг. От снощи не е спирало, до момента не е спирало да вали. Засега се справяме, проходими са ни пътищата.

Има села в Блегордачишко, които са без ток, но се работи по отстраняване на повредата. Няма бедстващи хора. Доставките на хляб и храни е безпроблемно. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона по пътя Бела-Извос, Кладоруп-Салаш и Вещица-Белоградчик.

В Габровско снегът натрупа  над  половин метър. Все още 20 села в общината са без  ток, заради накъсани електропроводи. Проблеми с електрозахранването има във всички общини от Гарбовска област. Десетки села са без ток, както и отделни абонати в градовете. Пътищата са проходими. Затрупаните тротоари и навяванията по улиците създават проблем при предвижването на пешеходците. Проходът Шипка се почиства и преминаването става без ограничения. Към курортната местност Узана край Габрово автомобилите трябва да се движат с вериги.

Няколко села в общините Враца и Мездра са без ток. Над 3 хиляди души във врачанското село Згориград са без ток от снощи. При всяко влошаване на времето в селото бедстват с дни, заради липса на електрозахранване. Пътищата в региона са проходими при зимни условия.Тежка катастрофа обаче затвори за часове международния път Е-79 край Мездра. Причината е сблъсък на два тира и джип. Лекият автомобил е смазан, но шофьорът е оцелял и е транспортиран във врачанска  болница.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Обилен снеговалеж в много области от страната, десетки селища са без ток

В Пловдивска област близо 50 населени места са без ток, предимно в общините Първомай, Родопи и Асеновград . Областният управител Розалин Петков подчерта, че най- тежка е ситуацията в Лъки , където снежната покривка достига 1 метър. В някои от селата,..

обновено на 07.03.15 в 14:59