Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Славов: Военният министър засегна много интереси

Петър Славов
Снимка: БГНЕС

Очаква се по време на КСНС пред президентството да се съберат граждани, подкрепящи евроатлантическите ценности и реформите в армията. Вчера в специална декларация от Гражданския съвет на Реформаторския блок призоваха за публична подкрепа на министъра на отбраната.
 

Оборудването, въоръжението в армията са остарели. Голяма част от тях датират още от времето на Съветския съюз и това трябва да се промени, ако искаме да сме адекватни на съвременните заплахи за националната сигурност и да бъдем надежден партньор на нашите съюзници. Това каза в предаването "Преди всички" депутатът от Реформаторския блок и член на Гражданския съвет Петър Славов.

Според него проблемите на армията и отбраната влязоха във фокуса на общественото внимание заради реформата и стъпките, които е предприел министър Николай Ненчев:

Тази изолация, в която бяхме изпаднали при правителството на Пламен Орешарски, в голяма степен видимо е преодоляна. Почти ежедневно се предоставя информация за съвместни учения, които провеждат българските въоръжени сили с техните партньори от НАТО. Диалогът е много силен.

Петър Славов е категоричен, че военният министър е засегнал няколко групи интереси с действията си през последните месеци:

На първо място, бих поставил всички тези представители на "обръчите от фирми", които години наред, на гърба на българската армия, успешно източват много ресурси от нея и може да се каже, че я обезкървяват. Всичко това беше заявено, че ще се спре, бяха организирани ревизии в търговските дружества. За първи път има сериозна програма за реформи на българската армия, която обръща сериозно внимание и на личния състав, и на това младо поколение нови български офицери, които са получили квалификация при нашите евроатлантически партньори и мислят модерно. Има заложени сериозни инвестиции за оборудването и въоръжението на българската армия. Това са все неща, които не се харесват на тези хора, които са свикнали годишно само от ремонтите на 4-5 двигатели на остарелите МИГ-ове да получават едни близо 80 милиона лева.

Петър Славов коментира и вчерашното изказване на лидера на АБВ Георги Първанов по адрес на Николай Ненчев, че дейността му е "вредна за България и българите". Според него тази критика означава, че министърът е на прав път.

Цялото интервю с Петър Славов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Бъдещето на въоръжените сили обсъждат участниците в КСНС

Развитието на въоръжените сили в актуалната среда за сигурност обсъждат вече два часа участниците в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. Очаква се да бъде поставен въпросът за изтребителите за военновъздушните сили (ВВС)...

обновено на 27.04.15 в 12:37