Безплатна обиколка в сърцето на Стара Загора предлагат младежи от града

Тихомир Рачев и Дамян Тодоров
Снимка: Недко Недев
Младежи от Стара Загора започват инициатива за безплатни обиколки в сърцето на града с гид. Проектът е на двамата старозагорци Дамян Тодоров и Тихомир Рачев - студенти по право в Софийския университет. Идеята е да бъдат популяризирани и показани туристическите забележителности в Стара Загора и околностите. Студентите са на мнение, че не се прави достатъчно в тази посока. Точно това ги мотивира да използват нов подход, чрез който да запалят любовта на хората към родното място.
Тази събота, когато е и нощта на музеите, от 18 часа пред сградата на Съдебната палата ще бъде дадено началото на първата безплатна обиколка с беседа от Дамян и Тихомир.
Освен на български, беседата ще може да се изнася и на още четири езика – английски, немски, френски и руски.


„Тази събота ще се върнем 2 хил. години назад във времето, за да представим как е протичало ежедневието на местен жител на Стара Загора. Това ще направим не по начина, по който се представя в учебниците по история и специализираната литература, а по увлекателно-документален начин. Маршрутът ще включва обиколка на Античния форум и западната порта на Августа Траяна, които се намират точно в сърцето на града. На първо време ще покажем и разкажем на присъстващите за най-интересните неща от форума, свързани с арената на смъртта и термите.“, каза Тихомир.

Античният форум в Стара Загора преди реновиранетоДамян и Тихомир не претендират да са историци, но са изключително запалени по историята и са подготвени да отговарят на разностранни въпроси за миналото на Стара Загора. Информацията, с която боравят е взета от исторически източници, които са проучвали в подготовката си за обиколката. Те са изготвили и снимков материал, с който нагледно да представят на присъстващите местата и предметите, за които ще говорят.  Според тях не е нужно да си историк, за да се върнеш към корените на своя град и да популяризираш неговата богата култура. Целта им е хората да погледнат с други очи на експонатите в музея и това, което предлага форумът на античния римски град Августа Траяна. И двамата споделят, че искат да покажат на старозагорци, че има защо и с какво да се гордеят.

„За бъдеще ще се постараем да обхванем  максимално както хронологически, така и тематично всички забележителности в Стара Загора и околностите.  Идеята ни е да разгледаме и представим не само античността, но и предосвобожденската и следосвобожденската история на града. Отделно ще работим и в посока да предложим обиколки с гид до храмове, свързани с религията и до езотерични места, ситуирани извън Стара Загора. Ще се надяваме и на обратна информация от хората, посетили обиколките, за да разберем кое им е интересно и да отговорим на техните потребности.“, обясни Дамян.

Керамична лъжица от V хилядолетие пр.н.е., намерена в землището на град Стара ЗагораЗа разпространението на идеята Дамян и Тихомир разчитат на социалните мрежи. Работят и върху създаването на свой собствен сайт. На страницата „Безплатна обиколка в сърцето на Стара Загора“ във Facebook може да откриете повече информация за предстоящите обиколки или да се свържете с тях. Те ще се провеждат всяка събота от 18 ч. пред Съдебната палата. Всеки желаещ да погледне с други очи на Стара Загора може да заповяда на едно от тези пътешествие назад във времето и славната история на града. Младежите споделиха, че са отворени за партньорство с различни организации, доброволци и учебни заведения в града, с чиято помощ  да продължат и усъвършенстват идеята си за безплатни туристически обиколки с гид.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

БК "Берое" срази "Ямбол"

Берое се върна на победния път в Националната баскетболна лига. Пред собствена публика "зелено-белите" победиха убедително гостуващия Ямбол със 110:76. Успехът бе изкован главно в края на третата и началото на последната част и бе ознаменуван със..

публикувано на 14.12.19 в 19:56

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров оттегля предложението за повишаване на такса смет

Оттегляме предложението за такса смет, което трябваше да влезе в Общинския съвет другата седмица. Днешното ни решение не е под натиск или заради недоволство. Бюджетът на общината ще компенсира разликата от 1.3 млн. лева и ставките за такса смет..

публикувано на 14.12.19 в 16:37

Благотворителен концерт на Балетна школа "Феерия"

Благотворителен концерт на Балетна школа "Феерия'' ще представят тази вечер от 19.00 часа в зала Стара Загора малките балерини от едноименната школа. Събраните средства  ще бъдат дарени за закупуване на кувьоз за  Дома  за Медико-социални грижи за..

публикувано на 14.12.19 в 12:09

Терен за засаждане на коледни дръвчета очаква старозагорци след празниците

След светлите празнични дни, живите дръвчета, които са украсявали домовете на старозагорци, ще имат и тази година отредено специално място за засаждане. Това съобщи Николай Стоев, началник на звено „Озеленяване и комунални дейности“ на Община..

публикувано на 14.12.19 в 11:40

Кампания „Вместо шоколад, подари преживяване“ организират в Стара Загора

Клуб „Роден за приключения“ и Общинска дирекция „Социално подпомагане“ организират благотворителна коледна кампания „Вместо шоколад, подари преживяване“. Кампанията цели в два дни да събере средства за екскурзия на  65 деца от социалните..

публикувано на 13.12.19 в 16:32

Новозагорци ще избират Личност на годината

За девета година новозагорци  ще обявят Личност на годината на Нова Загора.  “Наред с традиционния избор  на най-добър спортист, отбор и треньор за отиващата си година, на 17-ти декември  ще обявим и Личността на 2019-та година“ съобщи за Радио..

публикувано на 13.12.19 в 15:30

Първа среща на Галина Стоянова с новия вицеконсул на Република Турция в Пловдив

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова се срещна днес в кабинета си с новоназначения вицеконсул на Република Турция в Пловдив Гюлджан Окчун и секретаря на консулството Ерхан Арабаджиев. Срещата е опознавателна и е по искане на г-жа Окчун. Тя сподели,..

публикувано на 13.12.19 в 13:52

В Ямболска област е констатиран първият случай на африканска чума по свинете

Първи случай на Африканска чума по свинете е регистриран  в Ямболска област . Заболяването е констатирано при диво животно. Препоръчва се домашните прасета в района да бъдат унищожени . Засилват се мерките за биосигурност в зоните около промишлените..

публикувано на 13.12.19 в 13:13

И БСДП са против по-висока такса смет в Стара Загора

И групата на БСДП в общинския съвет на Стара Загора е категорично против предлаганото от кмета увеличение на такса смет, съобщи в интервю за Радио Стара Загора председателят на групата Дамян Георгиев. Самият алгоритъм за събиране на налога е..

публикувано на 13.12.19 в 12:57

Педагозите в ТрУ с нов декан, проф. Таня Борисова оглави факултета

Проф. Таня Борисова бе избрана за декан на Педагогическия факултет в Тракийския университет на проведеното вчера общо събрание. Два поредни мандата проф. Борисова беше заместник-декан на факултета, част от чийто академичен състав е от самото му..

публикувано на 13.12.19 в 10:41