Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културните паметници на Словакия

БНР Новини
Н.Пр. Мариан Якубоци, извънреден и пълномощен посланик на Република Словакия у нас
Снимка: Божидар Любенов

Една от най-живописните сгради в Братислава е Братиславския замък или Братиславски храд. И както за всеки замък, така и за него се разказват много легенди. Разположен близо до р. Дунав, със своите четири кули, издигащи се над центъра на столицата на Словакия – Братислава, с еднаква сила привлича и търсачи на реликви и случайни туристи от цял свят. В най-високата кула се пазят кралските скъпоценности. Тук се намира и Националният музей на Словакия. Катедралата „Св. Мартин“ впечатлява със своя готически стил и архитектура, която символизира разпятието... Нейният строеж е започнат още през 13-и в., а сегашния си вид придобива след последната реконструкция в края на 19-и в. Свързана е с историята както на Словакия, така и на Унгария и Австрия. Тук е била коронясана императрица Мария Тереза и още 11 крале и 8 кралици от династията на Хабсбургите.
Друга забележителност е Къщата на добрия пастир – Музей на часовниците. В неговата колекция са събрани образци, изработвани от 17-и до началото на 20-и век. Счита се, че това е една от най-красивите къщи в рококо стил в Централна Европа.
Много са интересните културни паметници и музеи на Словакия. Само в столицата Братислава може да се изброят повече от 200 забележителности.
За културното богатство на страната разговаряме с Н.Пр. Мариан Якубоци, извънреден и пълномощен посланик на Република Словакия у нас.




18 април



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!