Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Софиямед" намаляват функциите на неонатологичното отделение

ГИТ започва проверки в болниците

| обновено на 07.05.15 в 19:10
Снимка: www.hospitalsofiamed.bg

В понеделник министърът на здравеопазването Петър Москов ще нареди в болница "Софиямед" да бъдат намалени функциите на неонатологичното отделение. Това заяви заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков.  В неонатологията на частната болница, в която новородено беше бито от акушерка,  вече няма да могат да остават бебета с проблемно развитие и да се поемат спешни неонатологични случаи, каза д-р Шарков:

Причината за намаляването на нивата е в отсъствието на достатъчно специалисти, които да работят за изпълнението на стандарта. Там трябва да работят определен брой специалисти, както акушерки, така и неонатолози. Поради липсата на достатъчен брой неонатолози и неизпълнението на стандарта за второ ниво, нивото им ще бъде променено на първо. Бебета, които са в критично състояние, както е в случая, доколкото знам от проверката това бебе не е давано на майката да го храни, тъй като тя е била на бетаблокер. Това се смята за рисково бебе - трябва да бъде в друга клиника. Те досега по-тежките случаи са ги пращали в друга болница. В последните дни, мисля, че има и лекар, който е напуснал, така че не отговарят на стандартите. Допълнително Агенция медицински одит - това е 12-та проверка, която е извършена в тази болница от 2012-а година досега. Една от тях е била планова, шест са били по жалби и три проверки, мисля че имаше на ДКЦ-то.


Главната инспекция по труда започва проверки в болниците. Повод за тях са нарушенията, установени в клиника "Софиямед". Там беше установено, че акушерки масово работят повече от разрешеното. Предвидените от закона санкции при такива случаи са от 1500 до 15 000 лева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!