Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е вторият ден от официалното посещение на президента Росен Плевнелиев в Сърбия

Снимка: БГНЕС

Днес е вторият ден от официалното посещение на президента Росен Плевнелиев в Сърбия. Фокус ще бъде поставен върху засилването на икономическите отношения и положението на българското национално малцинство в западната ни съседка. Министърът на външните работи Даниел Митов ще проведе разговор със сръбския си колега Ивица Дачич.   

Държавният глава днес ще приеме в посолството ни в Белград лидерите на българската общност, живеещи в западната ни съседка. Двамата президенти засегнаха много сериозно въпросите за правата на българите в Сърбия по време на официалните разговори. Основен сред тях бе този, свързан с изучаването и информирането на майчин език на сънародниците ни в Сърбия. Президентът Росен Плевнелиев каза :   

И по отношение на недостига на учебници, бяхме уверени, че въпросът е вече решен. Разбира се, и съдействие във всички други аспекти на това да гарантираме техните конституционни права заедно – България и Сърбия, обяви президентът Плевнелиев.

Сръбският президент Томислав Николич обяви, че въпросът за осигуряването на учебници за децата от български произход в западната ни съседка е решен, и каза, че Белград ще се постарае да реши и въпроса за информирането на български език на сънародниците ни, след като е престанал да излиза седмичникът им "Братство": 

Остана да видим вестника на българите "Братство", който бе финансиран от бюджета на Сърбия и редовно е излизал. Сега той не излиза, защото е предаден на Националния съвет на българското национално малцинство, не знам дали става въпрос за средства, които са дадени за управление. Но при всички случаи Сърбия ще осигури възможност за информиране на български език на националното малцинство.

Президентът Росен Плевнелиев ще положи венец пред паметната плоча на Васил Левски и Георги Раковски в белградския парк "Ташмайдан" и ще разговаря с представители на българското национално малцинство в Сърбия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Томислав Николич: Инвестицията на Цветан Василев в Сърбия е много добра

Президентите на България и Сърбия Росен Плевнелиев и Томислав Николич изразиха задоволството си от хода на двустранните отношения между София и Белград. Сръбският президент Николич подчерта значението на Коридор №10, а българският държавен глава..

публикувано на 12.03.15 в 18:10