Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Славов: В България трябва да се оптимизира работата на БОРКОР и Комисията за конфликт на интереси

| обновено на 20.03.15 в 09:55
Снимка: БГНЕС

Асоциация "Прозрачност без граници" представя днес проекта "Гражданска платформа за отговорно и отчетно управление". Целта на проекта е да насърчи включването на неправителствените организации в процеса на формулиране на политики и вземане на решения на местно и регионално ниво в Северозападния и Централен южен район на страната. 

Това е проект, който е подпомогнат по програмата на европейското икономическо пространство и неговата цел е да се фокусираме върху контролните институции на местно ниво в две посоки. Тези, които са свързани със строителния контрол и даването на екологични разрешителни за това строителство. А също така и контролни институции, които работят в областта на защитата на децата в риск. Проектът ще бъде сравнително кратък, около 12 месеца, обясни Калин Славов   изпълнителен директор на "Прозрачност без граници".

В интервю за "Хоризонт" Славов посочи, че правното изследване, което е предшествало изработването на методология за взаимодействие между контролните институции и неправителствения сектор, е устновило елементи на неясноти и препокриване на правомощия.

Според изпълнителния директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов в България е необходимо да се оптимизира работата на БОРКОР и Комисията за конфликт на интереси, а не да се пренася изцяло румънският модел за борба с корупцията.

Самият механичен пренос на един модел няма да даде ефекта, който искаме сам по себе си. Възможно е да имаме такава структура, но задължително трябва да се решат и тези чисто организационни и законови въпроси, смята изпълнителният директор на асоциация "Прозрачност без граници". 

Цялото интервю с Калин Славов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!