Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 4000 незаконни строежи върху свлачища са установени от ДНСК

Снимка: Кети Тренчева

Близо 4000 незаконни строежи върху свлачища е установила проверката на Дирекцията за национален строителен контрол, съобщи пред комисията по регионална политика министър Лиляна Павлова. Масово се строи без укрепване в рискови зони, каза пред депутатите министър Павлова.

Резултатът от тази проверка е потресаващ. Проверени са всички 163 от 265 общини в България, където имаме регистрирани свлачища. И ще ви кажа едно число, което лично мен ме изуми, от проверените строежи, имаме 3987 строежа от 4-та, 5-а и 6-а категория, разрешени от главните архитекти на общините, без строителни книжа, свързани със спазването на Закона, съответно забрана за строителство или необходимост от укрепителни или каквито и да било съгласувателни, укрепителни дейности и мерки за ограничаване на строежите. Това всичко води до това, че общините, главните архитекти, не се съобразяват с дадените указания, не се съобразяват с изискванията на Закона за устройство на територията, обясни министърът.

Предприемат се мерки за затягане на контрола по строителството в свлачищните райони. Промените в Закона за устройство на територията целят превенция.

Мащабът на щетите, които ние виждаме днес, са в резултат на незаконно строителство на свлачище, неспазване на забраната или неспазване на предписанията, или нестигане изобщо чисто процедурно до тези предписания, които дават Геозащита и министерството, които трябва да съгласува, за да може да имаме укрепване на едно свлачище или строителство в такъв специален регион. Ние предлагаме допълнителни забрани за строителство в свлачищни райони, ако няма канализация за съответния обект, и задължително съгласуването с министерството и предписаните мерки, които имаме за укрепване на едно свлачище, преди каквито и да било строителни дейности да се правят, да се вписва в разрешението за строеж. Само така ще си гарантираме, че ние не рискуваме, каза още Лиляна Павлова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Правителството отпусна пари за ремонт на улици и укрепване на свлачища

Правителството предостави 5 милиона лева за ремонт на улици, 9 милиона  се дават за укрепване на две свлачища. За подобряване на общинската пътна инфраструктура общините Плевен и Велико Търново получават по 2 милиона, а община Враца - 1 милион. За..

публикувано на 29.04.15 в 18:01

Общинският съвет в Кърджали иска от държавата спешни мерки за свлачищата в района

Общинският съвет в Кърджали прие декларация с искане държавата да предприеме спешни мерки за укрепване на свлачищата в района. Засегнати са жителите на три села. Към момента разрушените къщи са 7, а други над 30 са опасни за обитаване. Документът беше..

публикувано на 30.04.15 в 19:28

Около 40 са свлачищата в Ловешко

В община Ловеч  са идентифицирани около 40 свлачища. Експерти от "Геозащита" са извършили проверка, съобщи кметът на Ловеч Минчо Казанджиев . По думите му най-опасен е районът на парка "Стратеш", където преди няколко седмици пропадна подпорната..

публикувано на 15.04.15 в 14:12

Асеновград иска 2 милиона и 125 хиляди лева за укрепване на свлачищата в региона

Продължават опасно да се свличат трите активизирани свлачища по пътя към Асенова крепост и селата Лясково и Добралък съобщи зам.-кметът на Асеновград инж. Пламен Йончев.  По думите му само през последните два дни пропадането е с 10 сантиметра,..

публикувано на 15.04.15 в 13:08

Момчилград ще поиска държавна помощ за справяне със свлачищата

Община Момчилград ще поиска финансова помощ от държавата за преодоляване на щетите, причинени от активизиралите се свлачища през месец март. Точният размер на средствата ще е ясен до края на седмицата, когато се очакват резултатите от извършената..

публикувано на 13.04.15 в 18:49