Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Московски: Парите по ОП "Транспорт" до 2020-а г. са недостатъчни

Снимка: mtitc.government.bg

Парите по оперативната програма "Транспорт" до 2020-а г. са повече от недостатъчни, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски. Изпълнението на част от проектите ще се допълва с пари от бюджета, заеми и частни инвестиции. 

Приоритетите в транспортната програма до 2020-а г. са завършването на автомагистрала "Струма" и някои жп направления, посочи министър Ивайло Московски.

По железопътната инфраструктура продължаваме от Пловдив и Септември по направлението София и сръбска граница. По пътните проекти основен приоритет е, разбира се, завършването на магистрала "Струма" и дефилето и ако успеем да реализираме икономии от търговете, средствата ще бъдат пренасочени към "Хемус", която ще започне с бюджетни пари сега да се изгражда, и тунелът под Шипка, подчерта министърът.

Проектната готовност изпреварва финансовата обезпеченост, поради което изпълнението на някои от проектите е проблем. Но недостигът на средства по оперативната програма ще се компенсира от публично-частното партньорство, посочи Московски. Това ще означава платена пътна мрежа за тежкотоварните автомобили.

Министърът съобщи още, че очакваната стабилизационна програма за БДЖ ще бъде представена през следващата седмица и внесена в транспортната комисия на парламента. Ивайло Московски коментира и дейността на интернет платформата за споделено пътуване, като заяви, че услугата е абсолютно незаконна.

По-скоро, последните дни ме информират, че самите таксиметрови компании започват да обследват варианта да ползват тази платформа. Така че някакъв такъв хибриден вариант ми се струва, че е по-работещ за България. Иначе, липсата за носене на каквато и да е отговорност от тази услуга е сериозна тема и тя трябва да бъде законодателно регламентирана, каза транспортният министър Ивайло Московски на конференция, посветена на инфраструктурата и инвестициите в транспорта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Ивайло Московски

Московски представя до дни стабилизационната програма за БДЖ

Стабилизационната програма за БДЖ ще бъде представена пред обществото през следващата седмица. Това обеща министърът на транспорта Ивайло Московски преди участието му в конференцията "Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2015", предаде БГНЕС...

публикувано на 24.03.15 в 14:57

Министър Ивайло Московски разпореди намаляване на скоростта на влаковете в районите с усложнена метеорологична обстановка

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски посети жп гара Стряма където по-рано днес дерайлира пътнически влак. Той се запозна със ситуацията на място и разпореди проверка на случая, както и незабавно..

публикувано на 01.02.15 в 16:24

Ивайло Московски: Всяко съкращение в БДЖ минава през преговори със синдикатите

И да искам, не мога да направя съкращения. Има подписан колективен трудов договор, който казва, че без съгласието на синдикатите, дори един човек да махна, той ще заведе дело на база на този договор и в най-голяма вероятност съдът ще ни задължи да го..

публикувано на 18.01.15 в 11:19