Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти очакват обилна зърнена реколта, но и по-ниски изкупни цени

Снимка: БГНЕС
Добра реколта от зърно, придружена от намаляващи цени – сочат прогнози на експертите малко преди началото на жътвената кампания. Цените падат вече цяла година заради огромното производство и по-малкото потребление. У нас очакват около 4,5-4,8  млн. тона добив на хлебно зърно, показват данните на Световния съвет по зърното. Високо ще е не само количеството, но и качеството, смятат експертите. Разбира се, с цялата условност на прогнозата заради зависимостта от климатичните условия. 

Експертите обаче прогнозират задържането на цените около сегашните от 300 лв. за тон, коментира Антонина Белопитова от борсата:

Говори се, че качеството не е влошено, нямало е сътресения както и в Черноморския регион, така и България, така и в Румъния, така и в Турция. Очакват се големи реколти, така че няма фактор, който да вдигне цената.

Изпълнителният директор на Стоковата борса Васил Симов, допълни, че на пазара влияят и други фактори, освен цената на основната суровина, но радостната новина за всички потребители е, че цените на основните суровини падат.

За една година в България цената на пшеницата е паднала с 12%. Подобна е и тенденцията при царевицата – 290 лв. за тон, без ДДС, при 14 на сто намаление за една година. Единствено рапицата и слънчогледът регистрират по-високи цени, което се дължи на по-малко засетите площи в световен мащаб. Рапичното семе се търгува срещу 720 лв. за тон у нас – с 5% по-скъпо, отколкото през миналата година по същото време, а слънчогледовото – между 630-670 лв. за тон – около миналогодишните нива.

Суровото олио на международните борси следва цената на суровината и ще върви нагоре след слабото колебание с около 2% по-малко през последната година. В България тенденцията е вече отчетлива и бутилката от литър стигна лев и 70, без ДДС, на едро. Стабилна тенденция надолу обаче бележи цената на захарта. У нас в момента се търгува за около лев, но поевтиняването е с 15 на сто. Васил Симов коментира, че досега не е имало толкова изразена тенденция за намаляване на цената в разстояние на 1 година, тъй като при захарта обикновено се забелязват флуктуации. Белопитова коментира, че в случая това се дължи на цената на петрола:

Когато намалее цената на етанол и другите производни биогорива, цената на тръстиковата захар пада, тя не се търси като суровина за тези алтернативни горива.

Цената на суровия петрол е около 63 долара за барел. От февруари увеличението е с 30 на сто. Само припомняме, че тогава, цената се беше сринала буквално – до 48 долара за барел.

Интересна тенденция разкрива и цената на металите, която напоследък също пада. Факт, който експертите обвързват със застой в икономиката и в случая отчитат конкретно икономиката на Китай.

Репортажа на Наталия Ганчовска можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!