Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Вълшебното огледало на Любен Зидаров”

Любен Зидаров
Снимка: БГНЕС

Обикновено го представят така: Той е художникът, с чиито илюстрации израснахме във времето, когато нямаше компютърни игри и интернет. Той нарисува героите в „Приказки на Шехеразада”, „Том Сойер” , „Островът на съкровищата”, „Принцът и просякът”, „Чичо Томовата колиба”, „Винету”, „Конникът без глава”, „Граф Монте Кристо”, приказките на Андерсен, Е.Т.А. Хофман, Николай Райнов, Ангел Каралийчев и много други. Всъщност той едва ли има нужда от специално представяне, още повече, че тази вечер в кино „Одеон” ще бъде премиерата на документалния филм „Вълшебното огледало на Любен Зидаров”.
Акцентът на лентата е именно върху впечатляващата работа на известния ни илюстратор, а какво още включва тя - ще разберете от разговора на Мариана Ганчева с режисьора и съсценарист на филма - Мария Николова.

Само преди месец самият Любен Зидаров участва в наше предаване, по повод годишнината от рождението на Ханс Кристиан Андерсен - един от любимите му автори. Ето как той говори за работата си върху приказките му.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!