Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеран от Втората световна война: 10 500 български момчета отдадоха живота си за България

Снимка: Евелина Стоянова

Д-р Тодор Анастасов и Величка Георгиева са ветерани от Втората световна война. В интервю за предаването „12+3“ д-р Атанасов разказа част от своята история на фронта:

Аз постъпих в казармата на 15-и септември 1942-ра година, макар че през войната не съм бил в армията. Живеехме във време на война. Една от най-жестоките войни в Европа. 10 500 български момчета отдадоха живота си за България. Аз не съм мислил какво ще стане след войната. За мен периода на световен мир е нещо уникално и го дължим на двама големи държавници – ген. Де Гол и германския канцлер Конрад Аденауер, които сложиха край на съперничеството в Европа. Винаги ще има конкуренция, но не може да се стигне до война между държавите в Европа. България не върви по правия път. 25 години ние затъваме все повече. Желая на нашите внуци да живеят в мир.

Величка Георгиева е ветеран от войната. Родена е 1927-а година и е била съвсем млада, когато занимава на фронта: Била съм доброволец в пазарджишкия район. Събраха ни в казармата и ни обучиха за фронта. Бяхме готови на всичко.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!