Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Безплатна обиколка в сърцето на Стара Загора предлагат младежи от града

Тихомир Рачев и Дамян Тодоров
Снимка: Недко Недев
Младежи от Стара Загора започват инициатива за безплатни обиколки в сърцето на града с гид. Проектът е на двамата старозагорци Дамян Тодоров и Тихомир Рачев - студенти по право в Софийския университет. Идеята е да бъдат популяризирани и показани туристическите забележителности в Стара Загора и околностите. Студентите са на мнение, че не се прави достатъчно в тази посока. Точно това ги мотивира да използват нов подход, чрез който да запалят любовта на хората към родното място.
Тази събота, когато е и нощта на музеите, от 18 часа пред сградата на Съдебната палата ще бъде дадено началото на първата безплатна обиколка с беседа от Дамян и Тихомир.
Освен на български, беседата ще може да се изнася и на още четири езика – английски, немски, френски и руски.


„Тази събота ще се върнем 2 хил. години назад във времето, за да представим как е протичало ежедневието на местен жител на Стара Загора. Това ще направим не по начина, по който се представя в учебниците по история и специализираната литература, а по увлекателно-документален начин. Маршрутът ще включва обиколка на Античния форум и западната порта на Августа Траяна, които се намират точно в сърцето на града. На първо време ще покажем и разкажем на присъстващите за най-интересните неща от форума, свързани с арената на смъртта и термите.“, каза Тихомир.

Античният форум в Стара Загора преди реновиранетоДамян и Тихомир не претендират да са историци, но са изключително запалени по историята и са подготвени да отговарят на разностранни въпроси за миналото на Стара Загора. Информацията, с която боравят е взета от исторически източници, които са проучвали в подготовката си за обиколката. Те са изготвили и снимков материал, с който нагледно да представят на присъстващите местата и предметите, за които ще говорят.  Според тях не е нужно да си историк, за да се върнеш към корените на своя град и да популяризираш неговата богата култура. Целта им е хората да погледнат с други очи на експонатите в музея и това, което предлага форумът на античния римски град Августа Траяна. И двамата споделят, че искат да покажат на старозагорци, че има защо и с какво да се гордеят.

„За бъдеще ще се постараем да обхванем  максимално както хронологически, така и тематично всички забележителности в Стара Загора и околностите.  Идеята ни е да разгледаме и представим не само античността, но и предосвобожденската и следосвобожденската история на града. Отделно ще работим и в посока да предложим обиколки с гид до храмове, свързани с религията и до езотерични места, ситуирани извън Стара Загора. Ще се надяваме и на обратна информация от хората, посетили обиколките, за да разберем кое им е интересно и да отговорим на техните потребности.“, обясни Дамян.

Керамична лъжица от V хилядолетие пр.н.е., намерена в землището на град Стара ЗагораЗа разпространението на идеята Дамян и Тихомир разчитат на социалните мрежи. Работят и върху създаването на свой собствен сайт. На страницата „Безплатна обиколка в сърцето на Стара Загора“ във Facebook може да откриете повече информация за предстоящите обиколки или да се свържете с тях. Те ще се провеждат всяка събота от 18 ч. пред Съдебната палата. Всеки желаещ да погледне с други очи на Стара Загора може да заповяда на едно от тези пътешествие назад във времето и славната история на града. Младежите споделиха, че са отворени за партньорство с различни организации, доброволци и учебни заведения в града, с чиято помощ  да продължат и усъвършенстват идеята си за безплатни туристически обиколки с гид.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Държавата пое нов дълг за 300 млн. лева под формата на дългосрочни ДЦК

300 млн. лева нов дълг бе поет от държавата, става ясно от данните на БНБ и финансовото министерство, публикувани във вторник. На 20 септември Министерството на финансите преотвори емисия 10,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в лева, с..

публикувано на 21.09.21 в 17:07

Премиерът назначи двама нови заместник - министри на финансите и освободи един

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев за заместник-министри на финансите са назначени Людмила Петкова и Ивайло Христов, съобщи правителствената пресслужба. В същото време от длъжността заместник-министър на финансите беше освободена Виолета..

публикувано на 21.09.21 в 17:04

Отличиха старозагорски лекари за участието им във ваксинационната кампания

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора д-р Станимир Станков и груповата медицинска практика за първична медицинска помощ на  двамата известни старозагорски лекари д-р Теодор Дженев и д-р Петър Дженев бяха отличени с грамоти от..

публикувано на 21.09.21 в 16:48

Продължават ремонтните дейности по сградата на ДКЦ Поликлиника – Казанлък

Продължават ремонтните дейности по сградата на ДКЦ Поликлиника – Казанлък. Изпълняват се мерки по енергийна ефективност: топло- и хидроизолация на покрива, поставяне на топлоизолация по фасадите, минерална мазилка, подмяна на дограма, подмяна на..

публикувано на 21.09.21 в 16:42

Декларация в подкрепа на иновативни проекти за бъдещето на „Марица-изток” изпратиха от въгледобивното дружество

Декларация до президента, министър-председателя, заместник министър-председателя по управление на европейските средства и до министрите на икономиката и енергетиката, подписана от изпълнителния директор на „Мини Марица-изток” ЕАД Андон Андонов беше..

публикувано на 21.09.21 в 16:22

Община Казанлък продължава работа по проекта „Светът на траките“

Община Казанлък продължава работа по проекта „Светът на траките“. Това съобщи в изнесеното студио на Радио Стара Загора в Града на розите заместник кметът Лилия Цонкова.  Той е на стойност близо 9 милиона лева и по него се изгражда велоалея, която..

публикувано на 21.09.21 в 15:52

В Стара Загора разясняват как правилно и безопасно се използват електрическите тротинетки

Община Стара Загора и Европейски център Европа Директно – Стара Загора организират тази вечер кратка демонстрация и насоки за правилното и безопасно използване на електрически и конвенционални тротинетки. Тя ще се състои в 17.00 часа пред..

публикувано на 21.09.21 в 14:29

Лечебни заведения в Сливен бяха отличени за участието си във ваксинационната кампания

В Сливен МБАЛ „Хаджи Димитър" и общопрактикуващият лекар д-р Ганка Василева бяха отличени с грамоти от Министерството на здравеопазването за проявено старание, висок професионален ангажимент, резултати и съпричастност към имунизационната кампания в..

публикувано на 21.09.21 в 14:11

Покачва се заболеваемостта от Covid-19 в област Ямбол

Продължава да се покачва заболеваемостта от Covid-19 в област Ямбол и вече достига 412 на 100 000 души население. Сред инфектираните са и 6-има служители от Дома за възрастни с умствена изостаналост в село Маленово. Ямболска област е с близо 100 единици..

публикувано на 21.09.21 в 14:06
Иво Димов, кмет на Димитровград

Сдружението на общините иска среща с кандидат-депутатите

Управителният съвет на Националното сдружение на общините има намерение в следващите седмици да проведе консултации с всички политически партии, които се очаква да бъдат част от следващото 47-мо Народно събрание. Това каза за Радио Стара Загора..

публикувано на 21.09.21 в 11:38