Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Таушанов: Годишно от болниците изтичат до 300 милиона лева

| обновено на 17.04.15 в 12:18
Снимка: Радио ВИДИН
Според данни на Българската Асоциация за закрила на пациентите всяка година от здравните заведения се губят  около 300 милиона лева. Пациентската организация събра директори на болници по повод утрешния Европейски ден на пациента.

Председателят на Асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов заяви в предаването "Преди всички", че е крайно време Националната здравноосигурителна каса да затегне контрола над лечението в болниците:

По наши изчисления от болниците годишно изтичат по 200-300 милиона. За да се спре това, трябва не точно административните ограничения, а да се въведат стандарти за качеството на медицинската помощ. Касата да престане да се прави на банка, а за започне да следи качеството, защото силите на медицинския одит не могат да бъдат навсякъде в 400 различни заведения, 5000 джипи практики и 7000 специалисти.

Няма план, в който да се приемат правата на пациентите, няма план за създаването на фонд за обезщетение на пациентите при увреждане, няма регистър на лекарски грешки, няма ефикасна профилактика на заболяванията, посочи още Таушанов.

Директорът на Военномедицинската академия проф. Николай Петров посочи, че листи на чакащи нямат, но очакват проблеми с финансирането към май, юни, ако имат надлимитна дейност, която няма да се плати.

Очакваме да получим 95% от заработеното, посочи директорът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов:

Имаме ангажиментът и на НЗОК, и на министъра да се направи анализ на всичките ни нужди, тъй като ние сме гръбнакът на здравеопазването. Този анализ ще бъде представен на Надзорния съвет на 28-и април, където методиката най-вероятно ще бъде преразгледана.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!