Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Ненчев: Трябва да има законова промяна заради честите инциденти при работа с оръжия и муниции

| обновено на 07.06.15 в 13:15
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Николай Ненчев смята, че трябва да има законова промяна, след като толкова често се случват инциденти при работа с оръжия и муниции. Пред "Хоризонт" в предаването "Неделя 150" той каза, че не познава фирмата, която е правила изпитания на оръжие на полигона край Анево:

Очаквам разследващите органи да си свършат работата. Не се касае за обучение. Касае се за тест за изпробване на някакви боеприпаси. Но, как да си го обясня? Очевидно обяснението е едно – има неспазване на правилата, на процедурите, допусната е грешка с фатален край. Това е моето обяснение. От там насетне нямам, пак казвам, нямам отношение и не бих искал да нося отговорност за чужди грехове. Предполагам, че се касае за нарушение на инструкции и правила.

Преди повече от три месеца издадох заповед, чрез която задължих абсолютно всички хора, които са на подчинение и работят в структурите на Министерството на отбраната, да преминат допълнителен курс, които се занимават с взривни вещества, материали в складове – допълнително обучение. Свършиха си работата хората. Над 280 човека, доколкото си спомням, сме обучили. По време на заседание на Министерски съвет предложих такъв тип обучение, тъй като имаме възможно най-добрите специалисти във Военното училище в Шумен, такова обучение да преминат всички онези, включително и частни фирми, които се занимават и работят с взирвни материали. Това мога да направя. Надявам се да има воля един ден това да се случи.

Интервюто на Лили Маринкова с Николай Ненчев можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Тежко остава състоянието на единия от ранените при взрива на полигона в Анево

Тежко остава състоянието на единия от ранените при взрива вчера на граната на полигона на ВМЗ-Сопот в село Анево. При инцидента загина един американски гражданин, други четирима души бяха ранени. Най-сериозно пострадалият при взрива е 38-годишен..

публикувано на 07.06.15 в 12:20

Марин Иванов: На полигона в Анево не е трябвало да има толкова много хора на огневата позиция

Има нарушение на техниката на безопасност на полигона в Анево. Не трябва да има толкова много хора едновременно на огневата позиция. Там, където е оръжието, се допуска единствено стрелецът или разчетът, ако системата е по-голяма. Другите наблюдаващи..

публикувано на 07.06.15 в 10:22