Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Живко Тодоров: Не прикривайте побойниците в училище

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров призова директорите на средно общообразователни училища и гимназии в града да прилагат по-стриктен контрол и навременни мерки срещу прояви на насилие сред учениците.

Изказването на градоначалника бе направено на открита среща, организирана от Община Стара Загора.  Поводът за нея бе пореден инцидент, случил се преди дни в града, при който 17 годишно момиче бе пребито от своя съученичка с метална палка. Подобни прояви на агресия трябва да се наказват, категоричен бе Тодоров. По думите му Регионалният инспекторат и училището, в което се обучават двете момичета, трябва да предприемат действия, които да покажат, че насилието не се толерира.

„Смятам, че трябва да бъдем категорични и заедно да вземем мерки, които да покажат, че институциите в град Стара Загора работят. Трябва да не забравяме, че превантивната дейност също е много важна и това, че възпитанието на тези деца е отговорност на всички нас, но най-вече на родителите, защото те са хората, които създават ценностите в семейството”, каза Живко Тодоров.

Градоначалникът призова всички представители на образователните институции да не прикриват подобни противообществени прояви от страна на техни възпитаници, да сезират компетентните органи и да не се страхуват от вземането на крайни мерки спрямо насилието сред подрастващите.
Деца с проблемно поведение ще бъдат насочвани и към Международния младежки център, след като заработи. Това ще се прави с цел превенция, като с тях ще работят психолози, обясни още кметът.

От своя страна ресорният заместник-кмет Иванка Сотирова също отправи остра забележка към директорите на учебните заведения, че спестяват да докладват на Местната комисия за борба с противообществените прояви случаите с особено поведение на техни ученици. 

На срещата бе поставен и въпросът за контрола и недопускането на малолетни и непълнолетни в нощните заведения след 22.00 часа. Общината да отнема разрешителното за удължено работно време или лиценза на заведенията с установени системни нарушения, предложи инспектор Георги Банков от ОД МВР – Стара Загора. Предложението му бе прието от кмета, който благодари на служителите на полицията за работа им в тази посока.

На срещата всички директори на учебни заведения в града получиха плакати и брошури със съвети за родители, изготвени от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви.Още от категорията

Откупуват Брънековата къща в Ямбол

Общинските съветници в Ямбол подкрепиха предложението на кмета Валентин Ревански за закупуването на Брънековата къща от наследниците на Петър Брънеков за 130 000 лева. Сградата е построена в началото на миналия век , тя е недвижима културна ценност..

публикувано на 24.06.21 в 18:22

С българския филм „Мост между поколенията" откриват лятно кино на открито в Стара Загора

С настъпването на астрономическото лято, Международен младежки център Стара Загора и Държавен куклен театър откриват лятно кино на открито. Първата прожекция ще бъде тази вечер от 20.00 часа в обновената лятна сцена на Кукления театър...

обновено на 24.06.21 в 18:06

До месец ще бъде готов Проект за организацията на движението в Казанлък

До месец ще бъде готов Проект за организацията на движението в Казанлък, след което той ще бъде подложен на обществено обсъждане, съобщи за Радио Стара Загора председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов. Той допълни, че всички..

публикувано на 24.06.21 в 17:20

Комплексни са причините за липсата на фармацевти в Стара Загора

Комплексни са причините в област Стара Загора да има недостиг на фармацевти. Това коментира в интервю за Радио Стара Загора Ростислав Курдов - председател на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз в Стара Загора.  „Университетите,..

публикувано на 24.06.21 в 17:06

Шефът на "Мини Марица-изток" подаде оставка

Инж. Андон Андонов потвърди за Радио Стара Загора и БНР, че напуска поста изпълнителен директор на "Мини Марица-изток", които заемаше през последните 7 години. Той е депозирал заявление за освобождаване по лични причини пред принципала - Българския..

публикувано на 24.06.21 в 17:01

"Списък на всички страхотни неща" в Къщата на Архитекта

Моноспектакълът на Милко Йовчев „Всички страхотни неща“ по текста на Дънкан Макмилън гостува за първи път в Стара Загора на 26-ти юни. Представлението е обявено за 20,00 ч. в Къщата на Архитекта. Всички страхотни неща са нещата, заради които..

публикувано на 24.06.21 в 16:47

Осем абитуриенти изпрати тази година училището в Болярово

8 абитуриенти изпрати тази година единственото средно училище в община Болярово.  В санираното и напълно ремонтирано преди няколко години училище, носещо името на големия възрожденски просветител  д-р Петър Берон, днес учат около 150 ученици от 1 до 12..

публикувано на 24.06.21 в 16:18

Община Сливен ще обяви архитектурен конкурс за колодрума и за бившия военен стадион

Община Сливен ще обяви архитектурен конкурс за колодрума, за да може да бъде пуснат отново в експлоатация, съобщи кметът Стефан Радев. Идеята е да бъдат надградени нови функции на съоръжението. Такъв конкурс предстои и за бившия военен стадион, който..

публикувано на 24.06.21 в 15:23

Националното сдружение на сираците в България отличи Живко Тодоров с приза „Добродетел на 2020 г.”

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров беше отличен с почетен приз за „Добродетел на 2020 г.” от Национално сдружение на сираците в България (НССБ). Повод за приза: принос към развитието на деца и младежи лишени от родителски грижи, съобщи..

публикувано на 24.06.21 в 15:16

ТрУ е домакин на научна конференция „Бизнесът и развитието на регионите"

Стопанският факултет на Тракийския университет е домакин на  6-та международна научна конференция „Бизнесът и  развитието на регионите".  В мащабния форум участват 290 специалисти от 13 държави.  Ще бъдат представени 220 доклада. Ректорът на..

публикувано на 24.06.21 в 14:42