Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Петър Москов: Няма да се поддадем на опитите за изнудване на производителите на ваксини

Снимка: Архив

Фирмите, производители на ваксини, твърдят, че преди месец и половина са изпратили писмо до здравните институции, че ще има проблем с доставката на 5-валентите ваксини, но отговор от тях не били получили, научи "Хоризонт". Обратно на това министърът на здравеопазването д-р Петър Москов заяви, че те са търсили контакт с тях, но без резултат. Причината за това  е, че отново фирмите  не се явяват на обществените търгове на Министерство на здравеопазването и се очертава криза с реимунизациите.

Здравното министерство прави всичко възможно да разреши проблема, но все пак няма да са поддаде на опитите за изнудване, каза преди дни министърът на здравеопазването. Засега няма яснота какви са истинските причините нито една от фирмите да не участват в търговете:

Те не се явиха и след това на писмените въпроси имам уклончиви отговори, че могат да осигурят някаква част в определен период от време. При положение, че не прилагаме ценови натиск, ние казваме - явете се на търг и спечелете. От аргументите, че фирмите имат технологично затруднение, страдат само българчета, румънчета и македончите. Пета поредна администрация бива поставена в ситуация да търси решения. Отново сме поставени пред възможността някой си да изнудва държавата заради негови си правила. Мен ме интересува дали има дискриминация на страната ни и дали централите на фирмите знаят, че българските деца са дискриминирани за разлика от германските и френските, категоричен беше Москов.

Засега  наличните 6-валентни ваксини ще стигнат само за първична имунизация на бебета. Личните лекари и педиатрите са предупредени  да спрат реимунизациите,  тъй като количествата ваксини, с които разполага Министерство на здравеопазването, ще стигнат за следващите два месеца. Пациентите са притеснени, казва председателят на пациентската организация "Заедно с теб“ Пенка Георгиева, като посочи, че има сигнали, че проблем с ваксините в другите европейски страни няма.

Преди месец Министерството на здравеопазването  обяви обществена поръчка, на която кандидати не се явиха. До две седмици ще се обяви нова, коментира заместник-здравният министър д-р Адам Персенски: Защо тези фирми, които произвеждат ваксини не искат да вземат едни 20 млн.? Ние не произвеждаме ваксини.

Към април месец 2015-а година наличностите в централния склад на министерството са: 4-компонентна ваксина - 10 264 дози, 5-компонентна ваксина - 25 810 дози, 6-компоннентна ваксина - 17 350 дози. Това уточниха за "Хоризонт" от ведомството.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!